Quebeceko lehen ministroen zerrenda

Wikipedia(e)tik
Hona jo: nabigazioa, Bilatu

Quebeceko lehen ministroa Ipar Amerikako Quebeceko gobernuburua da. Bere titulu ofizial osoa "Lehen ministro eta Kontseilu betearazlearen presidentea" (fr. Premier ministre et président du Conseil exécutif) da. Estatu mailan Kanadako probintzia izanik ere, Quebec nazio ezaugarriak dituen herrialdea da: Capitale-Nationale, Assemblée nationale du Québec[1]...eta horretan ados daude alderdi nagusi guztiak, soberanistak ala federalistak izan.

Gaur egun Jean Charest (Quebeceko Alderdi Liberala) da kargua okupatzen duena. Sherbrooken (Estrie) 1958an jaioa, 2003an aukeratu zuten lehen aldiz lehen ministro eta 2007 zein 2008ko hauteskundeetan berraukeratua.

Aukeraketa[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Teorian Quebeceko lotinant-gobernadoreak aukeratzen du baina praktikan Quebeceko legebiltzar nazionalerako hauteskundeetan diputatu gehien lortzen duen alderdiko buruak hartzen du kargua.

Lehen ministroa ia beti Legebiltzar nazionalean diputatua den bat izaten da. Salbuespena irabazten duen alderdiko buruak bere hautesbarrutian aukeratzen ez dutenean gertatzen da; horixe da 1985ean Robert Bourassa liberalarekin suertatu zena, bere barrutian aukeratua izan ez eta geroago beste batean hauteskunde partzialetan hautatu baitzuten.

Lehen ministroen zerrenda[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Quebeceko lehen ministroen zerrenda
Zenbatgarrena[2] Argazkia Izena Agintaldia(k) Gertaerak Agintaldiaren luzera
1.a Pierre-Joseph-Olivier Chauveau 2.jpg Pierre-Joseph-Olivier Chauveau (Konts.) 1.a
2.a
...
1867-1873
Kontserbadoreak 1867ko hauteskundeen harira aukeratu eta 1871ekoetan berraukeratu zituzten. Chauveauk 1873ko otsailaren 25ean dimisioa aurkeztu zuen, Kanadako senatuko presidente izendatu zutenean. 5 urte, 7 hilabete, 12 egun
2.a Gédéon Ouimet.jpg Gédéon Ouimet (Konts.) ...
2.a
...
1873-1874 Quebeceko alderdi kontserbadorearen buru aukeratu zuten baina 1874ko irailaren 8an dimititu zuen. Urtebete, 6 hilabete, 25 egun
3.a Charles-Eugène Boucher de Boucherville portrait.jpg Charles-Eugène Boucher de Boucherville (Konts.; lehen aldiz) ...
2.a
3.a
...
1874-1878 Alderdiko buru bilakatua, Kontserbadoreek hauteskundeak irabazi zituzten 1875ean ostera ere. Quebeceko lotinent-gobernadorearekin izandako ika-mikaren ondorioz 1878an dimititu zuen. Urtebete, 5 hilabete, 16 egun
4.a HenriGustaveJolydeLotbiniere23.jpg Henri-Gustave Joly de Lotbinière (PLQ) ...
4.a
...
1878-1879 1878ko martxoaren 8an Quebeceko lotinent-gobernadoreak izendatua; bere alderdiak, Quebeceko alderdi liberalak, 1878ko hauteskundeetan irabazle atera zen. Hala ere, 1879ko urriaren 30ean Quebeceko kontseilu betearazleak bere gobernua agintetik kanpo utzi zuen. Urtebete, 7 hilabete, 23 egun
5.a Joseph-Adolphe Chapleau.jpg Joseph-Adolphe Chapleau (Konts.) ...
5.a
...
1879-1882 1879ko azaroaren 13ko hauteskunde partzialetan diputatu bihurtu ostean izendatua. Bera buru zen Quebeceko alderdi kontserbadoreak 1881eko hauteskundeak irabazi zituen. 1882ko uztailaren 29an gobernu federalean sartzeko dimititu zuen. 2 urte, 8 hilabete, 28 egun
6.a Joseph-Alfred Mousseau.jpg Joseph-Alfred Mousseau (Konts.) ...
5.a
...
1882-1884 Kontserbadoreen buru berria. 1882ko abuztuaren 26an hauteskunde partzialean aukeratua; 1883ko maiatzaren 7an hauteskunde hauek baliogabetu zituzten. Berriro 1883ko irailaren 26an hautatua, 1884ko urtarrilaren 22an Quebeceko Gorte Gorenan epaile izendatu zutelako dimititu zuen. Urtebete, 5 hilabete, 22 egun
7.a John Jones Ross.jpg John Jones Ross (Konts.) ...
6.a
...
1884-1887 1884an Alderdi kontserbadoreko lider berria bilakatuta, 1886ko hauteskundeetan irabazi ez bazuen ere 1887ko urtarrilaren 25 arte ez zuen kargua utzi. 3 urte eta 2 egun
8.a Louis-Olivier Taillon.jpg Louis-Olivier Taillon (Konts.; lehen aldiz) ...
6.a
...
1887 Kontserbadoreen buru berria, aurrekoaren egoera ezegonkorra heredatu zuen; bere gobernua 1887ko urtarrilaren 27an atzera bota zuten. 4 egun
9.a Honoré Mercier.jpg Honoré Mercier (PLQ) ...
7.a
...
1887-1891 1887ko otsailaren 12ko hauteskunde partzialetan aukeratuta. 1890ekoetan Quebeceko alderdi liberalak berriro irabaztea lortu zuen. 1891eko abenduaren 16an Quebeceko lotinent-gobernadoreak kargugabetu zuen. 4 urte, 10 hilabete, 24 egun
3.a Charles-Eugène Boucher de Boucherville portrait.jpg Charles-Eugène Boucher de Boucherville (Konts.; bigarren aldiz) ...
8.a
...
1891-1892 Lotinent-gobernadoreak izendatua. Kontserbadoreek 1892ko hauteskundeak irabazi zituzten. 1892ko abenduaren 16an dimititu zuen. 11 hilabete, 25 egun
8.a Louis-Olivier Taillon.jpg Louis-Olivier Taillon (Konts.; bigarren aldiz) ...
8.a
...
1892-1896 Kontserbadoreen lider berria. 1896ko maiatzaren 11n kargua utzi zuen gobernu federalean sartzeko. 3 urte, 4 hilabete, 25 egun
10.a Edmund James Flynn.jpg Edmund James Flynn (Konts.) ...
8.a
1896-1897 Alderdiko buru bilakatua. Kontserbadoreek 1897ko hauteskundeak galdu zituzten. Urtebete, 13 egun
11.a Félix-Gabriel Marchand.jpg Félix-Gabriel Marchand (PLQ) 9.a
...
1897-1900 S1897ko hauteskundeetan irabazle atera ziren liberalen buru berria zen. Karguan zebilela 1900eko irailaren 25ean hil zen. 3 urte, 4 hilabete, 1 egun
12.a Simon-Napoléon Parent.png Simon-Napoléon Parent (PLQ) ...
9.a
10.a
11.a
...
1900-1905 Liberalen buru izendatua. 1900 eta 1904ko hauteskundeetan berraukeratu zuten. 1905eko martxoaren 21ean dimititu zuen. 4 urte, 5 hilabete, 20 egun
13.a Gouin.jpg Lomer Gouin (PLQ) ...
11.a
12.a
13.a
14.a
15.a
...
1905-1920 Liberalen lider berria. 1908, 1912, 1916 eta 1919ko hauteskundeetan kargurako berriro aukeratu zuten. 1920ko uztailaren 8an dimititu zuen. 15 urte, 3 hilabete, 16 egun
14.a Louis-Alexandre Taschereau.jpg Louis-Alexandre Taschereau (PLQ) ...
15.a
16.a
17.a
18.a
19.a
...
1920-1936 Liberalen buru berria. 1923, 1927, 1931 eta 1935eko hauteskundeetan berraukeratu zuten. 1936ko ekainaren 1ean kargua utzi zuen. 15 urte, 10 hilabete, 22 egun
15.a Adelard Godbout.jpg Adélard Godbout (PLQ; lehen aldiz) ...
19.a
1936 Liberalen lider berria. Alderdiak ezin izan zuen 1936ko hauteskundeetan irabazi. 2 hilabete, 15 egun
16.a Maurice Duplessis, 1938.png Maurice Duplessis (UN; lehen aldiz) 20.a 1936-1939 1936ko hauteskundeetan garaile, 1939koetan oposiziora bueltatu behar izan zuen. 3 urte, 2 hilabete, 12 egun
15.a Adelard Godbout.jpg Adélard Godbout (PLQ; bigarren aldiz) 21.a 1939-1944 1939ko hauteskundeetan irabazle baina 1944koetan garaitu zuten. 4 urte, 9 hilabete, 22 egun
16.a Maurice Duplessis.jpg Maurice Duplessis (UN; bigarren aldiz) 22.a
23.a
24.a
25.a
...
1944-1959 1944ko hauteskundetan aukeratuta. 1948, 1952 eta 1956koetan berriro garaile. 1959ko irailaren 7an karguan zebilela hil zen. 15 urte, 7 egun
17.a Paul Sauvé.png Paul Sauvé (UN) ...
25.a
1959-1960 UNko buru berria. 1960ko urtarrilaren 2an karguan zebilela hil zen. 3 hilabete, 22 egun
18.a Antonio Barrette.png Antonio Barrette (UN) ...
25.a
1960 UNko lider berria, bere alderdiak 1960ko hauteskundeak galdu zituen. 5 hilabete, 27 egun
19.a Jean Lesage avocat.jpg Jean Lesage (PLQ) 26.a
27.a
1960-1966 1960ko hauteskundeetan garaile, 1962koetan ere irabaztea lortu zuen. Alderdi liberalak 1966koetan galdu zuen boterea. 5 urte, 11 hilabete, 11 egun
20.a Daniel Johnson (aita) (UN) 28.a
...
1966-1968 1966ko hauteskundeetako irabazlea, 1968ko irailaren 26an karguan zebilela hil zen. 2 urte, 3 hilabete, 10 egun
21.a Jean-Jacques Bertrand (UN) ...
28.a
1968-1970 UNko lider berria. Alderdiak 1970eko hauteskundeetan boterea galdu zuen. Urtebete, 7 hilabete, 10 egun
22.a Robert Bourassa01.jpg Robert Bourassa (PLQ; lehen aldiz) 29.a
30.a
1970-1976 1970eko hauteskundeetan garaile. 1973koetan berraukeratua. Liberalek, ordea, 1976koak galdu zituzten. 6 urte, 6 hilabete, 13 egun
23.a Assemblée nationale - Statue René Lévesque2.jpg René Lévesque (PQ) 31.a
32.a
...
1976-1985 Quebectar alderdiak 1976ko hauteskundeetan irabazi zuen estrainekoz. 1981ekoetan berraukeratuta. 1985eko ekainaren 20an dimititu zuen. Burujabetzaren gaineko lehen erreferenduma bultzatu zuen. 8 urte, 10 hilabete, 8 egun
24.a Pierre Marc Johnson (PQ) ..
32.a
1985 PQko buru berria. 1985eko hauteskundeetan ezin izan zuen gobernua gorde. 2 hilabete, 9 egun
22.a Assemblée nationale - Statue Robert Bourassa2.jpg Robert Bourassa (PLQ; bigarren aldiz) 33.a
34.a
...
1985-1994 PLQk 1985eko hauteskundeak irabazi zituen; Bourassa bera 1986ko urtarrilaren 20ko hauteskunde partzialean hautatu zuten diputatu. 1989koetan berraukeratua, 1993ko irailaren 14an dimititu zuen. 8 urte, 29 egun
25.a Daniel Johnson (semea) (PLQ) ...
34.a
1994 PLQko lider berria. Alderdiak boterea galdu zuen 1994ko hauteskundeetan. 8 hilabete, 15 egun
26.a Jacques Parizeau1.jpg Jacques Parizeau (PQ) 35.a
...
1994-1996 PQ 1994ko hauteskundeetako garailea izan zen. 1995eko urriaren 25ean dimititu zuen. burujabetzaren gaineko bigarren erreferendumaren ostean. Urtebete, 4 hilabete, 2 egun
27.a
Lucien Bouchard2.jpg
Lucien Bouchard (PQ) ...
35.a
36.a]
...
1996-2001 PQren buru bihurtua, 1996ko otsailaren 19 hauteskunde partzialean aukeratu zuten diputatu. 1998ko hauteskundeak ere irabazi zituen eta 2001eko martxoaren 8an dimititu zuen. 5 urte, hilabete, 9 egun
28.a
Bernard Landry2-.jpg
Bernard Landry (PQ) ...
36.a
2001-2003 PQren lidergoan izendatua, alderdiak 2003ko hauteskundeak galdu zituen. 2 urte, hilabete, 21 egun
29.a
Jean Charest 2010-11.jpg
Jean Charest (PLQ) 37.a
38.a
39.a
2003-... Liberalek 2003ko hauteskundeak irabazi zituztenetik bera da Quebeceko lehen ministroa, 2007 eta 2008an berriro aukeratua izan eta gero. Jarduneko lehen ministroa

Alderdien laburdurak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Erreferentziak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

  1. Assemblée nationale du Québec.
  2. Lehen ministro desberdinen kontaketa, agintaldiak errepikatzen dituztenak behin baino gehiagotan kontatu gabe.

Ikus, gainera[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Kanpo loturak[aldatu | aldatu iturburu kodea]