Atletismoko dominadun olinpikoen zerrenda (emakumeak)

Wikipedia(e)tik
Hona jo: nabigazioa, Bilatu

Honako hau Olinpiar Jokoetako atletismoko probetan domina irabazi duten emakumeen zerrenda da:

Dominadunak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Gaur egungo programa[aldatu | aldatu iturburu kodea]

100 m[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
1928, Amsterdam  AEB Betty Robinson Canadian Red Ensign 1921-1957.svg CAN Fanny Rosenfeld Canadian Red Ensign 1921-1957.svg CAN Ethel Smith
1932, Los Angeles  Polonia S. Walasiewicz Canadian Red Ensign 1921-1957.svg CAN Hilda Strike  AEB Wilhelmina Bremen
1936, Berlin  AEB Helen Stephens  Polonia S. Walasiewicz Flag of the NSDAP (1920–1945).svg ALE Käthe Krauss
1948, Londres  Herbehereak Fanny Blankers-Koen  UK Dorothy Manley  Australia Shirley Strickland
1952, Helsinki  Australia Marjorie Jackson Flag of South Africa (1928-1994).svg ZAF Daphne Hasenjager  Australia Shirley Strickland
1956, Melbourne  Australia Betty Cuthbert  Alemania Christa Stubnick  Australia Marlene Matthews
1960, Erroma  AEB Wilma Rudolph  UK Dorothy Hyman  Italia Giuseppina Leone
1964, Tokio  AEB Wyomia Tyus  AEB Edith McGuire  Polonia Ewa Kłobukowska
1968, Mexiko Hiria  AEB Wyomia Tyus  AEB Barbara Ferrell  Polonia Irena Szewińska
1972, Munich  GDR Renate Stecher  Australia Raelene Boyle  Kuba Silvia Chibás
1976, Montreal  FRG Annegret Richter  GDR Renate Stecher  FRG Inge Helten
1980, Mosku  SESB Lyudmila Kondratyeva  GDR Marlies Göhr  GDR Ingrid Auerswald
1984, Los Angeles  AEB Evelyn Ashford  AEB Alice Brown  JAM Merlene Ottey
1988, Seul  AEB Florence Griffith  AEB Evelyn Ashford  GDR Heike Drechsler
1992, Bartzelona  AEB Gail Devers  JAM Juliet Cuthbert Olympic flag.svg Talde Batua Irina Privalova
1996, Atlanta  AEB Gail Devers  JAM Merlene Ottey  AEB Gwen Torrence
2000, Sydney Eman gabe[1][2]  GRE Ekaterini Thanou  JAM Merlene Ottey
 JAM Tanya Lawrence
2004, Atenas  BLR Yulia Nestsiarenka  AEB Lauryn Williams  JAM Veronica Campbell
2008, Beijing  JAM Shelly-Ann Fraser-Pryce  JAM Sherone Simpson -
 JAM Kerron Stewart
2012, Londres  JAM Shelly-Ann Fraser-Pryce  AEB Carmelita Jeter  JAM Veronica Campbell

200 m[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
1948, Londres  Herbehereak Fanny Blankers-Koen  UK Audrey Williamson  AEB Audrey Patterson
1952, Helsinki  Australia Marjorie Jackson  Herbehereak Puck Brouwer  SESB Nadezhda Khnykina
1956, Melbourne  Australia Betty Cuthbert  Alemania Christa Stubnick  Australia Marlene Mathews
1960, Erroma  AEB Wilma Rudolph  Alemania Jutta Heine  UK Dorothy Hyman
1964, Tokio  AEB Edith McGuire  Polonia Irena Kirszenstein  Australia Marilyn Black
1968, Mexiko Hiria  Polonia Irena Szewińska  Australia Raelene Boyle  Australia Jenny Lamy
1972, Munich  GDR Renate Stecher  Australia Raelene Boyle  Polonia Irena Szewińska
1976, Montreal  GDR Bärbel Eckert  FRG Annegret Richter  GDR Renate Stecher
1980, Mosku  GDR Bärbel Wöckel  SESB Natalya Bochina  JAM Merlene Ottey
1984, Los Angeles  AEB Valerie Brisco  AEB Florence Griffith  JAM Merlene Ottey
1988, Seul  AEB Florence Griffith  JAM Grace Jackson  GDR Heike Drechsler
1992, Bartzelona  AEB Gwen Torrence  JAM Juliet Cuthbert  JAM Merlene Ottey
1996, Atlanta  Frantzia Marie-José Perec  JAM Merlene Ottey  Nigeria Mary Onyali
2000 Sydney  BHS Pauline Davis[1]  LKA S. Jayasinghe  JAM Beverly McDonald
2004, Atenas  JAM Veronica Campbell  AEB Allyson Felix  BHS Debbie Ferguson
2008, Beijing  JAM Veronica Campbell  AEB Allyson Felix  JAM Kerron Stewart
2012, Londres  AEB Allyson Felix  JAM Shelly-Ann Fraser-Pryce  AEB Carmelita Jeter

400 m[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
1964, Tokio  Australia Betty Cuthbert  UK Ann Packer  Australia Judy Amoore
1968, Mexiko Hiria  Frantzia Colette Besson  UK Lillian Board  SESB Natalya Pechonkina
1972, Munich  GDR Monika Zehrt  FRG Rita Wilden  AEB Kathy Hammond
1976, Montreal  Polonia Irena Szewińska  GDR Christina Brehmer  GDR Ellen Streidt
1980, Mosku  GDR Marita Koch  CSK Jarmila Kratochvílová  GDR Christina Lathan
1984, Los Angeles  AEB Valerie Brisco  AEB C. Cheeseborough  UK Kathy Smallwood
1988, Seul  SESB Olga Bryzgina  GDR Petra Müller  SESB Olga Nazarova
1992, Bartzelona  Frantzia Marie-José Perec Olympic flag.svg Talde Batua Olga Bryzgina  Kolonbia Ximena Restrepo
1996, Atlanta  Frantzia Marie-José Perec  Australia Cathy Freeman  Nigeria Falilat Ogunkoya
2000 Sydney  Australia Cathy Freeman  JAM Lorraine Graham  UK Katharine Merry
2004, Atenas  BHS Tonique Williams  Mexiko Ana Guevara  Errusia Natalya Antyukh
2008, Beijing  UK Christine Ohuruogu  JAM Shericka Williams  AEB Sanya Richards
2012, Londres  AEB Sanya Richards-Ross  UK Christine Ohuruogu  AEB DeeDee Trotter

800 m[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
1928, Amsterdam  Alemania Lina Radke  JPN Kinuye Hitomi  Suedia Inga Gentzel
1932–1956 Ez zen Olinpiar Jokoetako programan sartu
1960, Erroma  SESB Lyudmila Shevtsova  Australia Brenda Jones  Alemania Ursula Donath
1964, Tokio  UK Ann Packer  Frantzia Maryvonne Dupureur  Zeelanda Berria Marise Chamberlain
1968, Mexiko Hiria  AEB Madeline Manning Flag of Romania (1965-1989).svg ROM Ilona Silai  Herbehereak Mia Gommers
1972, Munich  FRG Hildegard Falck  SESB Nijolė Sabaitė  GDR Gunhild Hoffmeister
1976, Montreal  SESB Tatiana Kazankina Flag of Bulgaria (1971-1990).svg BGR Nikolina Shtereva  GDR Elfi Zinn
1980, Mosku  SESB Nadezhda Olizarenko  SESB Olga Mineieva  SESB Tatiana Providokhina
1984, Los Angeles Flag of Romania (1965-1989).svg ROM Doina Melinte  AEB Kim Gallagher Flag of Romania (1965-1989).svg ROM Fita Lovin
1988, Seul  GDR Sigrun Wodars  GDR Christine Wachtel  AEB Kim Gallagher
1992, Bartzelona  Herbehereak Ellen van Langen Olympic flag.svg Talde Batua Liliya Nurutdinova  Kuba Ana Fidelia Quirot
1996, Atlanta  Errusia Svetlana Masterkova  Kuba Ana Fidelia Quirot  MOZ Maria Mutola
2000, Sydney  MOZ Maria Mutola  Austria Stephanie Graf  UK Kelly Holmes
2004, Atenas  UK Kelly Holmes  Maroko Hasna Benhassi  Eslovenia Jolanda Čeplak
2008, Beijing  KEN Pamela Jelimo  KEN Janeth Jepkosgei  Maroko Hasna Benhassi
2012, Londres  Errusia Mariya Savinova  Hegoafrika Caster Semenya  Errusia Ekaterina Poistogova

1.500 m[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
1972, Munich  SESB Liudmila Bragina  GDR Gunhild Hoffmeister  Italia Paola Cacchi
1976, Montreal  SESB Tatiana Kazankina  GDR Gunhild Hoffmeister  GDR Ulrike Klapezynski
1980, Mosku  SESB Tatiana Kazankina  GDR Christiane Wartenberg  SESB Nadezhda Olizarenko
1984, Los Angeles  Italia Gabriella Dorio Flag of Romania (1965-1989).svg ROM Doina Melinte Flag of Romania (1965-1989).svg ROM Maricica Puică
1988, Seul Flag of Romania (1965-1989).svg ROM Paula Ivan  SESB Laimutė Baikauskaitė  SESB Tetiana Samolenko
1992, Bartzelona  Aljeria Hassiba Boulmerka Olympic flag.svg Talde Batua Lyudmila Rogachova  Txina Qu Yunxia
1996, Atlanta  Errusia Svetlana Masterkova  ROM Gabriela Szabó  Austria Theresia Kiesl
2000, Sydney  Aljeria Nouria Mérah-Benida  ROM Violeta Székely  ROM Gabriela Szabó
2004, Atenas  UK Kelly Holmes  Errusia Tatiana Tomashova  ROM Maria Cioncan
2008, Beijing  KEN Nancy Lagat  Ukraina Irina Lixtxinska  Ukraina Nataliya Tobias
2012, Londres  Turkia Aslı Çakır Alptekin  Turkia Gamze Bulut  BHR Maryam Yusuf Jamal

5.000 m[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
1996, Atlanta  Txina Wang Junxia  KEN Pauline Konga  Italia Roberta Brunet
2000, Sydney  ROM Gabriela Szabó  IRE Sonia O'Sullivan  ETH Gete Wami
2004, Atenas  ETH Meseret Defar  KEN Isabella Ochichi  ETH Tirunesh Dibaba
2008, Beijing  ETH Tirunesh Dibaba  Turkia Elvan Abeylegesse  ETH Meseret Defar
2012, Londres  ETH Meseret Defar  KEN Vivian Cheruiyot  ETH Tirunesh Dibaba

10.000 m[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
1988, Seul  SESB Olga Bondarenko  UK Liz McColgan  SESB Yelena Zhupiyeva
1992, Bartzelona  ETH Derartu Tulu South African Olympic Flag.svg ZAF Elana Meyer  AEB Lynn Jennings
1996, Atlanta  Portugal Fernanda Ribeiro  Txina Wang Junxia  ETH Gete Wami
2000, Sydney  ETH Derartu Tulu  ETH Gete Wami  Portugal Fernanda Ribeiro
2004, Atenas  Txina Xing Huina  ETH Ejagayehu Dibaba  ETH Derartu Tulu
2008, Beijing  ETH Tirunesh Dibaba  Turkia Elvan Abeylegesse  AEB Shalane Flanagan
2012, Londres  ETH Tirunesh Dibaba  KEN Sally Kipyego  KEN Vivian Cheruiyot

Maratoia[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
1984, Los Angeles  AEB Joan Benoit  Norvegia Grete Waitz  Portugal Rosa Mota
1988, Seul  Portugal Rosa Mota  Australia Lisa Martin  GDR Katrin Dörre
1992, Bartzelona Olympic flag.svg Talde Batua Valentina Yegorova  JPN Yuko Arimori  Zeelanda Berria Lorraine Moller
1996, Atlanta  ETH Fatuma Roba  Errusia Valentina Yegorova  JPN Yuko Arimori
2000, Sydney  JPN Naoko Takahashi  ROM Lidia Simon  KEN Joyce Chepchumba
2004, Atenas  JPN Mizuki Noguchi  KEN Catherine Ndereba  AEB Deena Kastor
2008, Beijing  ROM Constantina Tomescu  KEN Catherine Ndereba  Txina Zhou Chunxiu
2012, Londres  ETH Tiki Gelana  KEN Priscah Jeptoo  Errusia Tatjana Pietrowa

100 m hesidunak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
1972, Munich  GDR Annelie Ehrhardt Flag of Romania (1965-1989).svg ROM Valeria Bufanu  GDR Karin Balzer
1976, Montreal  GDR Johanna Schaller-Klier  SESB Tatiana Anisimova  SESB Natalia Lebedeva
1980, Mosku  SESB Vera Komisova  GDR Johanna Klier  Polonia Lucyna Langer
1984, Los Angeles  AEB Benita Fitzgerald  UK Shirley Strong  Frantzia Michèle Chardonnet
 AEB Kim Turner
1988, Seul Flag of Bulgaria (1971-1990).svg BGR Jordanka Donkova  GDR Gloria Siebert  FRG Claudia Zackiewicz
1992, Bartzelona  GRE Voula Patoulidou  AEB LaVonna Martin  Bulgaria Jordanka Donkova
1996, Atlanta  Suedia Ludmila Engquist  Eslovenia Brigita Bukovec  Frantzia Patricia Girard
2000 Sydney  Kazakhstan Olga Shishigina  Nigeria Glory Alozie  AEB Melissa Morrison
2004, Atenas  AEB Joanna Hayes  Ukraina Olena Krasovska  AEB Melissa Morrison
2008, Beijing  AEB Dawn Harper  Australia Sally McLellan  Kanada Priscilla Lopes-Schliep
2012, Londres  Australia Sally Pearson  AEB Dawn Harper  AEB Kellie Wells

400 m hesidunak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
1984, Los Angeles  Maroko Nawal El Moutawakel  AEB Judi Brown Flag of Romania (1965-1989).svg ROM Cristeana Cojocaru
1988, Seul  Australia Debbie Flintoff-King  SESB Tatyana Ledovskaya  GDR Ellen Fiedler
1992, Bartzelona  UK Sally Gunnell  AEB Sandra Farmer  AEB Janeene Vickers
1996, Atlanta  JAM Deon Hemmings  AEB Kim Batten  AEB Tonja Buford
2000 Sydney  Errusia Irina Privalova  JAM Deon Hemmings  Maroko Nezha Bidouane
2004, Atenas  GRE Fani Halkia  ROM Ionela Târlea  Ukraina Tetjana Tereshchuk
2008, Beijing  JAM Melaine Walker  AEB Sheena Tosta  UK Tasha Danvers
2012, Londres  Errusia Natalia Antiukh  AEB Lashinda Demus  Txekia Zuzana Hejnová

3.000 m hesidunak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
2008, Beijing  Errusia Gulnara Samitova  KEN Eunice Jepkorir  Errusia Jekaterina Volkova
2012, Londres  Errusia Julia Zaripova  Tunisia Habiba Ghribi  ETH Sofia Assefa

4 x 100 m erreleboak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
1928, Amsterdam Canadian Red Ensign 1921-1957.svg Kanada
Fanny Rosenfeld
Ethel Smith
Jane Bell
Myrtle Cook
 AEB
Mary Washburn
Jessie Cross
Loretta McNeil
Betty Robinson
 Alemania
Rosa Kellner
Helene Schmidt
Anni Holdmann
Helene Junker
1932, Los Angeles  AEB
Mary Carew
Evelyn Furtsch
Annette Rogers
Wilhelmina von Bremen
Canadian Red Ensign 1921-1957.svg Kanada
Mildred Fizzell
Lilian Palmer
Mary Frizzel
Hilda Strike
 Erresuma Batua
Eileen Hiscock
Gwendoline Porter
Violet Webb
Nellie Halstead
1936, Berlin  AEB
Harriet Bland
Annette Rogers
Betty Robinson
Helen Stephens
 Erresuma Batua
Eileen Hiscock
Violet Olney
Audrey Brown
Barbara Burke
Canadian Red Ensign 1921-1957.svg Kanada
Dorothy Brookshaw
Mildred Dolson
Hilda Cameron
Aileen Meagher
1948, Londres  Herbehereak
Xenia Stad-de Jong
Netty Witziers-Timmer
Gerda Kade-Koudijs
Fanny Blankers-Koen
 Australia
Shirley Strickland
June Maston
Elizabeth McKinnon
Joyce King
Canadian Red Ensign 1921-1957.svg Kanada
Viola Myers
Nancy MacKay
Diane Foster
Patricia Jones
1952, Helsinki  AEB
Mae Faggs
Barbara Jones
Janet Moreau
Catherine Hardy
 Alemania
Ursula Knab
Maria Sander
Helga Klein
Marga Petersen
 Erresuma Batua
Sylvia Cheeseman
June Foulds
Jean Desforges
Heather Armitage
1956, Melbourne  Australia
Shirley Strickland
Norma Croker
Fleur Mellor
Betty Cuthbert
 Erresuma Batua
Anne Pashley
Jean Scrivens
June Foulds
Heather Armitage
 AEB
Mae Faggs
Margaret Matthews
Wilma Rudolph
Isabelle Daniels
1960, Erroma  AEB
Martha Hudson
Lucinda Williams
Barbara Jones
Wilma Rudolph
 Alemania
Martha Langbein
Annie Biechl
Brunhilde Hendrix
Jutta Heine
 Polonia
Teresa Wieczorek
Barbara Janiszewska
Celina Jesionowska
Halina Richter
1964, Tokio  Polonia
Teresa Ciepły
Irena Kirszenstein
Halina Górecka
Ewa Kłobukowska
 AEB
Willye White
Wyomia Tyus
Marilyn White
Edith McGuire
 Erresuma Batua
Janet Simpson
Mary Rand
Daphne Arden
Dorothy Hyman
1968, Mexiko Hiria  AEB
Barbara Ferrell
Margaret Bailes
Mildrette Netter
Wyomia Tyus
 Kuba
Marlene Elejarde
Fulgencia Romay
Violetta Quesada
Miguelina Cobián
 SESB
Liudmila Zharkova
Galina Bukharina
Vera Popkova
Lyudmila Samotesova
1972, Munich  Alemaniako Errepublika Federala
Christiane Krause
Ingrid Becker
Annegret Richter
Heide Rosendahl
 Alemaniako Errepublika Demokratikoa
Evelyn Kaufer
Christina Heinich
Barbel Struppert
Renate Stecher
 Kuba
Marlene Elejarde
Carmen Valdes
Fulgencia Romay
Silvia Chibás
1976, Montreal  Alemaniako Errepublika Demokratikoa
Marlies Oelsner
Renate Stecher
Carla Bodendorf
Bärbel Eckert
 Alemaniako Errepublika Federala
Elvira Possekel
Inge Helten
Annegret Richter
Annegret Kroniger
 SESB
Tatyana Prorochenko
Liudmila Zharkova
Nadezhda Besfamilnaya
Vera Anisimova
1980, Mosku  Alemaniako Errepublika Demokratikoa
Romy Müller
Bärbel Wöckel
Ingrid Auerswald
Marlies Göhr
 SESB
Vera Komisova
Liudmila Zharkova
Vera Anisimova
Natalya Bochina
Olympic flag.svg Erresuma Batua
Heather Hunte
Kathy Smallwood-Cook
Beverley Goddard
Sonia Lannaman
1984, Los Angeles  AEB
Alice Brown
Jeanette Bolden
Chandra Cheeseborough
Evelyn Ashford
 Kanada
Angela Bailey
Marita Payne
Angella Taylor-Issajenko
France Gareau
 Erresuma Batua
Simone Jacobs
Kathy Smallwood-Cook
Beverley Callander
Heather Oakes
1988, Seul  AEB
Alice Brown
Sheila Echols
Florence Griffith
Evelyn Ashford
 Alemaniako Errepublika Demokratikoa
Silke Möller
Kerstin Behrendt
Ingrid Auerswald
Marlies Göhr
 SESB
Lyudmila Kondratyeva
Galina Malchugina
Marina Zhirova
Natalya Pomoschnikova
1992, Bartzelona  AEB
Evelyn Ashford
Esther Jones
Carlette Guidry
Gwen Torrence
Michelle Finn
Olympic flag.svg Talde Batua
Olga Bogoslovskaya
Galina Malchugina
Marina Trandenkova
Irina Privalova
 Nigeria
Beatrice Utondu
Faith Idehen
Christy Opara-Thompson
Mary Onyali
1996, Atlanta  AEB
Gail Devers
Inger Miller
Chryste Gaines
Gwen Torrence
Carlette Guidry
 Bahamak
Eldece Clarke
Chandra Sturrup
Savatheda Fynes
Pauline Davis-Thompson
Debbie Ferguson
 Jamaika
Michelle Freeman
Juliet Cuthbert
Nikole Mitchell
Merlene Ottey
Gillian Russell
Andrea Lloyd
2000, Sydney  Bahamak
Savatheda Fynes
Chandra Sturrup
Pauline Davis-Thompson
Debbie Ferguson
Eldece Lewis
 Jamaika
Tayna Lawrence
Veronica Campbell
Beverly McDonald
Merlene Ottey
Merlene Frazer
 AEB
Chryste Gaines
Torri Edwards
Nanceen Perry
(Marion Jones)[3]
2004, Atenas  Jamaika
Tayna Lawrence
Sherone Simpson
Aleen Bailey
Veronica Campbell
Beverly McDonald
 Errusia
Olga Fyodorova
Yuliya Tabakova
Irina Khabarova
Larisa Kruglova
 Frantzia
Veronique Mang
Muriel Hurtis
Sylviane Felix
Christine Arron
2008, Beijing  Errusia
Yuliya Chermoshanskaya
Yuliya Gushchina
Aleksandra Fedoriva
Yevgeniya Polyakova
 Belgika
Kim Gevaert
Elodie Ouedraogo
Hanna Marien
Olivia Borlee
 Nigeria
Halimat Ismaila
Oludamola Osayomi
Agnes Osazuma
Gloria Kemasuode
Franca Idoko
2012, Londres  AEB
Tianna Madison
Allyson Felix
Bianca Knight
Carmelita Jeter
 Jamaika
Shelly-Ann Fraser-Pryce
Sherone Simpson
Veronica Campbell-Brown
Kerron Stewart
 Ukraina
Olesya Povh
Hrystyna Stuy
Mariya Ryemyen
Elyzaveta Bryzgina
  • 1992tik sailkapen probetan besterik laster egiten ez duten atletek ere dagokien domina jasotzen dute.

4 x 400 m erreleboak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
1972, Munich  Alemaniako Errepublika Demokratikoa
Dagmar Käsling
Rita Kühne
Helga Seidler
Monika Zehrt
 AEB
Mable Fergerson
Madeline Manning
Cheryl Toussaint
Kathy Hammond
 Alemaniako Errepublika Federala
Anette Rückes
Inge Bödding
Hildegard Falck
Rita Wilden
1976, Montreal  Alemaniako Errepublika Demokratikoa
Doris Maletzki
Brigitte Rohde
Ellen Streidt
Christina Brehmer
 AEB
Debra Sapenter
Sheila Ingram
Pamela Jiles
Rosalyn Bryant
 SESB
Inta Klimoviča
Lyudmila Aksenova
Natalya Sokolova
Nadezhda Ilyina
1980, Mosku  SESB
Tatyana Prorochenko
Tatyana Goistchik
Nina Zyuskova
Irina Nazarova
 Alemaniako Errepublika Demokratikoa
Gabriele Löwe
Barbara Krug
Christina Lathan
Marita Koch
Olympic flag.svg Erresuma Batua
Linsey MacDonald
Michelle Probert
Joslyn Hoyte-Smith
Donna-Marie Hartley
1984, Los Angeles  AEB
Lillie Leatherwood
Sherri Howard
Valerie Brisco-Hooks
Chandra Cheeseborough
 Kanada
Charmaine Crooks
Jillian Richardson
Molly Killingbeck
Marita Payne
 Alemaniako Errepublika Federala
Heike Schulte-Mattler
Ute Thimm
Heidi-Elke Gaugel
Gaby Bussmann
1988, Seul  SESB
Tatyana Ledovskaya
Olga Nazarova
Mariya Pinigina
Olga Bryzgina
 AEB
Denean Howard
Diane Dixon
Valerie Brisco-Hooks
Florence Griffith Joyner
 Alemaniako Errepublika Demokratikoa
Dagmar Neubauer
Kirsten Emmelmann
Sabine Busch
Petra Müller
1992, Bartzelona Olympic flag.svg Talde Batua
Yelena Ruzina
Lyudmila Dzhigalova
Olga Nazarova
Olga Bryzgina
Marina Shmonina
Liliya Nurutdinova
 AEB
Natasha Kaiser
Gwen Torrence
Jearl Miles
Rochelle Stevens
Denean Hill
Dannette Young
 Erresuma Batua
Phylis Smith
Sandra Douglas
Jennifer Stoute
Sally Gunnell
1996, Atlanta  AEB
Rochelle Stevens
Maicel Malone
Kim Graham
Jearl Miles
Linetta Wilson
 Nigeria
Bisi Afolabi
Fatima Yusuf
Charity Opara
Falilat Ogunkoya
 Alemania
Uta Rohländer
Linda Kisabaka
Anja Rücker
Grit Breuer
2000, Sydney  AEB
Jearl Miles Clark
Monique Hennagan
(Marion Jones)
LaTasha Colander[3]
 Jamaika
Sandie Richards
Catherine Scott
Deon Hemmings
Lorraine Graham
Charmaine Howell
Michelle Burgher
 Errusia
Julija Sotnikowa
Svetlana Goncharenko
Olga Kotlyarova
Irina Privalova
Natalya Nazarova
Olesya Zykina
2004, Atenas  AEB
DeeDee Trotter
Monique Henderson
Sanya Richards
Monique Hennagan
Crystal Cox
Moushaumi Robinson
 Errusia
Olesya Krasnomovets
Natalya Nazarova
Olesya Zykina
Natalya Antyukh
Tatyana Firova
Natalya Ivanova
 Jamaika
Novlene Williams
Michelle Burgher
Nadia Davy
Sandie Richards
Ronetta Smith
2008, Beijing  AEB
Mary Wineberg
Allyson Felix
Monique Henderson
Sanya Richards
 Errusia
Julija Gushchina
Lyudmila Litvinova
Tatyana Firova
Anastasiya Kapachinskaya
 Jamaika
Shericka Williams
Shereefa Lloyd
Rosemarie Whyte
Novlene Williams
2012, Londres  AEB
DeeDee Trotter
Allyson Felix
Francena McCorory
Sanya Richards
 Errusia
Julija Gushchina
Antonina Krivoshapka
Tatyana Firova
Natalya Antyukh
 Jamaika
Christine Day
Rosemarie Whyte
Shericka Williams
Novlene Williams
  • 1992tik sailkapen probetan besterik laster egiten ez duten atletek ere dagokien domina jasotzen dute.

20 km ibilketa[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
2000, Sydney  Txina Wang Liping  Norvegia Kjersti Plätzer  Espainia Maria Vasco
2004, Atenas  GRE Athanasia Tsoumeleka  Errusia Olimpiada Ivanova  Australia Jane Saville
2008, Beijing  Errusia Olga Kaniskina  Norvegia Kjersti Plätzer  Italia Elisa Rigaudo
2012, Londres  Errusia Elena Lashmanova  Errusia Olga Kaniskina  Txina Shenjie Qieyang

Gorako jauzia[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
1928, Amsterdam Canadian Red Ensign 1921-1957.svg CANEthel Catherwood  Herbehereak Lien Gisolf  AEB Mildred Wiley
1932, Los Angeles  AEB Jean Shiley  AEB Babe Didrikson Canadian Red Ensign 1921-1957.svg CAN Eva Dawes
1936, Berlin  Hungaria Ibolya Csák  UK Dorothy Odam Flag of the NSDAP (1920–1945).svg ALE Elfriede Kaun
1948, Londres  AEB Alice Coachman  UK Dorothy Tyler  Frantzia m Ostermeyer
1952, Helsinki Flag of South Africa (1928-1994).svg ZAF Esther Brand  UK Sheile Lerwill  SESB Aleksandra Chudina
1956, Melbourne  AEB Mildred McDaniel  UK Thelma Hopkins Eman gabe
 SESB Maria Pisareva
1960, Erroma Flag of Romania (1965-1989).svg ROM Iolanda Balas  Polonia J. Jóźwiakowska Eman gabe
 UK Dorothy Shirley
1964, Tokio Flag of Romania (1965-1989).svg ROM Iolanda Balas  Australia Michele Brown  SESB Taisia Chenchik
1968, Mexiko Hiria  CSK Miloslava Rezková  SESB Antonina Okorokova  SESB Valentina Kozyr
1972, Munich  FRG Ulrike Meyfarth Flag of Bulgaria (1971-1990).svg BGR Yordanka Blagoeva  Austria Ilona Gusenbauer
1976, Montreal  GDR Rose Ackermann  Italia Sara Simeoni Flag of Bulgaria (1971-1990).svg BGR Yordanka Blagoeva
1980, Mosku Olympic flag.svg ITA Sara Simeoni  Polonia Urszula Kielan  GDR Jutta Kirst
1984, Los Angeles  FRG Ulrike Meyfarth  Italia Sara Simeoni  AEB Joni Huntley
1988, Seul  AEB Louise Ritter Flag of Bulgaria (1971-1990).svg BGR Stefka Kostadinova  SESB Tamara Bykova
1992, Bartzelona  Alemania Heike Henkel Flag of Romania (1965-1989).svg ROM Alina Astafei  Kuba Ioamnet Quintero
1996, Atlanta  Bulgaria Stefka Kostadinova  GRE Niki Bakogianni  Ukraina Inha Babakova
2000, Sydney  Errusia Yelena Yelesina  Hegoafrika Hestrie Cloete  Suedia Kajsa Bergqvist
 ROM Oana Pantelimon
2004, Atenas  Errusia Yelena Slesarenko  Hegoafrika Hestrie Cloete  Ukraina Viktoriya Styopina
2008, Beijing  Belgika Tia Hellebaut  Kroazia Blanka Vlasic  Errusia Anna Chicherova
2012, Londres  Errusia Anna Chicherova  AEB Brigetta Barrett  Errusia Svetlana Shkolina

Pertika jauzia[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
2000, Sydney  AEB Stacy Dragila  Australia Tatiana Grigorieva  Islandia Vala Flosadóttir
2004, Atenas  Errusia Jelena Isinbajeva  Errusia Svetlana Feofanova  Polonia Anna Rogowska
2008, Beijing  Errusia Jelena Isinbajeva  AEB Jennifer Stuczynski  Errusia Svetlana Feofanova
2012, Londres  AEB Jennifer Suhr  Kuba Yarisley Silva  Errusia Jelena Isinbajeva

Luzera jauzia[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
1948, Londres Flag of Hungary (1946-1949, 1956-1957).svg HUN Olga Gyarmati  ARG Noemí Simonetto  Suedia Ann-Britt Leyman
1952, Helsinki  Zeelanda Berria Yvette Williams  SESB Aleksandra Chudina  UK Shirley Cawley
1956, Melbourne  Polonia Elżbieta Krzesińska  AEB Willye White  SESB Nadezhda Khnykina
1960, Erroma  SESB Vera Krepkina  Polonia Elżbieta Krzesińska  Alemania Hildrun Claus
1964, Tokio  UK Mary Rand  Polonia Irena Kirszenstein  SESB Tatyana Shchelkanova
1968, Mexiko Hiria Flag of Romania (1965-1989).svg ROM V. Viscopoleanu  UK Sheila Sherwood  SESB Tatyana Talysheva
1972, Munich  FRG Heide Rosendahl Flag of Bulgaria (1971-1990).svg BGR Diana Yorgova  CSK Eva Šuranová
1976, Montreal  GDR Angela Voigt  AEB Kathy McMillan  SESB Lidia Alfeyeva
1980, Mosku  SESB Tatyana Kolpakova  GDR Brigitte Wujak  SESB Tatyana Skachko
1984, Los Angeles Flag of Romania (1965-1989).svg ROM Anişoara Cuşmir Flag of Romania (1965-1989).svg ROM Valy Ionescu  UK Sue Hearnshaw
1988, Seul  AEB Jackie Joyner  GDR Heike Drechsler  SESB Galina Čistjakova
1992, Bartzelona  Alemania Heike Drechsler Olympic flag.svg Talde Batua Inessa Kravets  AEB Jackie Joyner
1996, Atlanta  Nigeria Chioma Ajunwa  Italia Fiona May  AEB Jackie Joyner
2000, Sydney  Alemania Heike Drechsler  Italia Fiona May  Errusia Tatiana Kotova[1]
2004, Atenas  Errusia Tatiana Lebedeva  Errusia Irina Simagina  Errusia Tatiana Kotova
2008, Beijing  BRA Maurren Higa Maggi  Errusia Tatiana Lebedeva  Nigeria Blessing Okagbare
2012, Londres  AEB Brittney Reese  Errusia Jelena Sokolova  AEB Janay DeLoach

Jauzi hirukoitza[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
1996, Atlanta  Ukraina Inessa Kravets  Errusia Inna Lasovskaia  Txekia Šárka Kašpárková
2000, Sydney  Bulgaria Tereza Marinova  Errusia Tatiana Lebedeva  Ukraina Olena Hovorova
2004, Atenas  CMR Françoise Mbango Etone  GRE Hrysopiyí Devetzí  Errusia Tatiana Lebedeva
2008, Beijing  CMR Françoise Mbango Etone  Errusia Tatiana Lebedeva  GRE Hrysopiyí Devetzí
2012, Londres  Kazakhstan Olga Ripakova  Kolonbia Caterine Ibargüen  Ukraina Olha Saladuha

Pisu jaurtiketa[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
1948, Londres  Frantzia Micheline Ostermeyer  Italia Amelia Piccinini  Austria Ina Schäffer
1952, Helsinki  SESB Galina Zibina  Alemania Marianne Werner  SESB Klavdia Totxenova
1956, Melbourne  SESB Tamara Tishkevitx  SESB Galina Zibina  Alemania Marianne Werner
1960, Erroma  SESB Tamara Press  Alemania Johanna Lüttge  AEB Earlene Brown
1964, Tokio  SESB Tamara Press  Alemania Renate Culmberger  SESB Galina Zibina
1968, Mexiko Hiria  GDR Margitta Gummel  GDR Marita Lange  SESB Nadezhda Txizhova
1972, Munich  SESB Nadezhda Txizhova  GDR Margitta Gummel Flag of Bulgaria (1971-1990).svg BGR Ivanka Khristova
1976, Montreal Flag of Bulgaria (1971-1990).svg BGR Ivanka Khristova  SESB Nadezhda Txizhova  CSK Helena Fibingerová
1980, Mosku  GDR Ilona Slupianek  SESB S. Krachevskaya  GDR Margitta Pufe
1984, Los Angeles  FRG Claudia Losch Flag of Romania (1965-1989).svg ROM Mihaela Loghin  Australia Gael Martin
1988, Seul  SESB Natalia Lisovskaia  GDR Kathrin Neimke  Txina Li Meisu
1992, Bartzelona Olympic flag.svg Talde Batua Svetlana Kriveliova  Txina Huang Zhihong  Alemania Kathrin Neimke
1996, Atlanta  Alemania Astrid Kumbernuss  Txina Sui Xinmei  Errusia Irina Khudoroshkina
2000, Sydney  BLR Yanina Karoltxik  Errusia Larisa Peleshenko  Alemania Astrid Kumbernuss
2004, Atenas  Kuba Yumileidi Cumbá  Alemania Nadine Kleinert  Errusia Svetlana Kriveliova
2008, Beijing  Zeelanda Berria Valerie Adams  BLR Natallia Mikhnevitx  BLR Nadzeia Ostaptxuk
2012, Londres  Zeelanda Berria Valerie Adams  Errusia Jevgenia Kolodko  Txina Lijiao Gong

Disko jaurtiketa[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
1928, Amsterdam  Polonia Halina Konopacka  AEB Lillian Copeland  Suedia Ruth Svedberg
1932, Los Angeles  AEB Lillian Copeland  AEB Ruth Osborn  Polonia Jadwiga Wajs
1936, Berlin Flag of the NSDAP (1920–1945).svg ALE Gisela Mauermayer  Polonia Jadwiga Wajs Flag of the NSDAP (1920–1945).svg ALE Paula Mollenhauer
1948, Londres  Frantzia Micheline Ostermeyer  Italia Edera Gentile  Frantzia Jacqueline Mazéas
1952, Helsinki  SESB Nina Romaxkova  SESB J. Bagriantseva  SESB Nina Dumbadze
1956, Melbourne  CSK Olga Fikotová  SESB Irina Begliakova  SESB Nina Romaxkova
1960, Erroma  SESB Nina Romaxkova  SESB Tamara Press Flag of Romania (1965-1989).svg ROM Lia Manoliu
1964, Tokio  SESB Tamara Press  Alemania Ingrid Lotz Flag of Romania (1965-1989).svg ROM Lia Manoliu
1968, Mexiko Hiria Flag of Romania (1965-1989).svg ROM Lia Manoliu  FRG Liesel Westermann  Hungaria Jolán Kleiber
1972, Munich  SESB Faina Melnik Flag of Romania (1965-1989).svg ROM Argentina Menis Flag of Bulgaria (1971-1990).svg BGR Vasilka Stoeva
1976, Montreal  GDR Evelin Schlaak Flag of Bulgaria (1971-1990).svg BGR Maria Vergova  GDR Gabriele Hinzmann
1980, Mosku  GDR Evelin Jahl Flag of Bulgaria (1971-1990).svg BGR Maria Vergova  SESB Tatiana Lesovaia
1984, Los Angeles  Herbehereak Ria Stalman  AEB Leslie Deniz Flag of Romania (1965-1989).svg ROM Florenta Craciunescu
1988, Seul  GDR Martina Hellmann  GDR Diana Gansky Flag of Bulgaria (1971-1990).svg BGR Tsvetanka Khristova
1992, Bartzelona  Kuba Maritza Martén  Bulgaria Tsvetanka Khristova  Australia Daniela Costian
1996, Atlanta  Alemania Ilke Wyludda  Errusia Natalia Sadova  BLR Ellina Zvereva
2000, Sydney  BLR Ellina Zvereva  GRE Anastasia Kelesidou  BLR Iryna Yatchenko
2004, Atenas  Errusia Natalya Sadova  GRE Anastasia Kelesidou  BLR Iryna Yatchenko
2008, Beijing  AEB Stephanie Brown  Kuba Yarelis Barrios  Ukraina Olena Antonova
2012, Londres  Kroazia Sandra Perković  Errusia Daria Pishtxalnikova  Txina Li Yanfeng

Mailu jaurtiketa[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
2000, Sydney  Polonia Kamila Skolimowska  Errusia Olga Kuzenkova  Alemania Kirsten Münchow
2004, Atenas  Errusia Olga Kuzenkova  Kuba Yipsi Moreno  Kuba Yunaika Crawford
2008, Beijing  BLR Aksana Miankova  Kuba Yipsi Moreno  Txina Zhang Wenxiu
2012, Londres  Errusia Tatiana Lisenko  Polonia Anita Włodarczyk  Alemania Betty Heidler

Xabalina jaurtiketa[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
1932, Los Angeles  AEB Babe Didrikson  Alemania Ellen Braumüller  Alemania Tilly Fleischer
1936, Berlin Flag of the NSDAP (1920–1945).svg GER Tilly Fleischer Flag of the NSDAP (1920–1945).svg GER Luise Krüger  Polonia Maria Kwaśniewska
1948, Londres  Austria Herma Bauma  Finlandia Kaisa Parviainen  DNK Lily Carlstedt
1952, Helsinki  CSK Dana Zátopková  SESB Aleksandra Txudina  SESB Elena Gortxakova
1956, Melbourne  SESB Inese Jaunzeme  CHI Marlene Ahrens  SESB Nadezhda Koniaieva
1960, Erroma  SESB Elvīra Ozoliņa  CSK Dana Zátopková  SESB Birute Kalediene
1964, Tokio Flag of Romania (1965-1989).svg ROM Mihaela Peneş  Hungaria Márta Rudas  SESB Elena Gortxakova
1968, Mexiko Hiria  Hungaria Angéla Németh Flag of Romania (1965-1989).svg ROM Mihaela Peneş  Austria Eva Janko
1972, Munich  GDR Ruth Fuchs  GDR Jacqueline Todten  AEB Kate Schmidt
1976, Montreal  GDR Ruth Fuchs  FRG Marion Becker  AEB Kate Schmidt
1980, Mosku  Kuba María Caridad Colón  SESB Saida Gunba  GDR Ute Hommola
1984, Los Angeles  UK Tessa Sanderson  Finlandia Tiina Lillak  UK Fatima Whitbread
1988, Seul  GDR Petra Felke  UK Fatima Whitbread  GDR Beate Koch
1992, Bartzelona  Alemania Silke Renk Olympic flag.svg Talde Batua Natalya Shikolenko  Alemania Karen Forkel
1996, Atlanta  Finlandia Heli Rantanen  Australia Louise McPaul  Norvegia Trine Hattestad
2000, Sydney  Norvegia Trine Hattestad  GRE Mirela Manjani  Kuba Osleidys Menéndez
2004, Atenas  Kuba Osleidys Menéndez  Alemania Steffi Nerius  GRE Mirela Manjani
2008, Beijing  Txekia Barbora Špotáková  Errusia Mariya Abakumova  Alemania Christina Obergföll
2012, Londres  Txekia Barbora Špotáková  Alemania Christina Obergföll  Alemania Linda Stahl

Heptatloia[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
1984, Los Angeles  Australia Glynis Nunn  AEB Jackie Joyner  FRG Sabine Everts
1988, Seul  AEB Jackie Joyner  GDR Sabine John  GDR Anke Behmer
1992, Bartzelona  AEB Jackie Joyner Olympic flag.svg Talde Batua Irina Belova  Alemania Sabine Braun
1996, Atlanta  SYR Ghada Shouaa  BLR Natallia Sazanovitx  UK Denise Lewis
2000, Sydney  UK Denise Lewis  Errusia Jelena Prokhorova  BLR Natallia Sazanovitx
2004, Atenas  Suedia Carolina Klüft  Lituania Austra Skujytė  UK Kelly Sotherton
2008, Beijing  Ukraina Natalia Dobrinska  AEB Hyleas Fountain  Errusia Tatiana Txernova
2012, Londres  UK Jessica Ennis  Alemania Lilli Schwarzkopf  Errusia Tatiana Txernova

Kendutako probak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

3000 m[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
1984, Los Angeles Flag of Romania (1965-1989).svg ROM Maricica Puica  UK Wendy Smith-Sly  Kanada Lynn Williams
1988, Seul  SESB Tetyana Samolenko Flag of Bulgaria (1971-1990).svg BGR Paula Ivan  UK Yvonne Murray
1992, Bartzelona Olympic flag.svg Talde Batua Yelena Romanova Olympic flag.svg Talde Batua Tetiana Dorovskikh  Kanada Angela Chalmers

80m hesiak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
1932, Los Angeles  AEB Babe Didrikson  AEB Evelyne Hall Flag of South Africa (1928-1994).svg ZAF Marjorie Clark
1936, Berlin Flag of Italy (1861-1946).svg ITA Trebisonda Valla Flag of the NSDAP (1920–1945).svg ALE Anni Steuer Canadian Red Ensign 1921-1957.svg CAN Elizabeth Taylor
1948, Londres  Herbehereak Fanny Blankers-Koen  UK Maureen Gardner  Australia Shirley Strickland
1952, Helsinki  Australia Shirley Strickland  SESB Maria Golubnitxaia  Alemania Maria Sander
1956, Melbourne  Australia Shirley Strickland  Alemania Gisela Köhler  Australia Norma Thrower
1960, Erroma  SESB Irina Press  UK Carole Quinton  Alemania Gisela Birkemeyer
1964, Tokio  Alemania Karin Balzer  Polonia Teresa Ciepły  Australia Pam Kilborn
1968, Mexiko Hiria  Australia Maureen Caird  Australia Pam Kilborn  TWN Chi Cheng

Pentatloia[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
1964, Tokio  SESB Irina Press  UK Mary Rand  SESB Galina Bistrova
1968, Mexiko Hiria  FRG Ingrid Becker  Austria Liese Prokop  Hungaria Annamária Tóth
1972, Munich  GDR Mary Peters  FRG Heide Rosendahl  GDR Burglinde Pollak
1976, Montreal  GDR Siegrun Siegl  GDR Christine Laser  GDR Burglinde Pollak
1980, Mosku  SESB Nadezhda Tkatxenko  SESB Olga Rukavishnikova  SESB Olga Kuragina

10km ibilketa[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Edizioa Urrea Zilarra Brontzea
1992, Bartzelona  Txina Chen Yueling Olympic flag.svg Talde Batua Jelena Nikolaieva  Txina Li Chunxiu
1996, Atlanta  Errusia Jelena Nikolaieva  Italia Elisabetta Perrone  Txina Wang Yan

Erreferentziak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

  1. a b c 2007ko urriaren 5ean AEBetako Marion Jonesek 2000ko Olinpiar Jokoetan dopatu zela aitortu zuen. Hori zela eta, irabazitako bost dominak itzuli behar izan zituen. 2009an Nazioarteko Olinpiar Batzordeak 100 mko urrezko domina eman gabe uztea erabaki zuen. Horren ordez zilarrezko bi domina eman ziren. 200 mko lasterketan eta luzera jauzian Jonesi kendutako dominak, berriz, haren ondoren gelditu zirenei eman zitzaizkien
  2. Dopatu zela aitortuta, Sidneyko dominak itzuli ditu Marion Jonesek Berria.info
  3. a b Marion Jonesen doping kasua zela eta, 2008an Nazioarteko Olinpiar Batzordeak AEBetako 4 x 100 m eta 4 x 400 mko erreleboetako taldeei dominak kentzea erabaki zuen. Jonesek ez beste atleta guztiek erabaki honen aurkako helegitea aurkeztu zuten. 2010ean Kirol Arbitrajearen Auzitegiak atleten aldeko epaia eman zuen Final Award - CAS 2008/A/1545 Andrea Anderson, LaTasha Colander Clark, Jearl Miles-Clark, Torri Edwards, Chryste Gaines, Monique Hennagan, Passion Richardson v/IOC

Kanpo loturak[aldatu | aldatu iturburu kodea]