Automobil arinenen zerrenda (ekoizpen-automobilena)

Wikipedia, Entziklopedia askea
Jump to navigation Jump to search
Bugatti Veyron 16.4 Super Sport World Record Edition bat, kalean legalki erabili ahal den ekoizpen automobilik arinena; 431 km/h-ko abiadura hartu ahal du
Urtez urteko abiadurarik handiena (milia ordukotan)

Hau munduko kalean ibiltzeko baimendunak diren ekoizpen-automobil arinenen zerrenda da (ez kontzeptu-automobil edo eraldatutako automobilena).

Ekoizpen automobiltzat hartzen dira ekoizleak errekorrean zehaztutako abiaduran edo handiagoan ibiltzeko gai izandako 20 ale baino gehiago egin dituen modeloak.

Modelo gutxi batzuk kenduta, bigarren mundu gerra baino geroago ekoiztutako automobiletara mugatzen da. Salbuespenen artean “Benz Velo”a dago, lehenengo ekoizpen-automobila.

Errebindikatutako "munduko automobil arinen"en abiadurak alderatzea, batez ere kasu historikoetan, zaila da; abiadura handiena kalkulatzeko metodo estandarizaturik eta horren inguruko baieztapenak egiaztatzeko autoritate zentralik ez dagoelako.

Guinness World Records-en arabera ekoizpen-automobilik arinena gaur egun (2014-08) Bugatti Veyron Super Sport modeloa da, bi noranzko saiotan batez besteko 431 km/h (268 mph)-ko abiadura egiaztatuarekin. Super Sports modeloaren 30 aleetatik World Record modeloaren 5 ale baino egin ez baziren ere, beste 25 Super Sports-ek ere lor dezakete abiadura hori abiadura-mugagailua itzaliz gero. Guinness-ek, kontua aditu-talde batek aztertu ondoren, hori aldaketa bat ez dela ontzat eman du eta, beraz, zerrendan sartzea onartu du.

2014ko otsailean Hennessey Venom GT batek 270.49 mph)[convert: unknown unit] lortu du, baina saioa noranzko bakarrean egin zenez eta aurreikusitako 29 aletik 11 baino egin ez direnez, Errekorren Guinness Liburuan sartzeko baldintzak ez ditu betetzen eta ez da sartzen zerrenda honetan.[1][2]

Sailkatzeko arauak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

  1. Nagusiki txikizkako salmentetarako ekoizten dira, bezeroen erabilera pertsonalerako, eta pertsonak garraiatzeko bide publikoetan (merkataritza- edo industria-ibilgailuak ez dira sartzen)
  1. Jatorrizko ibilgailu-fabrikatzaileak 20 ale edo gehiago ekoiztu ditu eta berri eskaini dizkio publikoari salmenta komertzialean (profesionalek edo zaletuek eraldatutako automobilak ez dira sartzen) eta
  1. Saldu diren merkatuetan kalean erabiltzeko baimena dute eta egoera horretan mantentzeko legez egin beharreko edozein proba edo ikuskapena gainditzeko gai dira.


Ekoizpen-automobil arinenak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Urtea Marka eta modeloa Abiadura handiena Egindako aleak Iruzkina
1894 Benz Velo 12 mph (19 km/h)[3] 1200 lehenengo ekoizpen-automobila
1947 Healey Type 2.4 110.8 mph (178 km/h)[4] 100 "Garai hartan ekoizten zen automobilik arinena izan zen"
1949 Jaguar XK120 124.6 mph (201 km/h)[5] 12000 Argitalpen batzuen arabera XK120-ren abiadura handiena ia 133 mph / 214 km/h-koa izatera heldu zen 1949an."[6] baina abiadura hori lortu zuen XK120-a eraldatutako ale bat izan zen, ez zuzenean ekoiztutakoa. Ekoizpen-automobilaren abiadurarik handiena 124.6mph-koa izan zen.
1955 Mercedes-Benz 300SL 140 mph (225 km/h)[7] 1400 Road & Track-ek egiaztatua.
1958 Aston Martin DB4 141 mph (227 km/h)[8] 1110 Autocar aldizkariak egiaztatua 1961ean.
1959 Aston Martin DB4 GT 152 mph (245 km/h)[9] 75 Autosport-ek egiaztatua 1961eko abenduan.
1963 Iso Rivolta Grifo A3/L 327 161 mph (259 km/h)[10][11] over 400 Autocar-ek egiaztatua.[12][13]
1967 Lamborghini Miura P400 171 mph (275 km/h)[14] over 750 The Motor aldizkariak egiaztatua. 750 ale baino gehiago ekoiztu ziren 1966 eta 1973 artean; P400, P400 S eta P400 SV modeloenak.
1968 Ferrari 365 GTB/4 Daytona 174 mph (280 km/h)[15] about 1400 Autocar-ek egiaztatua.[16]
1984 Ferrari 288 GTO 188 mph (303 km/h)[17] 272 Auto, Motor und Sport-ek egiaztatua 1985ean.
1986 Porsche 959 195 mph (314 km/h)[18] 337 Auto, Motor und Sport-ek egiaztatua 1987an. 197 mph (317 km/h)-ko abiadura ekoiztu ziren 6 959 Sport aleek baino ez zuten lortu. Ekoiztutako beste 331 aleak (1986-1989) 959 Touring bertsiokoak izan ziren eta haien abiadura handiena 195 mph (314 km/h)-koa izan zen.
1987 Ferrari F40 202.687 mph (326.193 km/h)[19] 1315[20] Quattroruote-k egiaztatua. Claimed top speed 201 mph (323 km/h).
Ekoiztea Enzo Ferrari-k berak onartu zuen azken Ferrari-a.
1991 Bugatti EB110 GT 209 mph (336 km/h)[21][22] 95 Auto, Motor und Sport-ek egiaztatua.
1992 Jaguar XJ220 212.3 mph (342 km/h)[23] 281 Martin Brundle-k gidatuz Nardo saiotarako zirkuituan Autocar-entzat. Brundle-k 217.1mph-ko abiadura lortu zuen bihurgailu katalitikoa kenduta eta horrek, Nardo bihurgune goratuzko zirkuitua izanda, ibilbide zuzenetan 223mph-ko abiadura teorikoa suposatzen du.
1993 McLaren F1 240.1 mph (386 km/h) 106[25] At factory rev limit, it reached 231 mph (371.8 km/h) at Nardò saiotarako zirkuitu obalean. Oraingoz bera munduko xurgapen naturaleko ekoizpen-automobilik arinena, lortutako abiadurarik handienari dagokionez.[26] Bira-gugagailurik gabe, it was able to reach a top-speed of 240.1 mph (386.4 km/h)-ko abiadura lor zezakeen.[27]
2005 Bugatti Veyron 16.4 253.81 mph (408.47 km/h) 300 Ikuskari ofizial alemanek egiaztatua.[28]
2010 Bugatti Veyron Super Sport 267.857 mph (431 km/h) 30 Hasieran egindako 30 aleez gain, abiadura-mugagailu elektronikoa aktibatu barik 267.857 mph (431.074 km/h)-ko abiadura lortzeko gai ziren Super Sport World Record Edition izenko beste bost egin ziren. Abiadura-mugagailuak beste guztien abiadura 257.87 mph (415.00 km/h)-ra mugatzen zuen. Super Sport World Record Edition modeloarekin errekorra lortzeko saioko gidaria Pierre-Henri Raphanel izan zen eta Guinness World Records-ek egiaztatu zuen.[29][30][31]

Begira hurrengoa ere[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Erreferentziak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

  1. Nunez, Alex (2014-02-24) The Hennessey Venom GT is the world's fastest car; Hits 270 mph on tarmac reserved for astronauts. Road & Track.
  2. Hennessey Performance Engineering (2014-02-24) Aerodynamic Test Session Results in New Top Speed for Hennessey Venom GT (press release) HPE Design.
  3. Danielson, C. (2008-09-12) eMercedesBenz Feature: The World's First Production Car, The Benz Patent Motor Car Velocipede Of 1894.
  4. Autocar 1947-10.
  5. >Stoy, Andy (2012-10-15) "Worth the Wait". Autoweek 62(21) 40–41. or. ISSN 0192-9674.
  6. Hodges, David; Burgess-Wise, David; Davenport, John (1994) The Guinness Book of Car Facts and Feats (4. argitaraldia) London: Guinness Publishing ISBN 0851127681.
  7. Mercedes 300SL Test. Road & Track 1955-04.
  8. Autocar 1961-10.
  9. John Bolster Tests the Aston Martin DB4 G.T. Autosport 1961-12.
  10. Iso Grifo.
  11. Iso Rivolta Grifo . Noiz kontsultatua: 2011-08-28.
  12. Sports & G.T. Cars. Autocar 1966-04.
  13. Iso Grifo . Noiz kontsultatua: 2011-05-29.
  14. Lamborghini Miura . Noiz kontsultatua: 2011-05-24.
  15. Ferrari 365 GTB/4 Daytona . Noiz kontsultatua: 2011-08-28.
  16. Ferrari 365 GTB/4 Daytona review - on the road . Noiz kontsultatua: 2011-05-24.
  17. Ferrari 288GTO . Noiz kontsultatua: 2011-02-25.
  18. . Noiz kontsultatua: 2011-02-25.
  19. Ferrari "F40" Febbre a quaranta. Quattroruote 1989-09 72–85. or..
  20. 1987 Ferrari F40 . Noiz kontsultatua: 2012-03-19.
  21. Bugatti EB110 Auto, Motor und Sport, Autozine-k esandakoaren arabera . Noiz kontsultatua: 2012-03-21.
  22. Cheetham, Craig (2005) Ultimate Performance Cars Five View Series St. Paul, MN: Motorbooks 49 or. ISBN 0-7603-2310-0.
  23. Jaguar XJ 220 2dr . Noiz kontsultatua: 2010-10-26.
  24. McLaren F1 Owners Club Tour 2014 – Photo Gallery Sports Car Digest 2014-07-21.
  25. McLaren F1 Owners Club Tour 2014 – Photo Gallery 2014-07-21.
  26. McLaren F1 . Noiz kontsultatua: 2011-02-25.
  27. McLaren F1 . Noiz kontsultatua: 2011-02-25.
  28. Bugatti Veyron . Noiz kontsultatua: 2011-02-25.
  29. FASTEST PRODUCTION CAR Guinness World Records . Noiz kontsultatua: 2012-03-07.
  30. Veyron Super Sport hits 267 mph topgear.com . Noiz kontsultatua: 2010-07-06.
  31. Guinness World Records statement: Fastest Production Car 2013-04-03 . Noiz kontsultatua: 13 May 2013.

Beste irakurgai batzuk[aldatu | aldatu iturburu kodea]

  • Wood, Jonathan (2005) The Ultimate History of Fast Cars Parragon Publishing ISBN 1-4054-5467-9.
  • Brown, Langworth (1998) Great Cars of The 20th Century Publications International ISBN 0-7853-2523-9.