Edukira joan

Carroll Baker

Wikipedia, Entziklopedia askea
Carroll Baker

(1956)
Bizitza
JaiotzaJohnstown (Pennsylvania)1931ko maiatzaren 28a (93 urte)
Herrialdea Ameriketako Estatu Batuak
Lehen hizkuntzaingelesa
Familia
Ezkontidea(k)Jack Garfein (en) Itzuli  (1955 -  1969)
Donald Burton  (1978 -  2007)
Seme-alabak
Hezkuntza
HeziketaSt. Petersburg College (en) Itzuli
HB Studio (en) Itzuli
Hizkuntzakingelesa
Jarduerak
Jarduerakaktorea, antzerki aktorea, eleberrigilea, zinema aktorea, idazlea eta telebista-aktorea
Enplegatzailea(k)Warner Bros.
Jasotako sariak

IMDB: nm0004647 Allocine: 484 Rottentomatoes: celebrity/carroll_baker Allmovie: p3377 28000 TV.com: people/carroll-baker IBDB: 30680
Discogs: 3862507 Edit the value on Wikidata
Carroll Baker, Stockholm, 1962

Carroll Baker, jaiotzaz Karolina Piekarski (Johnstown, Pensilvania, 1931ko maiatzaren 28a) estatubatuar aktore erretiratua da, Oscar sarietarako izendatua izan zena.[1]

Film garrantzitsuenen artean daude Gigante (James Dean, Rock Hudson eta Elizabeth Taylorrekin), Baby Doll (Karl Maldenekin, Elia Kazanek zuzenduta), La conquista del Oeste eta Harlow, Rubia platino (1965), 1930eko Jean Harlow aktoreari buruzko film biografikoa. Oscar sarirako izendatua izan zen Baby Doll filman egindako lanarengatik.

Biografia[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Carroll Baker 1962an

Errusiar-poloniar jatorria duen Carroll Baker berrogeita hamarreko hamarkadan nabarmendu zen, eta Oscar sarirako izendatu zuten, baina laster hasi zen bere karrera gainbeheran. Sexu-sinbolotzat hartu zuten, baina gero, bigarren mailako paperetan baino ez zuen parte hartu, Europako eta Mexikoko film batzuetan.

Ibilbidea[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Dantza ikasi zuen eta 1950aren hasieran dantza-talde batean sartu zen. Mago baten laguntzaile gisa ere lan egin zuen, zineman Charles Waltersen Easy to Love filmean (1953) debutatu aurretik.

Film hori estreinatu eta urtebetera, Carroll New Yorkera joan zen Actors Studio ospetsuan matrikulatzera. Hantxe ezagutu zuen Jack Garfein zuzendari eta gidoilaria, eta harexekin ezkondu zen 1955ean.

Broadwayko antzerkian labur-labur lan egin ondoren, 1956ko George Stevensen Gigante filmean parte hartu zuen Elizabeth Taylor eta Rock Hudsonen alaba interpretatu zuen. Batez ere gogoratua da 1956. urtean Elia Kazanen Baby Doll filmarengatik. Karl Malden protagonistakide zuen film horri esker, izar bihurtu zen eta Oscar sarietarako izendatu zuten.

Baker-en etorkizun handiko karrera gelditu egin zen eta urteak igaro ahala kalitate eskaseko film eta paperetan lan egin zuen.

Baby Doll-en ondorengo izenburu aipagarrienen artean honako hauek daude: Horizons of Greatness (Horizontes de grandeza) (1958), William Wylerrena; No soy para tí( 1959), Walter Lang- ena; The Won of the West (1962) superprodukzioa; The Great Fight, 1964koa, John Forden filma, non Carroll-ek Quaker irakasle bat antzeztu zuen, edo Harlow, Platinum Blonde (1965), Gordon Douglasek zuzendutako Jean Harlowi- i buruzko film biografikoa.

1990ean, Arnold Schwarzenegger protagonista zuen Poli de guarderia (Haurtzaindegiko Polia) komediako kide izan zen Eleanor Crisp-en pertsonaia egin zuen. 1997an David Fincherren The Game filmean parte hartu zuen, Michael Douglas eta Sean Pennekin batera.

2002. urtean erretiratu zen zinemaren mundutik.

Bizitza pertsonala[aldatu | aldatu iturburu kodea]

1969an, Jack Garfeinengandik banandu zen. Harexekin izan zituen bi seme-alaba: Blanche Baker aktorea eta Herschel, 1970. eta 1980. urteetan. Batez ere Europako filmetan aritu zen. 1982an Donald Burton aktorearekin ezkondu zen, eta 2007an hil zen Kaliforniako etxean.

Filmografia[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Hautatu filmografia::

  • Easy to Love (1953)
  • Giant (1956)
  • Baby Doll (1956)
  • The Big Country (1958)
  • But Not For Me (1959)
  • The Miracle (1959)
  • Bridge to the Sun (1961)
  • Something Wild (1961)
  • How the West Was Won (1962)
  • Station Six-Sahara (1963)
  • The Carpetbaggers (1964)
  • Cheyenne Autumn (1964)
  • Sylvia (1965)
  • The Greatest Story Ever Told (1965)
  • Mister Moses (1965)
  • Harlow (1965)
  • Her Harem (1967)
  • Jack of Diamonds (1967)
  • The Sweet Body of Deborah (1968)
  • Orgasmo (1969)
  • So Sweet...So Perverse (1969)
  • A Quiet Place to Kill (1970)
  • Captain Apache (1971)
  • The Devil Has Seven Faces (1971)
  • Knife of Ice (1972)
  • Baba Yaga (1973)
  • The Flower with the Petals of Steel (1973)
  • Private Lessons (1975)
  • Andy Warhol's Bad (1977)
  • Cyclone (1978)
  • The World Is Full Of Married Men (1979)
  • Star 80 (1983)
  • Native Son (1986)
  • Ironweed (1987)
  • Kindergarten Cop (1990)
  • Blonde Fist (1991)
  • The Game (1997)

Hautatu telebistako kredituak:

  • The Web (1954)
  • Danger (1955)
  • Thriller (1976)
  • Grand (1990)
  • Tales from the Crypt (1991)
  • Murder, She Wrote (1993)
  • L.A. Law (1993)
  • Chicago Hope (1995)
  • Roswell (1999)

Hautatu etapako kredituak[2]:

  • Escapade (1953)
  • All Summer Long (1954)
  • Arms and the Man (1958)
  • Come on Strong (1962)
  • Anna Christie (1966)
  • Rain (1977)
  • Lucy Crown (1979)
  • Motive (1980)

Argitalpenak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Sariak eta goraipamenak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Carroll_Baker izarra, Ospearen pasealekua, Hollywood
  • 1957: Urrezko Globo saria[3] eman zioten Urteko Izar Berriari – Aktorea
  • 1957: "Urteko emakumea" Antzerki Saria Hasty Pudding Theatricals lanarengatik [4]
  • 1965: Laurel dorado obra dramatikorako, emakumea, tapeteetarako (2. postua)

Izendapenak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

  • 1957: Aktore onenaren Oscar saria, Baby Doll lanarengatik[5]
  • 1957: Aktore onenarentzako urrezko globoa film – drama batean, Baby Doll lanarengatik[6]
  • 1957: Atzerriko aktore onenaren BAFTA saria (AEB), Baby Doll lanarengatik[7]
  • 1964: Goi-mailako emakume-izarrarentzako urrezko ereinotza[8]
  • 1965: Emakumezkoen izarrarentzako urrezko ereinotza
Oscar sariak
Urtea Kategoria Filma Emaitza
1957[9] Emakumezko aktore onena Baby Doll Izendatua

Ohoreak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

  • 1996: Urrezko Boot saria The Big Country, How the West Was Won, and Cheyenne Autumn lanekin[10]
  • 1997: Bizi ososarengatiko Saria, Breckenridge-ko Zinemaldia (Colorado)[11]
  • 2009: National Arts Club-en ohorezko domina[12]
  • 2011: Bizi ososarengatiko Saria, Hobokengo Nazioarteko Zinemaldian[13]
  • 2012: Bizi ososarengatiko Saria, Fort Lauderdaleko Nazioarteko Zinemaldian[14]

Erreferentziak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Kanpo estekak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Carroll Baker Aldatu lotura Wikidatan