Zerrenda:Laboreak

Wikipedia, Entziklopedia askea
Laboreen zerrenda» orritik birbideratua)
Jump to navigation Jump to search
Izen arrunta Izen zientifikoa Ezaugarriak Oharrak Azalera (munduko ekoizpena 2008ean, ha)[1]
Abaka Musa textilis Filipinak, Borneo eta Sumatran zuntz begetala, Musaceae 147.920 ha
Aixkola Lathyrus sativus lekadunak, latirismoa 1.600.000 ha (India 1981 urtean,)
Alberjinia, berenjena Solanum melongena Solanaceae 1.957.603 ha
Angurria, sandia Citrullus lanatus Cucurbitaceae 3.752.568 ha
Apioa, perrexil hezea Apium graveolens Apiaceae ha
Arabarba Rheum sp Polygonaceae ha
Arbia, arraba, naboa Brassica rapa Brassicaceae ha
Ardantzea, Mahatsondoa Vitis vinifera Vitaceae 7.408.127 ha
Arroza, irrisia Oryza sp zereala, Poaceae 158.955.388 ha
Artatxikia, artoxehea, artatxea Panicum milliaceum zereala, Poaceae 37.399.368 ha
Artoa Zea mays zereala, Poaceae 161.016.542 ha (haziak) 1.042.274 (berdeak)
Artobeltza, suge-ilarra Fagopyrum esculentum Polygonaceae ha
Aza Brassica oleracea Brassicaceae 3.106.963 ha
Aza txinatarra Brassica rapa chinensis Brassicaceae ha
Azalorea, azalilia Brassica oleracea Brassicaceae 1.063.451 ha (azalore eta brokoliak)
Azenarioa, pastanegrea Dacus carota Apiaceae 1.222.178 ha (azenario eta arbiak)
Azukre-kanabera, azukre-seska Saccharum officinarum Poaceae 24.375.413 ha
Baba Vicia faba Lekadunak ha
Babarruna Phaseolus vulgaris Apiaceae 27.988.440 ha (Babarrun lehorra)
Banana Musa paradisiaca Musaceae 4.817.551 ha
Banbua Bambuseae sp Poaceae ha
Baratxuria, berakatza Allium sativum Alliaceae 1.225.777 ha
Basartoa, jaltsa Shorgum sp Zereala, Poaceae 44.911.877 ha
Batata Ipomea batata Convolvulaceae 8.177.865 ha
Bazka-landarea, Zuhaina, larrea, alhagia, alhapidea hainbat hainbat ha
Brokolia Brassica oleracea italica Brassicaceae ha
Bruselaza Brassica oleracea var. bullata Brassicaceae ha
Dilista, aizkola, ilar biribila Lens culinaris Lekadunak 3.751.682 ha
Dioscorea, ñamea Dioscorea sp, nyam, yam igname, ñame Lekadunak 4.927.802 ha (yama) eta 47.748 (cocoyama)
Ekilorea, eguzki-belarra, eguzki-lilia Helianthus annuus Asteraceae 25.023.511 ha
Errefaua, lutxarbia Raphanus sativus Brassicaceae ha
Erregaliza Glycyrrhiza glabra Lekadunak ha
Erremolatxa, frantses-arbia, beterraba Beta vulgaris Amaranthaceae 4.386.232 ha
Eskarola, osterzuria Cichorium endivia Asteraceae ha
Eskortzonera Scorzonera hispanica Asteraceae ha
Eskuzuria Lupinus albus Lekadunak 61.6713 ha (eskuzuri eta eskuhoria)
Espartzua Stipa tenacissima Poaceae ha
Espelta Triticum aestivum subp.spelta) zereala, Poaceae ha
Espeziak Hainbat hainbat 788.842 ha
Espinaka Ziazerba Spinacia oleracea Amaranthaceae 894.799 ha
Fruitu arbola Hainbat Hainbat ha
Garagarra Hordeum vulgare Zereala, Poaceae 56.774.297 ha
Garbantzua Txitxirioa, mairuilarra, nafar-ilarra Cicer arietinum Lekadunak 11.556.744 ha
Garia Triticum aestivium Poaceae 223.564.097 ha
Ilarrra Pisum sativum Lekadunak 1.124.372 ha (berdeak)
Jutea Corchorus capsularis Malvaceae 1.314.132 ha
Kafe-landarea Coffea Rubiaceae 9.721.730 ha
Kakaoa Theobroma cacao Malvaceae 8.185.911 ha
Kalamua Cannabis sativa Cannabaceae 57.429ha
Kapoka Ceiba pentandra Malvaceae ha
Kardua Cynara cardunculus sp Asteraceae ha
Kautxua (Hevea) Hevea brasiliensis Euphorbiaceae 8.909.091 ha
Kebratxoa Aspidosperma quebracho-blanco Apocynaceae ha
Kenaffa Hibiscus cannabinus Malvaceae ha
Kinoa Chenopodium quinoa Amaranthaceae 76.815 ha
Tipula, kipula Allium cepa Alliaceae 198.913 ha (berdeak), 3.731.659 (lehorrak)
Kokondoa Cocos nucifera Arecaceae 11.208.072 ha
Kola Cola nitida Malvaceae 376.496 ha
Koltza Brassica napus Brassicaceae ha
Kotoi-landarea Gossypium sp Malvaceae 31.432.045ha
Kuia Cucurbita sp Cucurbitaceae ha
Kuminoa Cuminum cyminum Apiaceae ha
Landare apaingarria Hainbat Hainbat
Lihoa Linum usitatissimum Linaceae 2436.657 ha (haziak)
Lupulua Humulus lupulus Cannabaceae 81.868 ha
Luzokerra , Pepinoa Cucumis sativus Cucurbitaceae 2.635.058 ha
Manioka Manihot esculenta Euphorbiaceae ha
Matea Ilex paraguariensis Aquifoliaceae ha
Meloia Cucumis melo Cucurbitaceae 1.122.666 ha (meloi arrunta) eta 1.346.962 ha (meloi berezia, adibidez: Cantaloup)
Mihilua, abasanta, aneta, anis-belarra, ezamihilua, miroa Foeniculum vulgare Apiaceae ha
Okra Abelmoschus esculentus Malvaceae 939.280 ha
Olibondoa Olea europaea Oleaceae 10.839.026 ha
Oloa Avena sativa Zereala Poaceae 11.333.331 ha
Opio-belarra , Lo-belarra Papaver somniferum Papaveraceae 116.672 ha
Orburua, Alkatxofa Cynara scolymus Asteraceae 126.429 ha
Palmondoa (olioa) Elaeis sp Arecaceae ha
Patata, lursagarra Solanum tuberosum Solanaceae 18.192.405 ha
Piperra Capsicum sp Solanaceae 1.822.912 ha (berdeak) 1.766.502 (lehorrak)
Piretroa Chrysanthemum cinerariifolium Asteraceae 26.710 ha
Porrua Allium ampeloprasum Alliaceae ha
Ramia Boehmeria nivea Urticaceae 109.494ha
Sisala Agave sisalana Agavaceae 442.639 ha
Soja Glycine max Lekadunak 96.870.395 ha
Tabakoa Nicotiana tabacum Solanaceae 3.698.107 ha
Taroa Colocasia esculenta Araceae 1.646.243 ha
Tea Camellia sinensis Theaceae 2.806.443 ha
Teffa Eragrostis tef Poaceae ha
Terebuzua , Salsifia Tragopon porrifolius Asteraceae ha
Tomatea Solanum lycopersicum Solanaceae 5.227.883 ha
Tritikalea × Triticosecale zereala, Poaceae 3.892.789 ha
Txikoria Cichorium intybus Asteraceae ha
Tunga Vernicia fordii Euphorbiaceae 169.695 ha
Berroa, iturri-belarra Nasturtium officinale Brassicaceae ha
Uraza, letxuga Lactuca sativa Asteraceae 1.061.929 ha (uraza eta txikoria)
Zainzuria , frantses-porrua, esparragoa Asparagus officinalis Asparagaceae 1.386.630 ha
Zekalea, zikirioa Secale cereale Zereala, Poaceae 6.768.744 ha
Ziapea, mustarda Brassica campestris Brassicaceae 678.793 ha (haziak)


Erreferentziak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

  1. http://faostat.fao.org/site/567/DesktopDefault.aspx?PageID=567