Ralph Richardson

Wikipedia, Entziklopedia askea
Ralph Richardson
Ralph Richardson trailer.jpg
Bizitza
JaiotzaCheltenham (en) Itzuli1902ko abenduaren 19a
Herrialdea Erresuma Batua
HeriotzaLondres1983ko urriaren 10a (80 urte)
Hobiratze lekuaHighgate Cemetery (en) Itzuli
Heriotza moduaberezko heriotza: istripu zerebrobaskularra
Familia
AitaArthur Richardson
AmaLydia Russell
Ezkontidea(k)Muriel Hewitt (en) Itzuli  (1924 -
Meriel Forbes  (1944ko urtarrilaren 26a -  1983ko urriaren 10a)
Seme-alabak
Familia
Hezkuntza
Hizkuntzakingelesa
Jarduerak
Jarduerakantzerki aktorea, zinema aktorea, telebista-aktorea eta film-zuzendaria
Jasotako sariak
Nominazioak
Genero artistikoaShakespearean comedy (en) Itzuli
Zerbitzu militarra
Adar militarraRoyal Navy
Parte hartutako gatazkakBigarren Mundu Gerra

IMDB: nm0724732 Allocine: 3783 Rottentomatoes: celebrity/ralph_richardson Allmovie: p60087 TCM: 161392 TV.com: people/ralph-richardson IBDB: 68615
Musicbrainz: 6b828554-25ad-4913-bf6f-4199c693a6d0 Discogs: 667120 Find a Grave: 1449 Edit the value on Wikidata

Sir Ralph David Richardson (Cheltenham, Gloucestershire, 1902ko abenduaren 19a - Londres, 1983ko urriaren 10a) ingeles antzezlea izan zen. Laurence Olivier eta John Gielgudekin batera, britainiar antzerkigintzan nagusi izan zen XX. mendearen zati handi batean.

1931n Old Vic-era batu zen eta shakespeariar paperak antzeztu zituen. Konpainia utzi ondoren West End eta Broadwayn lan egin zuen. 1940ko hamarkadan Old Vic zuzendu zuen Olivierrekin eta John Burrellekin.

1931n hasi zen zineman eta 60 film baino gehiagotan agertu zen. Bi aldiz izendatu zuten Oscar Sarirako.

Filmografia[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Richardsonen filmografía
Filma Urtea Rola
Dreyfus 1931 Kredituetan agertu barik
The Ghoul 1933 Nigel Hartley
Friday the Thirteenth 1933 Horace Dawes
The Return of Bulldog Drummond 1934 Hugh Drummond
Java Head 1934 William Ammidon
Thunder in the Air 1934 Family member
The King of Paris 1934 Paul Lebrun
Bulldog Jack 1935 Morelle
Things to Come 1936 The Boss
The Man Who Could Work Miracles 1936 Colonel Winstanley
Thunder in the City 1937 Henry Manningdale
The Divorce of Lady X 1938 Lord Mere
South Riding 1938 Robert Carne
The Citadel 1938 Dr Denny
The Lion Has Wings 1939 Wing Commander
Q Planes 1939 Major Hammond
The Four Feathers 1939 Captain Durrance
On the Night of the Fire 1939 Will Kobling
The Silver Fleet 1943 Jaap van Leyden
School for Secrets 1946 Professor Heatherville
Anna Karenina 1948 Karenin
The Fallen Idol 1948 Baines
The Heiress 1949 Dr. Austin Sloper
Outcast of the Islands 1951 Captain Lingard
Home at Seven 1952 David Preston
The Sound Barrier 1952 John Richfield
The Holly and the Ivy 1952 The Rev Martin Gregory
Richard III 1955 Buckingham
The Passionate Stranger 1956 Professor Wynter eta Sir Clement Hathaway
Smiley 1956 Lambeth
Our Man in Havana 1959 C
Oscar Wilde 1960 Sir Edward Carson
Exodus 1960 General Sutherland
Long Day's Journey into Night 1962 James Tyrone
The 300 Spartans 1962 Temistokles
Woman of Straw 1964 Charles Richmond
Chimes at Midnight 1965 Narrator
Doctor Zhivago 1965 Alexander Gromeko
The Wrong Box 1966 Joseph Finsbury
Khartoum 1966 W E Gladstone
Midas Run 1969 Henshaw
Oh! What a Lovely War 1969 Sir Edward Grey
The Battle of Britain 1969 Sir David Kelly
The Bed Sitting Room 1969 Lord Fortnum
The Looking Glass War 1969 Leclerc
David Copperfield 1969 Wikins Micawber
Whoever Slew Auntie Roo? 1971 Mr Benton
Eagle in a Cage 1972 Sir Hudson Lowe
Lady Caroline Lamb 1972 George IV
Tales from the Crypt 1972 The Crypt Keeper
Alice's Adventures in Wonderland 1972 Caterpillar
A Doll's House 1973 Dr Rank
O Lucky Man! 1973 Monty eta Sir James Burgess
Rollerball 1975 Head Librarian
The Man in the Iron Mask 1977 Colbert
Jesus of Nazareth 1977 Simeon
Watership Down 1978 Chief rabbit (ahotsa)
Dragonslayer 1981 Ulrich
Time Bandits 1981 The Supreme Being
Wagner 1983 Pfordten
Invitation to the Wedding 1983 Uncle Willie
Give My Regards to Broad Street 1984 Jim
Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes 1984 Earl of Greystoke

Kanpo estekak[aldatu | aldatu iturburu kodea]