Fitxategi:Spiegelversiering van de Royal Charles, NG-MC-239.jpg

Orriaren edukia ez da onartzen beste hizkuntza batzuetan.
Wikipedia, Entziklopedia askea

Bereizmen handikoa((5.544 × 4.536 pixel, fitxategiaren tamaina: 3,23 MB, MIME mota: image/jpeg))

Fitxategi hau Wikimedia Commonsekoa da. Hango deskribapen orriko informazioa behean duzu.
Commons gordailu bat da, lizentzia askea duten multimedia fitxategiena. Lagun dezakezu.

Fitxategi hau Wikimedia Commonsekoa da

Laburpena

Deskribapena
Nederlands:

Identificatie
Titel(s): Spiegelversiering van de Royal Charles
Objecttype: spiegelversiering
Objectnummer: NG-MC-239
Opschriften / Merken: opschrift, op de kousenband: ‘[HONI] SOIT Q[VI M]AL Y PEN[S]E’opschrift, op de banderol: ‘DIEV ET MON DROIT’opschrift, op de dij van de leeuw, gebeiteld: ‘EY’
Omschrijving: Gepolychromeerd, gebeeldhouwde spiegelversiering, voorstellende het Engelse koningswapen van het huis Stuart, gedragen door een gekroonde leeuw aan bakboord en een geketende eenhoorn aan stuurboord.

Vervaardiging
Vervaardiger: houtsnijder: anoniem
Plaats vervaardiging: Engeland
Datering: ca. 1663 - ca. 1664
Fysieke kenmerken: hout
Materiaal: hout
Techniek: polychromie
Afmetingen: h 277 cm. × b 378 cm. × d 120 cm. × g 600 kg

Toelichting
Het Engelse linieschip van 100 stukken Naseby werd in 1655 gebouwd; de naam werd gekozen ter ere van Cromwells overwinning bij die plaats. Bij het herstel van de Engelse monarchie in 1660 werd het herdoopt The Royal Charles toen het de in ballingschap verkerende prins Karel Stuart van Scheveningen terug naar Engeland bracht om aldaar tot koning Karel II te worden gekroond; het schip kreeg kort daarna deze versiering. Het schip was het Engelse admiraalschip in vele confrontaties met de Nederlanders. In juni 1667, bij de roemruchte Tocht naar Chatham van Michiel Adriaensz. de Ruyter en Cornelis de Witt, werd het schip met enige anderen buitgemaakt en naar de Maas gesleept. Het bleek echter te groot voor gebruik in de Nederlandse vloot, en werd daarom in 1673 te Hellevoetsluis gesloopt. Het wapen werd gedurende lange tijd in de magazijnen te Hellevoetsluis bewaard, en in het begin van de 19de eeuw door schout-bij-nacht Job Seaburn May in de wapenkamer van de Rijkswerf te Rotterdam gehangen en van een opschrift voorzien dat boven aan de spiegelversiering werd bevestigd. Na de opheffing van die werf werd het stuk in 1855 aan de Marinemodellenkamer te Den Haag overgedragen.

Onderwerp
Wat: knighthood orderbeasts of prey, predatory animals: lionunicorn. Tocht naar Chatham
Wanneer: 1660 - 1673. Waar. Chatham. Hellevoetsluis
Wie: Michiel Adriaansz. de Ruyter. Cornelis de Witt. Karel II (koning van Engeland). Orde van de Kouseband. Royal Charles (schip)

Verwerving en rechten
Verwerving: overdracht van beheer 1883
Copyright: Publiek domein
Data ca. 1663 - ca. 1664
Jatorria http://hdl.handle.net/10934/RM0001.COLLECT.244051
Egilea Rijksmuseum

Lizentzia

Creative Commons CC-Zero This file is made available under the Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication.
The person who associated a work with this deed has dedicated the work to the public domain by waiving all of their rights to the work worldwide under copyright law, including all related and neighboring rights, to the extent allowed by law. You can copy, modify, distribute and perform the work, even for commercial purposes, all without asking permission.

Irudi-oineko testuak

Add a one-line explanation of what this file represents

Fitxategi honetan agertzen diren itemak

honako hau irudikatzen du

Fitxategiaren historia

Data/orduan klik egin fitxategiak orduan zuen itxura ikusteko.

Data/OrduaIruditxoaNeurriakErabiltzaileaIruzkina
oraingoa17:27, 7 abendua 201917:27, 7 abendua 2019 bertsioaren iruditxoa5.544 × 4.536 (3,23 MB)Mr.Nostalgic== {{int:filedesc}} == {{Information |Description={{nl|1=<br><br><big>'''Identificatie'''</big><br>'''Titel(s): '''Spiegelversiering van de Royal Charles<br>'''Objecttype:''' spiegelversiering <br>'''Objectnummer:''' NG-MC-239<br>'''Opschriften / Merken:''' opschrift, op de kousenband: ‘[HONI] SOIT Q[VI M]AL Y PEN[S]E’opschrift, op de banderol: ‘DIEV ET MON DROIT’opschrift, op de dij van de leeuw, gebeiteld: ‘EY’<br>'''Omschrijving:''' Gepolychromeerd, gebeeldhouwde spiegelversiering, voorste...

Hurrengo orrialdeek dute fitxategi honetarako lotura:

Fitxategiaren erabilera orokorra

Hurrengo beste wikiek fitxategi hau darabilte:

Metadatuak