Zerrenda:Pirinioetako hirumilakoak

Wikipedia, Entziklopedia askea
Pirinioetako hirumilakoen zerrenda» orritik birbideratua)
Jump to navigation Jump to search
Pirinioetako satelitezko irudia.

Honakoa Pirinioetako hirumilakoen zerrenda da, Nazioarteko Mendi eta Eskalada Federazioak ofizializatua[1]. 1990ean Juan Buysék zuzendutako talde batek zerrenda hau argitaratu zuen, bi gailurren artean 10 metroko malda zuten gailurrak barnean sartzeko irizpidean oinarrituz. 129 gailur nagusi nabarmendu zituen, eta bigarren mailako 83, guztiak 11 eremutan banatuz.

Gerora, Cordier Dorrea ere gehitu zen.

Eremuak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Buysék sailkatutako eremu ezberdinak honakoa dira:

1 Eremua: Balaitus - Infierno - Argualas[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Balaitus - Infierno - Argualas
Gailurra Garaiera Kategoria Beste izenak
Algas 3036 m. lehen maila
Algas I 3032 m. bigarren maila
Argualas 3046 m. lehen maila
Arnales 3006 m. lehen maila
Balaitus 3144 m. lehen maila
Cadier Orratza 3022 m. bigarren maila
Costerillou Dorrea 3049 m. bigarren maila George Cadier Dorrea
Erdiko Frondella 3055 m. bigarren maila
Frondella 3071 m. lehen maila
Frondella I 3062 m. bigarren maila
Frondella HM 3001 m. bigarren maila
Garmo Negro 3051 m. lehen maila
Gran Facha 3005 m. lehen maila
Erdiko Infierno 3082 m. lehen maila
Mendebaldeko Infierno 3073 m. lehen maila
Ekialdeko Infierno 3076 m. lehen maila
Pondiellos Orratza 3011 m. bigarren maila
Ussel Orratza 3022 m. bigarren maila

2 Eremua: Vignemale[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Vignemale
Gailurra Garaiera Kategoria Beste izenak
Clot de la Hounteko Behe Orratza 3043 m. bigarren maila
Clot de la Hounteko Goi Orratza 3115 m. bigarren maila
Cerbillona HM Orratza 3051 m. bigarren maila
Cerbillona 3247 m. lehen maila
Clot de la Hount 3289 m. lehen maila
Epaule Chausenque 3154 m. bigarren maila
Grand Tapou 3150 m. lehen maila
Pic de Montferrat 3219 m. lehen maila
Petit Vignemale 3032 m. lehen maila
Pic du Milieu 3130 m. lehen maila
Pic Central 3235 m. lehen maila
Vignemale 3298 m. lehen maila Pique Longue
Piton Carré 3197 m. lehen maila
Pointe Chausenque 3204 m. lehen maila
Tapouko Behe Tontorra 3124 m. bigarren maila
Tapouko Goi Tontorra 3132 m. bigarren maila

3 Eremua: Monte Perdido[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Monte Perdido
Gailurra Garaiera Kategoria Beste izenak
Astazu Mendebaldea 3012 m. lehen maila
Astazu Ekialdea 3071 m. lehen maila
Baudrimont IM 3045 m. lehen maila
Baudrimont HE 3026 m. lehen maila
Marboré Kaskoa 3006 m. lehen maila
Marboré Zilindroa 3328 m. lehen maila
Monte Perdido Hatza 3188 m. bigarren maila
Marboré Atzealdea 3073 m. lehen maila
Esparets Atzealdea 3077 m. bigarren maila
Gabieto Mendebaldea 3034 m. lehen maila
Gabieto Ekialdea 3031 m. lehen maila
Marboré 3248 m. lehen maila
Monte Perdido 3355 m. lehen maila
Ur-jauziaren Erdiko Tontorra 3106 m. lehen maila Brulle Tontorra
Ur-jauziaren Mendebaldeko Tontorra 3095 m. lehen maila
Ur-jauziaren Ekialdeko Tontorra 3161 m. lehen maila
Zilindroaren Pitoia HM 3194 m. bigarren maila
Las Olas Tontorra 3002 m. lehen maila
Escaleras Tontorra 3027 m. bigarren maila
Soum de Ramond 3254 m. lehen maila Añisclo
Taillon 3144 m. lehen maila
Marboré Dorrea 3009 m. lehen maila

4 Eremua: La Múnia[aldatu | aldatu iturburu kodea]

La Múnia
Gailurra Garaiera Kategoria Beste izenak
Heid 3022 m. lehen maila
La Múnia 3133 m. lehen maila
Múnia Txikia 3096 m. bigarren maila
Pointe des Aires 3.028 m. bigarren maila
Robiñera 3003 m. lehen maila
Sierra Morena 3090 m. lehen maila
Troumouse 3085 m. lehen maila

5 Eremua: Néouvielle - Long Tontorra[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Néouvielle - Long Tontorra
Gailurra Garaiera Kategoria Beste izenak
Badet Orratza 3135 m. bigarren maila
Tourrat Orratza 3014 m. bigarren maila
Badet 3160 m. lehen maila
Bugarret 3031 m. lehen maila
Campbieil 3173 m. lehen maila
Dent d'Estibere Male 3017 m. lehen maila Tourràt
Estaragne 3006 m. lehen maila
Maou 3074 m. lehen maila Tourràt
Maubic 3058 m. bigarren maila
Pale Crabounnouse 3021 m. lehen maila
Lentilla Tontorra 3154 m. bigarren maila Campbiel HHM
Long Tontorra 3192 m. lehen maila
Néouvielle Tontorra 3091 m. lehen maila
Reboul Vidal Tontorra 3007 m. bigarren maila
Ramougn 3011 m. lehen maila
Trois Conseillers 3039 m. lehen maila
Turon de Néouvielle 3035 m. lehen maila

6 Eremua: Culfreda - Bachimale[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Culfreda - Bachimale
Gailurra Garaiera Kategoria Beste izenak
Abeillé 3029 m. lehen maila
Culfreda 3034 m. lehen maila
Culfreda Erdikoa 3028 m. bigarren maila
Culfreda IE 3032 m. bigarren maila
Lustou 3023 m. lehen maila
Petit Bachimale 3061 m. bigarren maila
La Pez Tontorra 3024 m. lehen maila
Marcos Feliu Tontorra 3057 m. lehen maila
Puerto de la Pez Tontorra 3018 m. lehen maila
Bachimale 3177 m. lehen maila Schrader Tontorra
Ibón Tontorra 3100 m. bigarren maila
Sable Tontorra 3136 m. lehen maila Punta de la Gatera
Ledormeur Tontorra 3120 m. lehen maila

7 Eremua: Posets - Eriste[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Posets - Eriste
Gailurra Garaiera Kategoria Beste izenak
Eriste I 3025 m. lehen maila Beraldi
Llardanako Hortza 3085 m. lehen maila
Royo Hortza 3010 m. bigarren maila
Eriste H 3045 m. lehen maila
Forqueta 3007 m. lehen maila
Forqueta HE 3004 m. bigarren maila
Beteranoen Tontorra 3125 m. lehen maila Gemelo Iparraldea
Eriste Tontor Nagusia 3053 m. lehen maila
Espadas 3332 m. lehen maila
Pavots 3121 m. lehen maila
Bardamina Tontorra 3079 m. lehen maila
Ravier Bikien Tontorra 3160 m. lehen maila
Paúl Tontorra 3078 m. lehen maila
Posets 3375 m. lehen maila Tuca de Llardana
Paúl Behe Tontorra 3073 m. bigarren maila
Tuca de Llardaneta 3311 m. lehen maila
Tuca Forau de la Neu 3080 m. bigarren maila
Tuqueta Roya 3273 m. bigarren maila

8 Eremua: Clarabide - Perdiguero - Boum[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Clarabide - Perdiguero - Boum
Gailurra Garaiera Kategoria Beste izenak
Lézat Erdiko Orratza IM 3058 m. bigarren maila
Lézat Erdiko Orratza HE 3037 m. bigarren maila
Lliterola Orratza 3028 m. bigarren maila
Lézat Behe Orratza 3023 m. bigarren maila
Jean Garnier Orratza 3025 m. bigarren maila
Lézat Goi Orratza 3069 m. bigarren maila
Belloc Erdikoa 3006 m. bigarren maila
Belloc H 3007 m. bigarren maila
Boum 3006 m. lehen maila
Cap Dera Baquo Mendebaldea 3097 m. bigarren maila
Cap Dera Baquo Ekialdea 3103 m. bigarren maila
Crabioules Mendebaldea 3106 m. lehen maila
Crabioules Ekialdea 3116 m. lehen maila
Spijeoles 3065 m. lehen maila
Gran Quayrat 3060 m. lehen maila
Perdigueroko Mugarria E 3170 m. bigarren maila
Perdigueroko Mugarria M 3176 m. bigarren maila
Maupas 3109 m. lehen maila
Portilló Tontor Txikia 3000 m. bigarren maila
Perdiguero 3222 m. lehen maila
Audoubert Tontorra 3045 m. bigarren maila
Belloc Tontorra 3008 m. lehen mailal
Camboué Tontorra 3043 m. lehen maila
Clarabide Tontorra 3020 m. lehen maila
Gías Tontorra 3011 m. lehen maila
Gourgs Blancs Tontorra 3129 m. lehen maila
Gourdon Tontorra 3034 m. lehen maila Tontor Beltza edo Pic Noir
Jean Arlaud Tontorra 3065 m. lehen maila Port d'Oô Tontorra
Lézat Tontorra 3107 m. lehen maila
Navarro Tontorra 3043 m. bigarren maila
Clarabide Mendebaldeko Tontorra 3008 m. bigarren maila
Clarabide Ekialdeko Tontorra 3012 m. bigarren maila
Portilló d'Oô Tontorra 3050 m. lehen maila Ollivier Tontorra
Rabadà Tontorra 3045 m. bigarren maila
Royo Tontorra 3121 m. lehen maila
Saint Saud Tontorra 3003 m. lehen maila
Lliterola Tontorra 3132 m. lehen maila
Lacq Tontorra 3010 m. bigarren maila
Lourde Rocheblave Tontorra 3104 m. bigarren maila
Mamy Tontorra 3048 m. bigarren maila
Seil Dera Baquo 3110 m. lehen maila
Armengaud Dorrea 3114 m. bigarren maila
Tuca de Lliterola 3095 m. bigarren maila
Tusse de Remunye 3041 m. bigarren maila

9 Eremua: Maladeta - Aneto[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Maladeta - Aneto
Gailurra Garaiera Kategoria Beste izenak
Argarot Orratza 3035 m. bigarren maila
Cregüenya Orratza 3043 m. bigarren maila
Daviu Orratza 3350 m. bigarren maila
Escudier Orratza 3315 m. bigarren maila
Franqueville Orratza 3065 m. bigarren maila
Haurillón Orratza 3075 m. bigarren maila
Juncadella Orratza 3021 m. lehen maila
Russell Orratza H 3146 m. bigarren maila
Russell Orratza HM 3029 m. bigarren maila
Tchihatcheff Orratza 3052 m. bigarren maila
Aneto 3404 m. lehen maila
Albako Hortza 3136 m. lehen maila
Aneto Atzealdea 3350 m. lehen maila 5 Cadier Anaien Burua
Forca Estasen 3028 m. bigarren maila
Salenques Dorrea 3111 m. bigarren maila Salenques Gerdarme Dorrea
Albako Gendarmea 3054 m. bigarren maila
Schmidt Endell Gendarmea 3335 m. bigarren maila
Maladeta 3308 m. lehen maila
Albako Hagina 3311 m. bigarren maila
Abadías Tontorra 3279 m. bigarren maila
Coll de la Rimaya Tontorra 3265 m. bigarren maila
Coronas Tontorra 3293 m. lehen maila
Alba Tontorra 3118 m. lehen maila
Aragüells Tontorra 3037 m. lehen maila
Ekaitzen Tontorra 3290 m. lehen maila Tontor Madarikatua
Vallibierna Tontorra 3067 m. lehen maila
Erdiko Tontorra 3346 m. lehen maila Tontor Madarikatua
Le Bondidier Tontorra 3185 m. lehen maila
Tontor Madarikatua 3350 m. lehen maila
Margalida Tontorra 3241 m. lehen maila
Russell Tontorra 3207 m. lehen maila
Maladetako Mendebaldeko Lehen Tontorra 3254 m. lehen maila Cordier Tontorra
Salenquesko Lehen Irtengunea 3127 m. bigarren maila
Russell Arraileko Tontorra 3192 m. bigarren maila
Ekaitzen Arraileko Tontorra 3274 m. bigarren maila
Astorg Tontorra 3355 m. lehen maila
Delmás Tontorra 3170 m. bigarren maila
Oliveras Tontorra 3298 m. bigarren maila Oliveras-Arenas Tontorra
Russell Ekialdeko Tontorra 3034 m. bigarren maila
Russell HE 3205 m. bigarren maila
Maladetako Mendebaldeko Bigarren Tontorra 3220 m. lehen maila Sayó Tontorra
Salenquesko Bigarren Irtengunea 3148 m. bigarren maila
Maladetako Mendebaldeko Hirugarren Tontorra 3185 m. lehen maila Mir Tontorra
Cordier Dorrea 3052 m. lehen maila
Tuc de Molières 3010 m. lehen maila
Tuca de Culebras 3062 m. lehen maila
Tuca del Coll de Coronas 3286 m. bigarren maila

10 Eremua: Besiberri[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Besiberri
Gailurra Garaiera Kategoria Beste izenak
Besiberri Iparraldea 3014 m. lehen maila
Besiberri Hegoaldea 3030 m. lehen maila
Comaloforno 3033 m. lehen maila
Punta Alta de Comalesbienes 3014 m. lehen maila

11 Eremua: Estats[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Estats
Gailurra Garaiera Kategoria Beste izenak
Pica d'Estats 3143 m. lehen maila
Pic de Sotllo 3072 m. lehen maila
Pic Verdaguer 3131 m. lehen maila
Montcalm 3077 m. lehen maila
Punta Gabarró 3115 m. bigarren maila
Rodó de Canalbona 3004 m. bigarren maila

Ikus gainera[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Ereferentziak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

  1. UIAA Nazioarteko Mendi eta Eskalada Federzioa (International Mountaineering and Climbing Federation)

Kanpo loturak[aldatu | aldatu iturburu kodea]