Eguzki Sistemako objektuen zerrenda tamainaren arabera

Wikipedia(e)tik
Hona jo: nabigazioa, Bilatu

Zerrenda honetan Eguzki Sistemako objektuak zerrendatzen dira, duten tamianaren arabera, euren erradioa erabilita. Zerrenda honetan Eguzkia, planetak, planeta-ipotxak eta hainbat asteroide agertzen dira, hala nola garrantzi historikoa duten kometa eta objektu txikiagoak.

Zerrenda[aldatu | aldatu iturburu kodea]

400km baino handiagoak diren objektuak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Gorputza Irudia Bataz-besteko erradioa
(km)
Bataz-besteko erradioa
(R)
Bolumena
(109 km3)
Bolumena
(V)
Masa
×1021 kg
(Yg)
Masa
(M)
Dentsitatea
[oharrak 1]
g/cm3
Gainazaleko grabitatea
(m/s2)
Gainazaleko grabitatatea
()
Objektu mota Itxura
Eguzkia The Sun by the Atmospheric Imaging Assembly of NASA's Solar Dynamics Observatory - 20100819.jpg 696,000[1] 109.25 1,412,000,000 1,303,781 1,989,100,000 332,837 1.409 274.0 28.02 Izarra erregularra
Jupiter Jupiter by Cassini-Huygens.jpg 69,911 10.97 1,431,280 1,321 1,898,600 317.83 1.33 24.79 2.535 Planeta (gasezko erraldoia) erregularra
Saturno Saturn during equinox cropped.jpg 58,232
(eraztunik gabe)
9.14 827,130 764 568,460 95.159 0.70 10.445 1.06 Planeta (gasezko erraldoia) erregularra
Urano Uranus2.jpg 25,362 3.98 68,340 63.1 86,832 14.536 1.30 8.87 0.90 Planeta (gasezko erraldoia) erregularra
Neptuno Neptune.jpg 24,622 3.86 62,540 57.7 102,430 17.147 1.76 11.15 1.140 Planeta (gasezko erraldoia) erregularra
Lurra The Earth seen from Apollo 17.jpg 6,371.0 1 1,083.21 1 5,973.6 1 5.515 9.78033 0.99732 Planeta (planeta lurtarra) erregularra
Artizarra Venus-real.jpg 6,051.8
(gasik gabe)
0.950 928.43 0.857 4,868.5 0.815 5.24 8.872 0.905 Planeta (planeta lurtarra) erregularra
Martitz Mars Hubble.jpg 3,390.0 0.532 163.18 0.151 641.85 0.107 3.94 3.7 0.38 Planeta (planeta lurtarra) erregularra
Ganimedes
Jupiter III
Noaa ganymede.jpg 2,631.2 0.413 76.30 0.0704 148.2 0.0248 1.936 1.428 0.15 Jupiterren satelitea erregularra
Titan
Saturn VI
Two Halves of Titan.png 2,576[2]
(w/o gas)
0.404 71.52 0.0660 134.5 0.0225 1.88 1.354 0.14 Saturnoren sateliteak erregularra
Merkurio (planeta) Mercury in color - Prockter07 centered.jpg 2,439.7 0.383 60.83 0.0562 330.2 0.0553 5.43 3.7 0.38 Planeta (lurtarra) erregularra
Kalisto
Jupiter IV
Callisto.jpg 2,410.3 0.378 58.65 0.0541 107.6 0.018 1.83 1.23603 0.126 Jupiterren satelitea erregularra
Io
Jupiter I
Io highest resolution true color.jpg 1,821.5 0.286 25.32 0.0234 89.3 0.015 3.528 1.797 0.183 Jupiterren satelitea erregularra
Ilargia
Earth I
FullMoon2010.jpg 1,737.1 0.273 21.958 0.0203 73.5 0.0123 3.3464 1.625 0.166 Lurraren satelitea erregularra
Europa
Jupiter II
Europa-moon.jpg 1,561 0.245 15.93 0.0147 48 0.00803 3.01 1.316 0.134 Jupiterren satelitea erregularra
Triton
Neptune I
Triton Voyager 2.jpg 1,353.4 0.212 10.38 0.0096 21.5 0.00359 2.061 0.782 0.0797 Meptunoren satelitea erregularra
ErisR
136199
Eris and dysnomia2.jpg 1,163±6[3] 0.182 7 0.007 16.7[4] 0.0027 2.5 6.621 0.0677 Planeta-ipotxSDObinarioa erregularra
PlutonR
134340
Pluto-map-hs-2010-06-c180.jpg 1,153 0.181 7 0.0066 13.105 0.0022 2.0 0.61 0.062 Planeta-ipotxa
KBO
erregularra
Titania
Uranus III
Titania (moon) color cropped.jpg 788.4 0.124 2.06 0.0019 3.526 0.00059 1.72 0.378 0.0385 Uranoren satelitea erregularra
Rhea
Saturn V
PIA07763 Rhea full globe5.jpg 764.1[5] 0.12 1.87 0.0017 2.3166 0.00039 1.23 0.26 0.027 Saturnoren ilargiak erregularra
Oberon
Uranus IV
Voyager 2 picture of Oberon.jpg 761.4 0.12 1.85 0.0017 3.014 0.0005 1.63 0.347 0.035 Uranoren ilargiak erregularra
Iapetus
Saturn VIII
Iapetus as seen by the Cassini probe - 20071008.jpg 735.6[6] 0.113 1.55 0.0014 1.9739 0.00033 1.08 0.223 0.0227 Saturnoren ilargiak erregularra
MakemakeRA
136472
Makemake hubble.png 715±7 1.7 3 0.00067 1.7[7] 0.4 Planeta ipotxa
KBO
erregularra
2007 OR10
225088
640±100[8] 0.1 1.0981 0.00101 SDO unknown
Txantiloi:DpR
136108
620±30 0.117 1.3–1.6 0.001 4.006 0.00069 2.55[9] 0.44 0.045 Planeta ipotxa
KBOPlaneta ipotxen ilargia
erregularra (elipsoidea)
Karonte
Pluto I
Charon.png 603.5[10] 0.095 0.87 0.0008 1.52 0.00025 1.65 0.279 0.028 Plutonen ilargia erregularra
Umbriel
Uranus II
Umbriel moon 1.gif 584.7 0.092 0.84 0.0008 1.2 0.00020 1.4 0.234 0.024 Satellite of Uranus erregularra
Ariel
Uranus I
Ariel-NASA.jpg 578.9 0.091 0.81 0.0008 1.35 0.00022 1.67 0.269 0.027 Satellite of Uranus erregularra
Dione
Saturn IV
Dione-PIA07746.jpg 561.6 0.088 0.73 0.0007 1.096 0.000183 1.48 0.232 0.0236 Satellite of Saturn erregularra
Quaoar
50000
Quaoar PRC2002-17e.jpg 537[11] 1.6[12] 0.0003 2.0[13] 12.519 KBOcubewanobinary unknown
Tethys
Saturn III
PIA07738 Tethys mosaic contrast-enhanced.jpg 531.1[14] 0.083 0.624 0.0006 0.6173 0.000103 0.984[15] 0.145 0.015 Satellite of Saturn erregularra
SednaRA
90377
Sedna PRC2004-14d.jpg 497.5[16] 0.08 TNOdetached object[17] unknown
Ceres
1
Ceres optimized.jpg 476 0.076 0.437 0.0004 0.95 0.000159 2.08 0.27 0.0275 Dwarf planetasteroid erregularra
2002 MS4
307261
467±25[18] 0.07 KBO[17] unknown
OrcusRA
90482
Orcus nasa.jpg 460±10 0.06 0.23 0.0002 2.47[19] KBOplutinobinary unknown
Salacia
120347
430±20 0.07 0.45 1.16[20] 0.147 KBObinary unknown

Oharrak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

  1. KBOko objektuen dentsitatea ez da ziurra eta 2.0 izango dela uste da, Plutonen bezala.

Erreferentziak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

  1. Hyperphsics - The Sun
  2. doi:10.1086/50881
    Zita hau gehitzeko bi modu daude: Botaren zain egon gabe edo eskuz egin
  3.   , http://meetingorganizer.copernicus.org/EPSC-DPS2011/EPSC-DPS2011-137-8.pdf .
  4.   , doi:10.1126/science.1139415, PMID 17569855, Bibcode2007Sci...316.1585B . edit
  5. Space Daily - SATURN DAILY DLR Researchers Compile Atlas Of Saturn's Moon Rhea, An Icy Alien World (2010)
  6.   Thomas, P. C.; Burns, J. A.; Helfenstein, P.; Squyres, S.; Veverka, J.; Porco, C.; Turtle, E. P.; McEwen, A. et al. (October 2007), «Shapes of the saturnian icy satellites and their significance», Icarus 190 (2): 573–584, doi:10.1016/j.icarus.2007.03.012, Bibcode2007Icar..190..573T, http://www.geoinf.fu-berlin.de/publications/denk/2007/ThomasEtAl_SaturnMoonsShapes_Icarus_2007.pdf . edit
  7. Dwarf Planet Makemake Lacks Atmosphere (ESO: 21 November 2012) Average radius calculated from equatorial and polar diameters in the source
  8. Aipuaren errorea: Konpondu beharreko erreferentzia kodea dago orri honetan: ez da testurik eman TNOsCool4 izeneko erreferentziarako
  9. Aipuaren errorea: Konpondu beharreko erreferentzia kodea dago orri honetan: ez da testurik eman lacerda izeneko erreferentziarako
  10. doi:10.1038/nature04351
    Zita hau gehitzeko bi modu daude: Botaren zain egon gabe edo eskuz egin
  11.    .
  12. doi:10.1088/0004-637X/714/2/1547
    Zita hau gehitzeko bi modu daude: Botaren zain egon gabe edo eskuz egin
  13. Braga-Ribas et al. 2013, "The Size, Shape, Albedo, Density, and Atmospheric Limit of Transneptunian Object (50000) Quaoar from Multi-chord Stellar Occultations", The Astrophysical Journal, 773, 26 (2013 August 10)
  14. Roatsch Jaumann et al. 2009, p. 765, Tables 24.1–2
  15. Roatsch Jaumann et al. 2009, p. 765, Tables 24.1–2
  16.   Pál, A.; Kiss, C.; Müller, T. G.; Santos-Sanz, P.; Vilenius, E.; Szalai, N.; Mommert, M.; Lellouch, E. et al. (2012), "TNOs are Cool": A survey of the trans-Neptunian region. VII. Size and surface characteristics of (90377) Sedna and 2010 EK139, 541, L6. orrialdeak, doi:10.1051/0004-6361/201218874, Bibcode2012A&A...541L...6P . edit
  17. Aipuaren errorea: Konpondu beharreko erreferentzia kodea dago orri honetan: ez da testurik eman johnston2011 izeneko erreferentziarako
  18. Aipuaren errorea: Konpondu beharreko erreferentzia kodea dago orri honetan: ez da testurik eman TNOsCool6 izeneko erreferentziarako
  19.   Carry, B.; Hestroffer, D.; Demeo, F. E.; Thirouin, A.; Berthier, J.; Lacerda, P.; Sicardy, B.; Doressoundiram, A. et al. (2011), Integral-field spectroscopy of (90482) Orcus-Vanth, 534, A115. orrialdeak, doi:10.1051/0004-6361/201117486, Bibcode2011A&A...534A.115C . edit
  20. Txantiloi:Erreferetnzia