Indiako hizkuntza ofizialen zerrenda

Wikipedia(e)tik
Hona jo: nabigazioa, Bilatu

Indiak hizkuntza aberastasun handia du. Gutxienez 800 hizkuntza eta 2.000 dialekto hitz egiten dira gaur egun. Indiako konstituzioak hindia eta ingelesa ezartzen ditu hizkuntza ofizial moduan eta komunikazio interetnikarako. Gainera beste 20 hizkuntza ofizial onartzen ditu eta administrazioan lan egiteko hizkuntza hauetariko batean egin daiteke azterketa.

1965tik aurrera ingelesa gehitutako hizkuntza ofizial asoziatua da. Hala ere gaur egun nahiko era zabalean erabiltzen da ingelesa, batez ere industrializazio prozesuak direla eta.

Hizkuntza ofizialak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

  1. Hindi - Gobernuak erabiltzen duen hizkuntza da.
  2. Ingelesa - Beste estatuekin komunikatzeko erabiltzen den hizkuntza ofiziala da.

Onartutako beste hizkuntzak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

  1. AssameraAssameko hizkuntza ofiziala
  2. BengaleraTripura eta Mendebaldeko Bengalako hizkuntza.
  3. BodoeraAssameko hizkuntza ofiziala
  4. Dograera edo dogriJammu eta Kaxmirreko hizkuntza.
  5. GujarateraDadra eta Nagar Haveli, Daman eta Diu eta Gujarateko hizkuntza.
  6. HindiArunachal Pradesh, Andaman eta Nicobar uharteak, Bihar, Chandigarh, Chhattisgarh, Delhi, Haryana, Himachal Pradesh, Jharkhand, Madhya Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh eta Uttaranchaleko hizkuntza.
  7. KannadaKarnatakako hizkuntza
  8. KaxmireraJammu eta Kaxmirreko hizkuntza.
  9. KonkaneraaGoako hizkuntza
  10. MaithiliaBiharreko hizkuntza
  11. MalabareraKerala eta Lakshadweepeko hizkuntza.
  12. ManipureraManipurreko hizkuntza
  13. MaratheraaMaharashtrako hizkuntza
  14. NepaleraSikkimeko hizkuntza
  15. OriyaOrissako hizkuntza
  16. PunjabieraPunjab eta Chandigarheko hizkuntza.
  17. SanskritoaHinduismoaren hizkuntza. Eskola askotan irakasten da.
  18. Santalera - Santhalien hizkuntza, Chota Nagpur Plateaueko biztanleak.
  19. Sindhia - Sindhien hizkuntza.
  20. TamileraTamil Nadu eta Pondicherryko hizkuntza.
  21. Telugu - Andaman eta Nicobar uharteak, Andhra Pradesh eta Puducherryko hizkuntza.
  22. UrduJammu eta Kaxmir, Andhra Pradesh, Delhi eta Uttar Pradesheko hizkuntza.

Hindiaren dialektoak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

  1. Awadhi
  2. Bundeli
  3. Chhattisgarhi
  4. Hariyanavi (Haryanvi)Haryana hizkuntza
  5. Hindustani
  6. Kanauji
  7. Marwari

Bihariaren dialektoak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

  1. Angika
  2. Bhojpuri
  3. Magadhi

Beste hizkuntza ez ofizial batzuk[aldatu | aldatu iturburu kodea]

  1. Bhili
  2. Gondi
  3. Kodava
  4. Kutchi
  5. Tulu
  6. Sankethi