Euskal Herriko tunelik luzeenen zerrenda

Wikipedia, Entziklopedia askea
Hona jauzi: nabigazioa, Bilatu

XXI. mendearen hasieran, dozenaka tunel berriren egitasmoak aurkeztu ziren, Bilboaldeko Metropoliaren Hegoaldeko Saihesbidea, Euskal Y, Serantesko tunela, eta AP-1 autobidean.

Erliebearen zailtasunak, tunelak eta bidezubiak eraikitzera behartu zituen EAE eta foru-aldundietako arduradunak.

Tunelik luzeenak gaur egun[aldatu | aldatu iturburu kodea]

  • Errepide erabilerako tunelik luzeena AP-1 autobideko Arlaban tunela da, guztira 3.415 metroko luzerarekin.
  • Trenbide erabilerako tunelik luzeena 3.650 metroko luzera daukan Serantes tunela da, izen bereko mendia azpitik zeharkatzen duena.

Zerrenda[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Kilometro bat baino gehiago duten Euskal Herriko tunelak honakoak dira (urdinez, gaur egun luzeena den tunela):

Postua Izena Kokapena Luzera Eraikitze urtea Tunel mota Egoera
1 Albertiako tunela[1] Eskoriatza-Legutio 4.780 m 2013 Trenbidea (Euskal Ya) Eraikitzen
2 Gallartako tunela Abanto-Zierbena 4.350 m Errepidea Proiektuan
3 Serantes tunela Santurtzi-Ortuella 3.650 m 2010 Trenbidea Eraikia
4 Arlabango tunela Eskoriatza 3.415 m 2009 Errepidea Eraikia
5 Udalaitzeko tunela Arrasate-Elorrio 3.160 m 2013 Trenbidea (Euskal Ya) Eraikitzen
6 Itsasondoko tunela Ordizia-Itsasondo 2.814 m 2015 Trenbidea (Euskal Ya) Proiektuan
7 San Antongo tunela Galdakao 2.750 m Errepidea Proiektuan
8 Zaratamoko tunela Zaratamo 2.700 m 2015 Trenbidea (Euskal Ya) Proiektuan
9 Lamiako itsasadar azpiko tunela Portugalete-Getxo 2.500 m 2015? Errepidea Proiektuan
10 Gallastegiko tunela AP-1 autobidea 2.420 m 2006 Errepidea Eraikia
11 Arraitzeko tunela Bilbo 2.300 m 2011 Errepidea Eraikia
12 Induspeko tunela Eskoriatza-Legutio 2.224 m 2013 Trenbidea (Euskal Ya) Eraikitzen
13 Agate Deunako tunela Barakaldo 2.100 m 2011 Errepidea Eraikia
14 Gazteluko tunela Elorrio 1.948 m Errepidea Proiektuan
15 Argalarioko tunela Barakaldo 1.850 m 2011 Errepidea Eraikia
16 Belabietako tunela ?(A-15 autobidea) 1.840 m 1995 Errepidea Eraikia
17 Galdakaoko tunela Galdakao 1.827 m 2013 Trenbidea (Euskal Ya) Eraikitzen
18 Arnotegiko tunela Bilbo 1.750 m 2011 Errepidea Eraikia
19 Trobikako tunela Mungia 1.575 m Errepidea Proiektuan
20 Burtozamendiko tunela Galdakao 1.450 m Errepidea Proiektuan
21 San Martzialgo tunela AP-1 autobidea 1.420 m 2004 Errepidea Eraikia
22 Gazelaiko tunela Zornotza-Lemoa 1.365 m 2013 Trenbidea (Euskal Ya) Eraikitzen
23 Esa-Leireko tunela Esa (A-21) 1.350 m Errepidea Proiektuan
24 Ledeako tunela Ledea (A-21) 1.330 m Errepidea Proiektuan
25 Malmasingo tunelak Basauri-Arrigorriaga 1.300 m 1973 Errepidea Eraikia
26 Lezarriko tunela AP-1 autobidea 1.240 m 2005 Errepidea Eraikia
27 Ikastaundiko tunela AP-1 autobidea 1.200 m 2005 Errepidea Eraikia
28 Lesarriko tunela Bergara 1.200 m 2006 Errepidea Eraikia
29 Erreniegako tunela Zizur Zendea(A-12) 1.050 m 2006 Errepidea Eraikia
30 Mendigaingo tunela Abadiño-Durango 1.010 m 2013 Trenbidea (Euskal Ya) Eraikitzen

Jakingarriak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Zerrenda honek ez ditu kontutan hartzen (oraindik zehazteke daudelako), Nafarroako Korridorea, Bilboaldeko Metropoliko Hegoaldeko Trenbide Saihesbidea, Pasaiako portu berrirako tunela, eta oraindik esleitu gabe dauden Euskal Yaren tarteetako tunelak.

Ikus, gainera[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Erreferentziak[aldatu | aldatu iturburu kodea]