Izendatuen eta irabazleen zerrenda Oscar sarietako bost kategoria nagusietarako

Wikipedia(e)tik
Hona jo: nabigazioa, Bilatu

Oscar sarietako bost kategoria nagusietan izendapena jaso duen filmen zerrenda da honako hau.[1] "Bost kategoria nagusi" horiek film, zuzendari, gizonezko aktore, emakumezko aktore eta gidoi (egokitua zein jatorrizkoa) hoberenarenak dira.

Irabazleak letra lodia eta hondo horia dituztela emanen dira; gainerakoak izendatuak dira, baina irabazi gabe.

Zere- monia Urtea Izenda- penak Garai- penak Filma Zuzendaria Gizonezko aktorea Emakumezko aktorea Gidoi
(Egokitua/Jatorrizkoa)
Oharrak
7 1934 5 5 It Happened One Night Frank Capra Clark Gable Claudette Colbert Robert Riskin (E)
48 1975 5 5 One Flew Over the Cuckoo's Nest Miloš Forman Jack Nicholson Louise Fletcher Lawrence Hauben eta Bo Goldman (E)
64 1991 5 5 The Silence of the Lambs Jonathan Demme Anthony Hopkins Jodie Foster Ted Tally (E)
12 1939 5 4 Gone With The Wind Victor Fleming Clark Gable Vivien Leigh Sidney Howard (E) Hattie McDanielek emakumezko bigarren aktorearena ere irabazi zuen.
15 1942 5 4 Mrs. Miniver William Wyler Walter Pidgeon Greer Garson George Froeschel, James Hilton, Claudine West, Arthur Wimperis (E)
50 1977 5 4 Annie Hall Woody Allen Woody Allen Diane Keaton Woody Allen, Marshall Brickman (J)
72 1999 5 4 American Beauty Sam Mendes Kevin Spacey Annette Bening Alan Ball (J)
26 1953 5[2] 3 From Here to Eternity Fred Zinnemann Montgomery Clift eta Burt Lancaster Deborah Kerr Daniel Taradash (E) Bigarren mailako aktore hoberenarenak ere irabazi zituen, Frank Sinatra gizonezkoan eta Donna Reed emakumezkoan.
33 1960 5 3 The Apartment Billy Wilder Jack Lemmon Shirley MacLaine Billy Wilder eta I.A.L. Diamond (J)
49 1976 5 3 Network Sidney Lumet Peter Finch Faye Dunaway Paddy Chayefsky (J) Emakumezko bigarren mailako aktorearen ere lortu zuen (Beatrice Straight)
51 1978 5 3 Coming Home Hal Ashby Jon Voight Jane Fonda Robert C. Jones, Waldo Salt, Nancy Dowd (J)
54 1981 5 3 On Golden Pond Mark Rydell Henry Fonda Katharine Hepburn Ernest Thompson (E)
77 2004 5 3 Million Dollar Baby Clint Eastwood Clint Eastwood Hilary Swank Paul Haggis (E) Morgan Freemanek gizonezko bigarren mailako aktorearena ere lortu zuen
4 1931 5 2 Cimarron Wesley Ruggles Richard Dix Irene Dunne Howard Estabrook (e)
13 1940 5 2 The Philadelphia Story George Cukor James Stewart Katharine Hepburn Donald Ogden Stewart (E)
20 1947 5 2 Gentleman's Agreement Elia Kazan Gregory Peck Dorothy McGuire Moss Hart (E)
24 1951 5 2 A Place in the Sun George Stevens Montgomery Clift Shelley Winters Harry Brown eta Michael Wilson (E)
27 1954 5 2 The Country Girl George Seaton Bing Crosby Grace Kelly George Seaton (E)
32 1959 5 2 Room at the Top Jack Clayton Laurence Harvey Simone Signoret Neil Paterson (E)
40 1967 5 2 Guess Who's Coming to Dinner Stanley Kramer Spencer Tracy Katharine Hepburn William Rose (J)
41 1968 5 2 The Lion in Winter Anthony Harvey Peter O'Toole Katharine Hepburn James Goldman (E)
49 1976 5 2 Rocky John G. Avildsen Sylvester Stallone Talia Shire Sylvester Stallone (J)
69 1996 5 2 The English Patient Anthony Minghella Ralph Fiennes Kristin Scott Thomas Anthony Minghella (E) Juliette Binochek emakumezko bigarren mailako aktorearena ere lortu zuen
10 1937 5 1 A Star Is Born William A. Wellman Fredric March Janet Gaynor William A. Wellman, Robert Carson, Dorothy Parker, Alan Campbell (J)
12 1939 5 1 Goodbye, Mr. Chips Sam Wood Robert Donat Greer Garson R. C. Sherriff, Claudine West, Eric Maschwitz (E)
13 1940 5 1 Rebecca Alfred Hitchcock Laurence Olivier Joan Fontaine Robert E. Sherwood, Joan Harrison (E)
21 1948 5 1 Johnny Belinda Jean Negulesco Lew Ayres Jane Wyman Irma von Cube, Allen Vincent (E)
23 1950 5 1 Sunset Boulevard Billy Wilder William Holden Gloria Swanson Charles Brackett, Billy Wilder, D.M. Marshman Jr. (J)
24 1951 5 1 A Streetcar Named Desire Elia Kazan Marlon Brando Vivien Leigh Tennessee Williams (E) Bigarren mailako aktorearenak ere lortu zituen (Karl Malden gizonezkoa eta Kim Hunter emakumezkoa)
39 1966 5 1 Who's Afraid of Virginia Woolf? Mike Nichols Richard Burton Elizabeth Taylor Ernest Lehman (E) Emakumezko bigarren mailako aktorearena (Sandy Dennis) eta beste hiru lortu zituen.
40 1967 5 1 The Graduate Mike Nichols Dustin Hoffman Anne Bancroft Calder Willingham, Buck Henry (E)
47 1974 5 1 Chinatown Roman Polanski Jack Nicholson Faye Dunaway Robert Towne (J)
54 1981 5 1 Reds Warren Beatty Warren Beatty Diane Keaton Warren Beatty, Trevor Griffiths (J)
31 1958 5 0 Cat on a Hot Tin Roof Richard Brooks Paul Newman Elizabeth Taylor Richard Brooks, James Poe (E)
34 1961 5 0 The Hustler Robert Rossen Paul Newman Piper Laurie Sidney Carroll, Robert Rossen (E)
40 1967 5 0 Bonnie and Clyde Arthur Penn Warren Beatty Faye Dunaway David Newman, Robert Benton (J)
43 1970 5 0 Love Story Arthur Hiller Ryan O'Neal Ali MacGraw Erich Segal (E)
47 1974 5 0 Lenny Bob Fosse Dustin Hoffman Valerie Perrine Julian Barry (E)
54 1980[3] 5 0 Atlantic City Louis Malle Burt Lancaster Susan Sarandon John Guare (J)
66 1993 5 0 The Remains of the Day James Ivory Anthony Hopkins Emma Thompson Ruth Prawer Jhabvala (E)

1967ko Oscar Sarietan, hiru filmek jaso zituzten bost izendapenak: Bonnie and Clyde, The Graduate, eta Guess Who's Coming to Dinner. Film onenerako gainerako biak Doctor Dolittle eta In the Heat of the Night ziren, eta azken horrek irabazi zuen film onenarena.

1981eko Oscar Sarietan, hiru filmek jaso zituzten bost izendapenak: On Golden Pond, Atlantic City, eta Reds. Chariots of Fire filmak irabazi zuen pelikula onenarena.

1984ko Oscar Sarietan, Amadeus filmak bost kategoria nagusietatik lau irabazi zituen, izendapenik ez baitzeukan emakumezko aktore hoberenarenean. Hala ere, bi aktore zeuden izendatuta gizonezko aktore hoberenean: Tom Hulce eta F. Murray Abraham, irabazi zuena.

Erreferentziak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

  1. [1]
  2. 6 izendapen: 2 gizonezko aktorerik hoberenerako
  3. AEBetan 1981ean plazaratu zenez, 54. Oscar Sarietan parte hartu zuen, eta ez 53.ekoetan.