Nafarroako errege-erreginen ezkontideen zerrenda

Wikipedia(e)tik
Hona jo: nabigazioa, Bilatu

Hona hemen Nafarroako Erresumako errege/erregina ezkontideen zerrena:

Aritza leinua (824 inguru-905)[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Izena Leinua Jaioteguna Ezkontza data Ezkontekide bihurtu Koroatze Ezkontekide
izateari utzi
Heriotza Senar/emaztea
Oneka Belaskez Eneko Aritza
Leodegundia Ordoñez Perez leinua Ezezaguna
Urraka Gartzia I.a Eneko Nafarroakoa
Oria edo Auria 845 882 Fortun I.a Gartzia Nafarroakoa

Semeno leinua (905-1234)[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Izena Leinua Jaioteguna Ezkontza data Ezkontekide bihurtu Koroatze Ezkontekide
izateari utzi
Heriotza Senar/emaztea
Toda Nafarroakoa Aritza 885 inguru 925 Senarraren heriotza 970 inguru Antso I.a Gartzes
Antsa Aznarez Aritza 925 931 Senarraren heriotza Gartzia II.a Ximenezeko
Andregoto Galindez Aragoi 931 banatu Gartzia I.a Nafarroakoa
Leongo Teresa Perez leinua
Urraka Fernandez Lara leinua 962 994 Senarraren heriotza Antso II.a Nafarroakoa
Ximena Fernandez Ceako kondeak 994 1000 Senarraren heriotza Gartzia II.a Nafarroakoa
Munia Gaztelakoa Lara leinua 1010 1035 1066 Antso III.a Nagusia
Estefania Foixekoa Foixeko kondeak 1038 1054 1054 Gartzia III.a Santxez
Plazentzia Normandiakoa 1068  ?  ? Antso IV.a Nafarroakoa
Felizia Roucykoa Roucyko kondeak  ? 1076 1094 Senarraren heriotza 1123 Antso V.a Nafarroakoa
Ines Akitaniakoa Akitaniako dukeak/Poitouko kondeak 1070 inguru 1086 1094 1097ko ekainaren 6 Piarres I.a Nafarroakoa
Berta Italiakoa 1097ko urriaren 16 1104
Gaztelako Urraka Semeno leinua (Gaztelako Erresuma) 1082 1109ko urria  ? 1114 banatu 1126 Alfontso I.a
Marguerite l'Aiglekoa l'Aigleko jaunak 1130 eta gero 1134 1144 baino lehen Gartzia V.a Nafarroakoa
Gaztelako Urraka Borgoniako leinua (Gaztelako Erresuma) 1144ko ekainaren 24 1150
Antsa Gaztelakoa 1137 1157 1179 Antso VI.a Nafarroakoa
Konstantzia Tolosakoa Tolosako kondeak 1176 eta 1189 artean 1194  ? Antso VII.a Nafarroakoa

Xanpania leinua (1234-1284)[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Izena Leinua Jaioteguna Ezkontza data Ezkontekide bihurtu Koroatze Ezkontekide
izateari utzi
Heriotza Senar/emaztea
Margarita Borboikoa Borboi 1234 1253 Tibalt I.a Nafarroakoa
Ixabel Frantziakoa Kapeto 1241eko martxoaren 2 1255eko apirilaren 6 1270eko abenduaren 4 1271ko urtarrilaren 28 Tibalt II.a Nafarroakoa
Blanka Artoiskoa Artoiseko kondeak 1248 inguru 1269 1270eko abenduaren 4 1274ko uztaila 1300eko maiatzaren 2 Henrike I.a Nafarroakoa

Kapeto leinua (1284-1349)[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Izena Leinua Jaioteguna Ezkontza data Ezkontekide bihurtu Koroatze Ezkontekide
izateari utzi
Heriotza Senar/emaztea
Margarita Borgoinakoa Borgoinako dukeak 1290 1305eko irailaren 23 1315eko abuztuaren 15 Luis I.a Nafarroakoa
Klementzia Hungariakoa Anjou 1293 1315eko abuztuaren 19 1316ko ekainaren 5 1328ko urriaren 12
Joana Borgoinakoa Chalons- Borgoinako konderria 1291 1307 1316ko azaroaren 20  ? 1322ko urtarrilaren 3 1330eko urtarrilaren 21 Filipe II.a Nafarroakoa
Blanka Borgoinakoa 1296 inguru 1308 1322ko urtarrilaren 3 Inoiz 1322ko maiatzaren 19 1326ko apirila Karlos I.a Nafarroakoa
Maria Luxenburgokoa Luxenburgo 1304 1322ko irailaren 21 1324ko martxoaren 26
Joanna Evreuxekoa Evreux leinua 1310 1325eko uztailaren 5 1326ko maiatzaren 11 1328ko otsailaren 1 Senarraren heriotza 1371ko martxoaren 4

Evreux leinua (1328-1441)[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Izena Leinua Jaioteguna Ezkontza data Ezkontekide bihurtu Koroatze Ezkontekide
izateari utzi
Heriotza Senar/emaztea
Joana Frantziakoa Valois 1343ko ekainaren 24 1352ko otsaila 1373ko azaroaren 3 Karlos II.a Nafarroakoa
Leonor Gaztelakoa Trastamara (Gaztelako Erresuma) 1363 inguru  ?  ? 1416 Karlos III.a Nafarroakoa

Trastamara leinua (1425-1479)[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Izena Leinua Jaioteguna Ezkontza data Ezkontekide bihurtu Koroatze Ezkontekide
izateari utzi
Heriotza Senar/emaztea
Ines Clevesekoa Cleves 1422 1439ko irailaren 30 1441eko apirilaren 3 De Jure Ez 1448ko apirilaren 6 Karlos IV.a Nafarroakoa, De Jure
Joana Enrikez Enrikez 1425 1447 De Facto 1468 Joanes II.a Aragoikoa, De Facto

Albreteko leinua (1483-1572)[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Izena Leinua Jaioteguna Ezkontza data Ezkontekide bihurtu Koroatze Ezkontekide
izateari utzi
Heriotza Senar/emaztea
Margarita Angulemakoa Valois-Angulema 1492ko apirilaren 11 1526 1526 De Jure 1549ko abenduaren 21 Henrike II.a Nafarroakoa
Antonio Borboikoa Borboi 1518ko apirilaren 22 1548ko urriaren 20 1555eko maiatzaren 25 De Jure 1562ko azaroaren 17 Joana III.a Albretekoa

Borboi leinua (1572-1620)[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Izena Leinua Jaioteguna Ezkontza data Ezkontekide bihurtu Koroatze Ezkontekide
izateari utzi
Heriotza Senar/emaztea
Margarita Frantziakoa Valois-Angulema 1553ko maiatzaren 14 1572ko abuztuaren 18 1572ko abuztuaren 18 De Jure 1599 Baliogabetua 1615eko maiatzaren 27 Henrike III.a Nafarroakoa
Maria Medici Medici 1573ko apirilaren 23 1600eko urria 1600eko urria De Jure 1610eko maiatzaren 14 1642ko uztailaren 3
Ana Austriakoa Habsburgo (Espainiakoak) 1601eko irailaren 22 1615eko azaroaren 24 1615eko azaroaren 24 De Jure 1620 Titulua Frantziako koroari lotua 1666ko urtarrilaren 20 Louis XIII.a Frantziakoa

Hortik aurrera, Frantziako koroari lotu zen.

Ikus, gainera[aldatu | aldatu iturburu kodea]