Ingalaterrako errege-erreginen zerrenda

Wikipedia(e)tik
Hona jo: nabigazioa, Bilatu
Rikardo I.aren armarria: hiru urrezko lehoi zelai gorrian. Lehen aldiz 1198an agertuta, Ingalaterrako Erresumako irudi heraldiko bihurtu da.

Ingalaterrako errege-erreginen zerrenda honetan lehenengoa Alfredo I.a da, bere erregealdi eta bere biloba Athelstanen artean (878-926) Ingalaterrako erresuma batzen baita. Galesekiko batasuna 1536an arautu zen, eta Eskoziarekikoa 1707an. Harrezkero Ingalaterrako Errege (edo Erregina) titulua ez zen teknikoki zuzena, nahiz eta erabilera zabala izan. 1801eko Irlandarekiko batasuna 1922an berrantolatu zen, eta estatuko izena Britainia Handiko eta Ipar Irlandako Erresuma Batua da.

Mendebaldeko saxoiak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Alfredo erregeak daniarren kontra egindako borrokak Ingalaterrako Erresumaren sorkuntzara eraman zuen. Ingelesen erregetzat izendatu zuen bere burua, Londres hiria askatutakoan (886).

Beste zenbait historialarik Ingalaterrako lehenengo erregetzat ordea Athelstan jo izan dute, 927an York-eko erresuma vikingoa bereganatu eta hala Ingalaterra osoan erreinatu zuen lehenengo agintari anglosaxoia izan zelako.

Erregea Jaiotza Ezkontzak Heriotza
Alfredo Handia
871899
KingAlfredStatueWantage.jpg 849 ing.
Wantage
Ethelwulf of Wessex eta Osburga-ren semea
Ealhswith
Winchester
868
6 seme-alaba
899ko urriaren 26
50 bat urte zituela
Eduardo Zaharra
899924
Edward the Elder.jpg 877 ing.
Alfred Handia eta Ealhswith-en semea
(1) Ecgwynn
893
2 seme-alaba

(2) Aelffaed
899
8 seme-alaba

(3) Edgiva Kentekoa
919
4 seme-alaba
924ko uztailaren 17
Farndon, Cheshire
47 bat urte zituela
Athelstan
924939
King.athelstan.tomb.arp.jpg 895
Wessex
Eduardo Zaharraren eta Ecgwynn-en semea
ezkongabea 939ko urriaren 27
44 urte zituela
Edmund Bikaina
939946
100px 921
Wessex
Eduard Zaharraren eta Edgiva Kentekoaren semea
Elgiva 946ko maiatzaren 26
Pucklechurch
25 urte zituela (erahilda)
Edred
946955
Eadred.jpg 923 ing.
Eduardo Zaharraren eta Edgiva Kentekoaren semea
ezezaguna 955eko azaroaren 23
Frome
32 bat urte zituela
Edwy Ederra
955959
Eadwig.jpg 941 ing.
Edmund Bikainaren eta Elgivaren semea
Elgiva 959ko urriaren 1
18 bat urte zituela
Edgar Bakezalea
959975
Edgar.jpg 942 ing.
Wessex
Edmund Bikaina eta Elgiva-ren semea
(1) Ethelflaed

(2) Elfrida
975eko uztailaren 8
Winchester
33 bat bat urte zituela
San Eduardo Martiria
975978
100px 962 ing
Wessex
Edgar Bakezalea eta Ethelflaed-en semea
ezkongabea 978ko martxoaren 18
Corfe Castle
16 bat urte zituela (erahilda)
Ethelred Prestugabea
19 March
9781016[1]
EthelUn.jpg c.968
Wessex
Edgar Bakezalea eta Elfrida-ren semea
(1) Ælflaed of Northumbria

(2) Aelgifu Northamptongoa

(3) Emma Normandiakoa
1016ko apirilaren 23
Londres
48 bat urte zituela
Ingalaterrako Edmund Ironside
1016ko apirilaren 24
Urriaren 30
Edmond II d'Angleterre.jpg c.989
Wessex
Ethelred Prestugabea eta Ælflaed of Northumbria-ren semea
Edith Ekialdeko Angliakoa
2 seme-alaba
1016ko azaroaren 30
Glastonbury
27 bat urte zituela

Daniarrak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Ondorengo batzuk Danimarkako erregeak ere baziren.

Erregea Jaiotza Ezkontzak Heriotza
Sweyn Bizarzatitua
10131014
Sweyn.jpg ezezaguna
Danimarka
Harald Hortzurdin eta Gunhilde
ezezaguna 1014ko otsailaren 3
Gainsborough
Kanuto Handia
10161035
Cnut.jpg 995 ing.
Danimarka
Sweyn-en semea
(1) Aelgifu of Northampton

(2) Emma Normandiakoa
1035eko azaroaren 12
Shaftesbury
40 bat urte zituela
Harold I.a
10351040
100px 1015 ing.
Kanutoren eta Aelgifu Northamptongoaren semea
ezezaguna 1040ko martxoaren 17
Ingalaterra
25 bat urte zituela
Kanuto Hardeknut
10401042
100px 1018
Kanutoren eta Emma Normandiakoaren semea
ezezaguna 1042ko ekainaren 8
Lambeth
24 bat urte zituela

Mendebaldeko saxoiak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Mendebaldeko saxoien leinuak berri hartu zuen boterea, baina Eduardo Aitorleak Normandia Ingalaterra baino atseginago zuen.

Erregea Jaiotza Ezkontzak Heriotzak
San Eduardo Aitorlea
10421066
1003 ing.
Islip, Oxfordshire
Ethelred Prestugabea eta Emma Normandiakoaren semea
Edith Wessexkoa
1045eko urtarrilaren 23
1066ko urtarrilaren 4
63 bat urte zituela
Harold Godwinson 1066ko urtarrilaren 5
Urriaren 14
Harold2.jpg 1022 ing.
Wessex
Godwin, Earl of Wessex eta Gytha Thorkelsdóttir-en semea
(1) Ealdgyth Swan-neck
6 seme-alaba

(2) Aldgyth
1066ko urtarrila
2 seme-alaba
1066ko urriaren 14
Battle, Ekialdeko Sussex
44 bat urte zituela

Normandiarrak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

1066ko Ingalaterrako konkista normandarraren ostean erregeak, Frantziako eran, zenbakiak hartzen hasi ziren. Hala ere, ezizenen bidez bereizteko ohitura ez zen berehala galdu.

Monarka Jaiotza Ezkontzak Heriotzak
Gilen I.a Ingalaterrakoa, Konkistatzailea
10661087
William the Conqueror depicted at the Battle of Hastings, on the Bayeux Tapestry 1027 ing.
Falaise
Roberto II.a, Normandiako duke eta Herleva-ren semea
Matilda Flandriakoa
Parisko Notre-Dame katedrala
1051 ing.
10 seme-alaba
1087ko irailaren 9
Rouen
60 bat urte zituela
Gilen II.a Ingalaterrakoa, Rufus
10871100
William Rufus depicted in the Stowe Manuscript 1056 ing.
Normandia
William Konkistatzaile eta Matilda of Flanders-en semea
ezkongabea 1100ko abuztuaren 2
New Forest
44 bat urte zituela
Henrike I.a Ingalaterrakoa, Beauclerc
11001135
Henry I 1068ko irailean
Selby
Gilen Konkistazaile eta Matilda Flandriakoaren semea
(1) Edith Eskoziakoa
Westminster abadia
1100ko azaroaren 11
4 seme-alaba

(2) Adeliza Louvaingoa
1121ko urtarrilaren 29
seme-alabarik gabe
1135eko abenduaren 1
Normandia
67 urte zituela
Eztebe Ingalaterrakoa
11351154
Stephen 1096 ing.
Blois
Eztebe, Bloisko konde eta Adela Normandiakoaren semea
Matilda Boloniakoa
1125
5 seme-alaba
1154ko urriaren 25
Dover
58 bat urte zituela
Matilde Ingalaterrakoa
1141[2][3]
Matilda 1102ko abuztuaren 5[4]
Londres
Henrike I.a eta Edith Eskoziakoaren alaba legitimo bakarra
(1) Henrike V.a Germaniako Erromatar Inperio Santukoa
Worms
1114ko urtarrilaren 7
seme-alabarik gabe

(2) Gilen V.a, Anjouko konte
Le Mans
1129
3 seme-alaba
1167ko irailaren 10
Normandia
65 urte zituela

Plantagenet leinua[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Estreinako plantagenetarrek Frantzian lurralde asko zituzten euren menpe, eta Ingalaterra oinarrizko etxetzat ez zuten hartu Frantziako lurralde gehienak John erregeak galdu zituen arte. Normalean hirtu etxetan banantzen da leinu iraunkor hau.

Angevin leinua[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Erregea Jaiotza Ezkontzak Heriotzak
Henrike II.a Ingalaterrakoa
11541189
Henry II 5 March 1133ko martxoaren 5
Le Mans
Gilen Anjoukoa eta Matildaren semea
Leonor Akitaniakoa
Bordele
1152ko maiatzaren 18
8 seme-alaba
1189ko uztailaren 6
Chinon
56 urte zituela
Rikardo I.a Ingalaterrakoa, Lehoibihotza
11891199
Richard coeurdelion g.jpg 1157ko irailaren 8
Beaumont jauregia
Henrike II.a eta Leonor Akitaniakoaren semea
Berengaria Nafarroakoa
Limassol
seme-alabarik ez
1199ko apirilaren 6
Chalus
41 urte zituela
Joan Ingalaterrakoa, Lurgabea
11991216
Fitxategi:John of England 1167 inguruko abenduaren 24
Beaumont jauregia
Henrike II eta Leonor Akitaniakoaren semea
(1) Elisabet Gloucesterkoa
Marlborough
1189ko abuztuaren 29
seme-alabarik gabe

(2) Elisabet Angulemakoa
1200ko abuztuaren 24
5 seme-alaba
1216ko urriaren 19
Newark gaztelua
49 bat urte zituela
Henrike III.a Ingalaterrakoa
12161272
1207ko urriaren 1
Winchester
Joan eta Elisabet Angulemakoaren semea
Leonor Proventzakoa
Canterbury
1236ko urtarrilaren 14
9 seme-alaba
1272ko azaroaren 16
Westminster
65 urte zituela
Eduardo I.a Ingalaterrakoa, Hankaluzea edo Ezkoziarren Mailua
12721307
100px 1239ko ekainaren 17
Westminster
Henrike III.a eta Leonor Proventzakoaren semea
(1) Leonor Gaztelakoa
Burgos
1254ko urrian
15 seme-alaba

(2) Margarita Frantziakoa
Canterbury
1299ko irailaren 10
3 seme-alaba
1307ko uztailaren 7
Burgh by Sands
68 urte zituela
Eduardo II.a Ingalaterrakoa
1307ko uztailaren 7
1327ko urtarrilaren 20[5]
100px 1284ko apirilaren 25
Caernarfon gaztelua
Eduardo I.a eta Leonor Gaztelakoaren semea
Elisabet Frantziakoa
Boulogne
1308ko urtarrilaren 25
4 seme-alaba
1327ko irailaren 21
Berkeley gaztelua
43 urte zituela (erahila)
Eduardo III.a Ingalaterrakoa
13271377
1312ko azaroaren 12
Windsorreko gaztelua
Eduardo II.a eta Elisabet Frantziakoaren semea
Filipa Hainaultekoa
York
1328ko ekainaren 24
12 seme-alaba
1377ko ekainaren 21
Surrey
64 urte zituela
Rikardo II.a Ingalaterrakoa
1377ko ekainaren 21
1399ko irailaren 30[6]
100px 1367ko urtarrilaren 6
Bordele
Eduardo Printze Beltzaren eta Joan Kentekoaren semea
(1) Anne of Bohemia
Westminster
1382ko urtarrilaren 20
seme-alabarik gabe

(2) Elisabet Valoiskoa
Calais
1396ko azaroaren 4
seme-alabarik gabe
1400ko otsailaren 14
Pontefract gaztelua
33 urte zituela

Lancaster leinua[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Erregea Jaiotza Ezkontzak Heriotzak
Henrike IV.a, Bolingbroke-koa
13991413
Henry IV 1367ko apirilaren 3
Bolingbroke gaztelua
Joan Gantekoa eta Blanka Lancasterrekoaren semea
(1) Maria Bohungoa
Rochford
1380
7 seme-alaba

(2) Joana Nafarroakoa
Winchester
1403ko otsailaren 7
seme-alabarik gabe
1413ko martxoaren 20
Westminster
45 bat urte zituela
Henrike V.a Ingalaterrakoa
14131422
Henry V 1387ko irailaren 16
Monmouth
Henrike IV.a eta Maria Bohungoaren semea
Katalina Valoiskoa
Troyes
1420ko ekainaren 2
seme-alaba 1
1422ko abuztuaren 31
Vincennes
34 urte zituela
Henrike VI.a Ingalaterrakoa
1422ko abuztuaren 31
1461eko martxoaren 4

1470ko urriaren 5
1471ko apirilaren 1[7]
Henry VI 1421ko abenduaren 6
Windsor gaztelua
Henrike V.a eta Katalina Valoiskoaren semea
Margarita Anjoukoa
Titchfield abadia
1445eko apirilaren 23
seme bat
1471ko maiatzaren 21
Londresko dorrea
49 urte zituela (erahila)

York leinua[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Erregea Jaiotza Ezkontzak Heriotzak
Eduardo IV.a Ingalaterrakoa
1461eko martxoaren 4
1470eko urriaren 2[7]

14711483
Edward4.jpg 1442ko apirilaren 28
Rouen
Rikardo Plantagenet, Yorkeko 3. duke eta Cecily Neville-en semea
Elisabet Woodville
Grafton
1464ko maiatzaren 1
10 seme-alaba
1483ko apirilaren 9
Westminster
40 urte zituela
Eduardo V.a Ingalaterrakoa
1483ko apirilaren 9 - ekainaren 25[8]
Edward5.jpg 1470ko azaroaren 2
Westminster
Eduardo IV.a eta Elisabet Woodvilleren semea
ezkongabea 1483ko irailean
Londresko Dorrea
12 bat urte zituela(erahilatzat)
Rikardo III.a Ingalaterrakoa
14831485
Richiii.jpg 1452ko urriaren 2
Fotheringhay gaztelua
Rikardo Plantagenet, York-eko 3. duke eta Cecily Neville-en hirugarren semea
Ana Neville
Westminster abaida
1472ko uztailaren 12
seme 1
1485eko abuztuaren 22
Bosworth Field
32 urte zituela (borrokan hilda)

Tudor leinua[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Tudortarrek, hein batean, Galesen zituzten arbasoak. Galesek, 1284tik Ingalaterraren menpe egon ostean, 1536an zeharo egin zuen bat Ingalaterrako Erresumarekin. Henrike VIII.a, Erromako Eliza Katolikoarekin harremanak etenda, Ingalaterrako Elizako Buru Nagusi bihurtu zen.

Monarka Jaiotza Ezkontzak Heriotza
Henrike VII.a Ingalaterrakoa
14851509
Henry VII, by Michiel Sittow, 1505 1457ko urtarrilaren 28
Pembroke gaztelua
Edmundo Tudor eta Margarita Beauforten semea
Elisabet Yorkekoa
Westminster Abadia
1486ko urtarrilaren 18
8 seme-alaba
1509ko apirilaren 21
Richmond jauregia
52 urte zituela
Henrike VIII.a Ingalaterrakoa
15091547
Henry VIII, by Hans Holbein, c.1536 1491ko ekainaren 28
Greenwich
Henrike VII.a eta Elisabet of Yorkekoaren semea
(1) Katalina Aragoikoa
Greenwich
1509ko ekainaren 11
6 seme-alaba

(2) Ana Bolena
1533ko urtarrilaren 25
3 seme-alaba

(3) Jane Seymour
York Place
1536ko maiatzean
seme bat[9]

(4) Ana Cleveskoa
Greenwich
1540ko urtarrilaren 6

(5) Catherine Howard
Oatlands
1540ko uztailaren 28

(6) Catherine Parr
Hampton Court jauregia
1543ko uztailaren 12
1547ko urtarrilaren 28
Whitehall
55 urte zituela
Eduardo VI.a Ingalaterrakoa
15471553
Edward VI of England c. 1546.jpg 1537ko urriaren 12
Hampton Court jauregia
Henrike VIII.a eta Jane Seymour-en semea
ezkongabea 1553ko uztailaren 6
Greenwich jauregia
15 urte zituela
Joana Grey
1553ko uztailaren 6 - uztailaren 19[10]
Jane, by van de Passe 1537ko urrian
Bradgate Park
Henrike Grey, Suffolk-eko lehen duke eta Lady Frances Brandon-en alaba
Lord Guildford Dudley
London
1553ko maiatzaren 21
seme-alabarik gabe
1554ko otsailaren 12
Londresko Dorrea
16 urte zituela (burua muztuta)
Maria I.a Ingalaterrakoa
15531558
Mary I, by Antonius Mor, 1554 1516ko otsailaren 18
Greenwich jauregia
Henrike VIII.a eta Katalina Aragoikoaren alaba
Espainiako Felipe II.a
Winchesterreko katedrala
1554ko uztailaren 25
seme-alabarik gabe
1558ko azaroaren 17
St James jauregia
42 urte zituela
Elisabet I.a Ingalaterrakoa
15581603
Elizabeth I, by Darnley 1533ko irailaren 7
Greenwich jauregia
Henrike VIII.a eta Ana Bolenaren alaba
ezkongabea 1603ko martxoaren 24
Richmond jauregia
69 urte zituela

Stuart leinua[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Elizabeth I.a 1603an seme-albarik gabe hilda, James VI. Eskoziako erregeak hartu zuen koroa James I.a izenpean. 1604an Britania Handiko erregearen titulua hartu zuen, bi erresumek bat egin ez arren.

Erregea Jaiotza Ezkontzak Heriotza
Jakue I.a Ingalaterrakoa
16031625
James I, by Paulus van Somer 1566ko ekainaren 19
Edinburgh
Henry Stuart, Lord Darnley eta Eskoziako Mary I.aren semea
Ana Danimarkakoa
Oslo
1589ko azaroaren 23
8 seme-alaba
1625eko martxoaren 27
Theobalds House
58 urte zituela
Karlos I.a Ingalaterrakoa
16251649[11]
Charles I, by Anthony van Dyck 1600ko azaroaren 19
Dunfermline jauregia
Jakue I.a eta Ana Danimarkakoaren semea
Henriketa Maria Borboikoa
Canterbury
1625eko ekainaren 13
9 seme-alaba
1649ko urtarrilaren 30
Whitehall jauregia
48 urte zituela (burua moztuta)

Commonwealth[aldatu | aldatu iturburu kodea]

1649ko Karlos I.aren heriotzaren eta 1660ko Karlos II.aren berrezarpenaren artean ez zegoen erregerik. Ondorengo estatuburuek Lord Protector (Babesle Jauna) titulua hartu zuten.

Lord Protector Jaiotza Ezkontzak Heriotza
Oliver Cromwell
16531658
Cooper, Oliver Cromwell.jpg 1599ko apirilaren 25
Huntingdon
Robert Cromwell eta Elizabet Stewart-en semea
Elizabet Bourchier
1620ko abuztuaren 22a
7 seme-alaba
1658ko irailaren 3a
Whitehall
59 urte zituela
Richard Cromwell
1658ko irailaren 3a
1659ko maiatzaren 7a[12]
RichardCromwell.jpeg 1626ko urriaren 4
Huntingdon
Oliver Cromwell eta Elisabet Bourchier-en
Dorothy Maijor
1649
9 seme-alaba
1712ko uztailaren 12
85 urte zituela

Stuart leinua (berrezarrita)[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Monarkia 1660an berriro ezarri bazen ere, egonkortasuna ez zen lortu 1688ko Iraultza Loriatsua arte, non parlamentuak errege-erregina hautatzeko eskubidea onartu zen. Ana I.aren aginte aldian Ingalaterra eta Eskoziak bat egin zuten eta Britainia Handiko Erresuma Batua deituriko estatua sortu zen.

Monarka Jaiotza Ezkontzak Heriotza
Karlos II.a Ingalaterrakoa
16601685
Charles II of England.png 1630ko maiatzaren 29
St. James jauregia
Karlos I.a eta Henrietta Maria Frantziakoaren semea
Katalina Bragançakoa
Portsmouth
1662ko maiatzaren 21
seme-alabarik gabe
1685eko otsailaren 6
Westminster
55 urte zituelarik
Jakue II.a Ingalaterrakoa
1685eko otsailaren 6
1688ko abenduaren 23[13]
James II of England.jpg 1633ko urriaren 14
St. James jauregia
Karlos I.a eta Henrietta Maria Frantziakoaren semea
(1) Anne Hyde
London
1660ko irailaren 3
8 seme-alaba

(2) Maria Modenakoa
Dover
1673
7 seme-alaba
1701ko irailaren 5
Franzia
67 urte zituelarik
Gilen III.a Ingalaterrakoa
16891702[14]
1650eko azaroaren 4
Haga
Gilen II.a, Orangeko Printzearen eta Maria Henrietta Stuart-en semea
St James jauregia
1677ko azaroaren 4
seme-alabarik gabe
1702ko martxoaren 8
Kensington
51 urte zituelarik
Maria II.a Ingalaterrakoa
16891694
Mary ii england.JPG 1662ko apirilaren 30
St James jauregia
Jakue II.aren eta Anne Hyderen alaba
1694ko abenduaren 28
Kensington
32 urte zituela
Ana Britainia Handikoa
17021714
Queen anne england.jpg 1665eko otsailaren 6
St James jauregia
Jakue II.aren eta Anne Hyderen alaba
Jurgi Danimarkakoa
St James jauregia
1683ko uztailaren 28
17 seme-alaba
1714ko abuztuaren 1
Kensington
49 urte zituela

Hanover leinua[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Ingalaterra eta Eskozia 1707 batu ziren legegintza eta gobernu arlotan, bere lege-sistemak eta estatu mailako beste ezaugarriak gorde bazituzten ere. Era berean, 1800ean Britainia Handiak eta Irlandak ere bat egin zuten. Data horretatik aurrera Ingalaterrako errege edo erregina titulua ez da teknikoki egokia, nahiz eta sarri erabili. Egokiena Britainia Handiko eta Irlandako Erresuma Batua esatea izango litzateke.

Monarka Jaiotza Ezkontzak Heriotza
Jurgi I.a Britainia Handikoa
17141727
GeorgeIGreatBritain.jpg 1660ko maiatzaren 28
Osnabrück
Ernesto Augusto, Brunswick-Lüneburg-eko Hautesleren eta Sophie von der Pfalz-en semea
Sofia Dorotea von Braunschweig-Lüneburg
Alemania
1682ko azaroaren 1
2 seme-alaba
1727ko ekainaren 11
Osnabrück
67 urte zituelarik
Jurgi II.a Britainia Handikoa
17271760
1683ko urriaren 30
Hanover
Jurgi I.a eta Sofia Dorotea von Braunschweig-Lüneburg-en semea
Karolina von Ansbach
Hanover
1705eko abuztuaren 22
8 seme-alaba
1760ko urriaren 25
Westminster jauregia
76 urte zituelarik
Jurgi III.a Erresuma Batukoa
17601820
George III of the United Kingdom-e.jpg 1738ko maiatzaren 24
Norfolk House
Federiko, Galesko Printzearen eta Augusta Saxe-Gothakoaren semea
Karlota Mecklenburg-Strelitz
St James jauregia
1761eko irailaren 8
15 seme-alaba
1820ko urtarrilaren 29
Windsor gaztelua
81 urte zituelarik
Jurgi IV.a Erresuma Batukoa
18201830
George IV of the United Kingdom.jpg 1762ko abuztuaren 12
St James jauregia
Jurgi III.aren eta Karlota Mecklenburg-Strelitzekoaren semea
(2)[15] Karolina Brunswickekoa
St James jauregia
1795eko apirilaren 8
alaba bat
1830eko ekainaren 26
Windsor
67 urte zituelarik
Gilen IV.a Erresuma Batukoa
18301837
100px 1765eko abuztuaren 21
Buckingham jauregia
Jurgi III.a eta Karlota Mecklenburg-Strelitzekoaren semea
Adelaida Saxe-Meiningengoa
Kew jauregia
1818ko uztailaren 13
2 seme-alaba
1837ko ekainaren 20
Windsor jauregia
71 urte zituelarik
Viktoria Erresuma Batukoa
18371901
Queen Victoria 1887.jpg 1819ko maiatzaren 24
Kensington jauregia
Eduardo Augusto, Kent eta Strathearn dukearen zein Viktoria Saxe-Coburg-Saalfeld Printzesaren alaba
Alberto Saxe-Coburg eta Gotha Printzea
St James jauregia
1840ko otsailaren 10
9 seme-alba
1901ko urtarrilaren 22
Osbourne Etxea
81 urte zituelarik

Saxe-Coburg-Gotha[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Victoriaren semea eta oinordekoa bazen ere, Eduardo VII.ak aitaren abizenak jaso zituen. Honenbestez, erret-leinu berriaren estreinekotzat jotzen da.


Erregea Jaiotza Ezkontza Heriotza
Eduardo VII.a Erresuma Batukoa
19011910
Edward vii england.jpg 1841ko azaroaren 9
Buckingham jauregia
Viktoria eta Alberto Saxe-Coburg-Gotha Printzearen semea
Alexandra Danimarkakoa
Windsor
1863ko martxoaren 10
6 seme-alaba
1910eko maiatzaren 6
Buckingham jauregia
68 urte zituelarik

Windsor leinua[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Windsor izena 1917an, Lehen Mundu Gerran, hartu zen. Izan ere, Saxe-Coburg-Gotha abizenak alemanarregia zirudien, gerra garaiko sentipenak kontuan hartuta. Elizabeth II.aren oinordekoek Windsor etxearen barnean jarraituko dute (nahiz eta legezko abizena Mountbatten-Windsor izan). 1922an Irlandako Estatu Askea sortu zenez, estatuaren izena Britainia Handiko eta Ipar Irlandako Erresuma Batua izatera pasa zen.


Monarka Jaiotza Ezkontzak Heriotza
Jurgi V.a Erresuma Batukoa
19101936
1865eko ekainaren 3
Marlborough Etxea
Eduardo VII.aren eta Alexandra Danimarkakoaren semea
Mary Teck
1893ko uztailaren 6
St James jauregia
6 seme-alaba
1936ko urtarrilaren 20
Sandringham Etxea
70 urte zituelarik
Eduardo VIII.a Erresuma Batukoa
1936ko urtarrilaren 20
abenduaren 11 [16]
1894ko ekainaren 23
Richmond upon Thames
Jurgi V.a eta Mary of Teck-en semea
Wallis, Windsor dukesa
Frantzia
1937ko ekainaren 3
seme-alabarik gabe
1972ko maiatzaren 28
Paris
77 urte zituelarik
Jurgi VI.a Erresuma Batukoa
19361952
Georg VI England.jpg 1895eko abenduaren 14
Sandringham Etxea
Jurgi V.aren eta Mary of Teck-en semea
Elizabeth Bowes-Lyon
Westminster Abadia
1923ko apirilaren 26
2 seme-alaba
1952ko otsailaren 6
Sandringham Etxea
56 urte zituelarik
Elisabet II.a Erresuma Batukoa
1952–gaur egun
1926ko apirilaren 21
Mayfair
Jurgi VI.aren eta Elisabet Bowes-Lyoneren alaba
Filipe Printzea, Edinburghko dukea
Westminster Abadia
1947ko azaroaren 20
4 seme-alaba

Erreferentziak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Ingalaterrako errege-erreginen zerrenda Aldatu lotura Wikidatan
  1. Ethelred erbesteratu zen 1013an, daniarren erasoak zirela eta. Baina Sweyn Forkbeard-en heriotzaren ostean itzuli zen. Britannia History.
  2. Matilda eta Eztebe aldi bereko erregealdia izan zen. Erreginaren titulua lehian izan zuen Matildak. Women's history. Accessed on 23 November 2006
  3. Timeline of Matilda's life
  4. Women's history
  5. Eduardo II.ak Parlamentuak kendu zuen boteretik 1327ko urtarrilaren 20an, 1326ko azaroaren 16an espetxeratu ostean
  6. Rikardo II.a Henrike Bolingbrokeren presoa zen, zeinek erregetza usurpatu zion
  7. a b Eduardo IV.ak erregetza usurpatu zion 1461ean gerra zibilaren ostean. Henrike VI.ak 1970ean berriro hartu zuen boterea sei hilabetez, betiko kendu zuten arte
  8. Eduardo V.ak Rikardo III.ak kendu zuen boteretik, seme legitimoa ez zela aldarrikatuta
  9. Jane Seymour-ekin izan zuen Henrike VIII.ak bere azken seme-alaba
  10. Jane erregetza uztera behartu zuten 9. egunean Mary Tudorren mesederako
  11. Goi mailako traizioa leporatuta, Karlos I.ari burua moztu zioten
  12. Richard Cromwellek Lord Protector izaten jarraitzeari uko egin zion
  13. James II.ak 1688ko abenduaren 11n egin zuen alde. Boteretik ofizialki abenduaren 23an kendu zuten.
  14. Gilen III.a eta Maria II.a elkarrekin ezkonduta elkarrekin gobernatu zuten. Mary heriotzaz geroztik (1694) bakarrik gobernatu zuen Gilenek.
  15. George IV.aren lehen emaztea Maria Anne Fitzherbert izan zen (1785eko irailaren 15ean ezkonduta), baina ezkontza baliogabetu zen
  16. Eduardo VIII.ak koroa utzi zuen AEBetako dibortziatu batekin ezkondu ahal izateko