Hizkuntza araugileen zerrenda

Wikipedia(e)tik
Hona jo: nabigazioa, Bilatu

Ondoko hau munduko hizkuntza estandarrak arautzen dituzten erakundeen zerrenda da:


Afrikaans Die Taalkommissie, Hegoafrika
Alemana Rat für deutsche Rechtschreibung [1] (Alemaniar Hizkuntzaren Kontseilua)
Arabiera Arabieraren Akademia (مجمع اللغة العربية, Egipto)
Aragoiera Academia de l'Aragonés[2], Aragoi, Espainia
Asturiera Academia de la Llingua Asturiana
Bengalera Paschimbanga Bangla Academy, Kolkata, Mendebaldeko Bengala,

edo Bangla Academy, Dhaka, Bangladesh

Bulgariera Bulgarieraren Institutua [3] (Bulgariako Zientzia Akademiaren atala)
Cebuanera Visayan Academy of Arts and Letters
Daniera Dansk Sprognævn (Danieraren Bulegoa)
Dalekarliera Ulum Dalska
Errumaniera (Errumanian) Institutul de Lingvisticǎ al Academiei Române (Errumaniar Akademiaren Hizkuntzalaritza Institutua)
Errumaniera (Moldavian) Academia de Ştiinţe a Moldovei (Moldoviako Zientzia Akademia)
Errusiera Errusiako Zientzia Akademia (2007ko apiriletik)
Eskoziako Gaelera Bòrd na Gàidhlig, Gaeleraren nazio plangintza garatzen du
Eskoziera Eskozia: Scots Tung, Eskoziako Behe Lurretako eskozieraz arduratzen da

Irlanda: Ulster-Scots Agency, mugaz gaindiko agentzia, Ulsterko eskozieraz arduratzen da

Eslovakiera Zientziaren Eslovakiako Akademia
Esloveniera Zientzia eta Artearen Esloveniako Akademia
Esperanto Akademio de Esperanto
Euskara Euskaltzaindia
Faroera Føroyska málnevndin (Faroeraren Bulegoa)
Filipinera Komisyon sa Wikang Filipino [4]
Finlandiera Kielitoimisto (Hizkuntzen Ikerketarako Finlandiako Institutuaren Hizkuntza Plangintza Saila)
Frantsesa (Frantzian) Académie française (Frantses Akademia)
Frantsesa (Quebecen) Office québécois de la langue française (Frantsesaren Quebeceko Bulegoa)
Mendebaldeko frisiera Fryske Akademy (Frisiako Akademia)
Galiziera Real Academia Galega (Galiziako Errege Akademia, ofiziala). Portugesarekin lotutako idazkera (galego reintegrado) bultzatzen duen erakunde araugilea Associaçom Galega da Língua (AGAL) da
Gaztelania Asociación de Academias de la Lengua Española
Espainiako Errege Akademia
Hebreera Hebreeraren Akademia (האקדמיה ללשון העברית)
Hindia Hindiaren Zuzendaritza Zentrala [5]
Hungariera Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete (Hugariako Zientzia Akademiaren Hizkuntzalaritzaren Ikerketa Zentroa)
Indonesiera Pusat Bahasa (Hizkuntz Zentroa)
Ingelesa Araugile ofizialik gabea, baina onartutako arauak Oxfordeko Unibertsitateak argitaratzen ditu Oxford English Dictionary-n
Irlandera Foras na Gaeilge
Islandiera Íslensk málstöð
Italiera Accademia della Crusca
Japoniera Arautze zentralizatu eta ofizialik gabekoa, baina de facto Hezkuntza Ministerioko (文部科学省) Kultur Gaietako Agentziak (文化庁) arautzen du
Kannada hizkuntza Karnatakako hainbat akademia
Katalana Institut d'Estudis Catalans eta Acadèmia Valenciana de la Llengua (valentziera)
Koreera Koereraren Nazio Institutua (국립 국어원)
Kornubiera Kesva an Taves Kernewek - Kornubieraren Bulegoa (Kernewek Kemmyn); Agan Tavas - Gure Hizkuntza (Kornubiera Batua eta Kornubiera Batua Berrikusia)
Kroaziera Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika (Kroaziera Estandarraren Arautzerako Kontseilua)

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje-ren parte [6] (Kroaziera eta Kroaziar Hizkuntzalaritzaren Institutua)

Latina Opus Fundatum Latinitas
Letoniera Letoniako Estatuko Hizkuntz Zentroa (Valsts Valodas Centrs)
Lituaniera Valstybinė lietuvių kalbos komisija (Lituanieraren Komisioa)
Lusoga hizkuntza Lusoga Hizkuntzaren Autoritatea, (LULA) (Uganda)
Malaiera Dewan Bahasa dan Pustaka (Hizkuntza eta Literaturaren Anaiartea)
Maltera Akkademja tal-Malti
Maoriera Maorieraren Komisioa
Nederlandera Nederlandse Taalunie (Nederlanderaren Batasuna)
Norvegiera (Tradizionala - Norsk) Norsk Akademi for Sprog og Litteratur
Norvegiera (Bokmål eta Nynorsk) Språkrådet
Okzitaniera Conselh de la Lenga Occitana
Persiera Persiar Hizkuntza eta Literaturaren Akademia, Afganistango Zientzia Akademia
Poloniera Rada Języka Polskiego (Polonieraren Kontseilua)
Portugesa Instituto Internacional da Língua Portuguesa
Serbiera Matica Srpska, Serbieraren Estandarizaziorako Bulegoa, Zientziaren eta Artearen Serbiako Akademia
Sindhi hizkuntza Sindhi Hizkuntzaren Autoritatea[7]
Swahilia Baraza la Kiswahili la Taifa
Suediera Suedieraren Kontseilua
Suediera (Finlandiar Suediera) Svenska språkbyrån (Finlandiako Hizkuntz Ikerketa Zentroko Suedieraren Saila)
Thai hizkuntza Tailandiako Errege Institutua (ราชบัณฑิตยสถาน)
Turkiera Turkieraren Elkartea
Txinera Txinako Herri Errepublikako Hizkuntza eta Letren Komite Estatala (国家语言文字工作委员会); Mandarin dialektoa Txinako Errepublikako Mandarinaren Promozio Kontseiluak ere (國語推行委員會) arautzen du
Txekiera Txekieraren Institutua (Ústav pro jazyk český)
Ukrainera Ukrainako Zientzien Nazio Akademia
Urdu Hizkuntzaren Nazio Buruzagitza, Pakistan
Võro hizkuntza Võro Institute
Waray hizkuntza Sanghiran San Binisaya ha Samar ug Leyte [8]
Wolofera Centre de linguistique appliquée de Dakar (Cheikh Anta Diop Unibertsitatea, Dakar, Senegal)
Yiddish YIVO [9]

Bestelakoak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Interlingua[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Interlinguak ez du araugilerik. Bere hiztegi, gramatika eta ortografia era sozial batean sortzen dira.

Hizkuntza eraikiak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Interlinguaren salbuespenarekin, gainontzeko hizkuntza eraikiak pertsona bakar batek edo talde txiki batek sortu dituzte.

Esperanto Akademio de Esperanto
Ido Uniono por la linguo internaciona Ido
Klingon hizkuntza Marc Okrand eta Klingon Hizkuntzaren Institutua
Lojban Hizkuntza Logikoaren Taldea

Ikus, gainera[aldatu | aldatu iturburu kodea]