Metro sistemen zerrenda

Wikipedia(e)tik
Hona jo: nabigazioa, Bilatu

Hona hemen munduko metro sistemen zerrenda:

Metroen zerrenda[aldatu | aldatu iturburu kodea]

Kokapena Izena Sorrera Geltokiak
 Alemania
Berlin Berlingo metroa[1] 1902 173
Berlin Berlin S-Bahn 1924 166
Hanburgo Hanburgoko metroa 1912 89
Munich Municheko metroa 1971 98
Nuremberg Nurembergeko metroa 1972 44
 AEB
Atlanta Atlantako metroa 1979 38
Baltimore Baltimoreko metroa 1983 14
Boston Bostongo metroa[2][3] 1901 51
Chicago Chicagoko metroa 1892 144
Cleveland Clevelandeko metroa 1955 18
Los Angeles Los Angelesko metroa[4] 1993 62
Miami Miamiko metroa 1984 22
New York New Yorkeko metroa[5][6][7] 1870 468
Philadelphia Philadelphiako metroa 1907 73
San Frantzisko San Frantziskoko metroa[8] 1972 43
Washington Hiria Washingtongo metroa 1976 86
 Arabiar Emirerri Batuak
Dubai Dubaiko metroa 2009 10
 Argentina
Buenos Aires Buenos Airesko metroa 1913 76
 Armenia
Erevan Erevango metroa 1981 10
 Armenia
Vienna Vienako metroa 1976 84
 Azerbaijan
Baku Bakuko metroa 1967 23
 Belgika
Brusela Bruselako metroa 1969 59
 Bielorrusia
Minsk Minskeko metroa 1984 25
 Brasil
Belo Horizonte Belo Horizonteko metroa 1986 19
Brasilia Brasiliako metroa 2001 21
Porto Alegre Porto Alegreko metroa 1985 20
Recife Recifeko metroa 1985 28
Rio de Janeiro Rio de Janeiroko metroa 1979 33
São Paulo São Pauloko metroa 1974 58
Teresina Teresinako metroa 1989 8
 Bulgaria
Sofia Sofiako metroa 1998 14
 Danimarka
Kopenhage Kopenhageko metroa 2002 22
Kopenhage S-train[9] 1934
 Dominikar Errepublika
Santo Domingo Santo Domingoko metroa 2009 16
 Egipto
Kairo Kairoko metroa[10] 1987 53
 Erresuma Batua
Glasgow Glasgowko metroa 1896 15
Londres Londresko metroa[11] 1863 270
Liverpool Liverpoolgo metroa 1903 67
Newcastle/Sunderland Tyne eta Wearko metroa 1980 60
 Errumania
Bukarest Bukaresteko metroa 1979 52
 Errusia
Kazan Kazango metroa[12] 2005 6
Mosku Moskuko metroa[13][14] 1935 177
Nizhni Novgorod Nizhni Novgorodeko metroa 1985 13
Novosibirsk Novosibirskeko metroa 1986 12
San Petersburgo San Petersburgoko metroa 1955 63
Samara Samarako metroa 1987 9
Jekaterinburg Jekaterinburgeko metroa 1991 7
 Espainia
Alacant Alacanteko metroa 2007
Bartzelona Bartzelonako metroa 1924 150
Madril Madrilgo metroa 1919 231
Palma Palmako metroa 2007 9
Sevilla Sevillako metroa 2009 22
Valentzia Valentziako metroa 1988 38[15]
 EH
Bilbo Bilboko metroa 1995 38
Donostialdea Donostialdeko metroa 1912 (metroa, 2012tik) 20
 Filipinak
Manila Manilako metroa 1984 29
 Finlandia
Helsinki Helsinkiko metroa 1982 17
 Frantzia
Lille Lilleko metroa 1983 60
Lyon Lyongo metroa 1978 41
Marseilla Marseillako metroa 1977 24
Paris Parisko metroa[16][17] 1900 300
Rennes Rennesko metroa 2002 15
Tolosa Okzitania Tolosako metroa 1993 41
 Georgia
Tbilisi Tbilisiko metroa 1966 22
 Grezia
Atenas-Pireo ISAP[18] 1904 24
Atenas Atenasko metroa[19][20] 2000 27
 Herbehereak
Amsterdam Amsterdamgo metroa[21] 1977 33
Rotterdam Rotterdamgo metroa 1968 38
 Hong Kong
Hong Kong Hong Kongeko metroa[22] 1979 85
 Hungaria
Budapest Budapesteko metroa 1896 40
 India
Delhi Delhiko metroa[23] 2002 78
Kolkata Kolkatako metroa 1984 23
 Iran
Teheran Teherango metroa 1970
 Irlandako Errepublika
Dublin Dublingo metroa 1984 30
 Italia
Catania Cataniako metroa 1999 6
Genova Genovako metroa 1990 8
Milan Milango metroa 1964 113
Napoli Napoliko metroa[24] 1925 70
Erroma Erromako metroa 1955 74
Turin Turingo metroa 2006 21
 Japonia
Fukuoka Fukuokako metroa 1981 35
Kobe Kobeko metroa 1977 25
Kioto Kiotoko metroa 1981 29
Nagoya Nagoyako metroa 1957 83
Osaka Osakako metroa 1933 101
Sapporo Sapporoko metroa 1971 46
Sendai Sendaiko metroa 1987 17
Tokio Tokioko metroa 1927 179
Tokio Tokyo Waterfront Area Rapid Transit 1996 8
Yokohama Yokohamako metroa 1972 32
Yokohama Minatomirai Line 2004 6
 Kanada
Montreal Montrealgo metroa 1966 68
Toronto Torontoko metroa 1954 69
Vancouver Vancouverko metroa 1985 47
 Kolonbia
Bogotá Bogotáko metroa 2016 29
Medellín Medellíngo metroa 1995 25
 Hego Korea
Busan Busango metroa 1985 95
Daegu Daeguko metroa 1997 55
Daejeon Daejeongo metroa 2006 22
Gwangju Gwangjuko metroa 2004 20
Incheon Incheongo metroa 1999 29
Seul Seulgo metroa[25] 1974 284
 Ipar Korea
Pyongyang Pyongyangeko metroa 1973 17
 Malaysia
Kuala Lumpur Kuala Lumpurko metroa 1996 48
 Mexiko
Mexiko Hiria Mexiko Hiriko metroa[26] 1969 175
Monterrey Monterreyko metroa 1991 32
Guadalajara Guadalajarako metroa 1989 28
 Norvegia
Oslo Osloko metroa 1966 90
 Peru
Lima Limako metroa 2003 7
 Polonia
Varsovia Varsoviako metroa 1995 21
 Portugal
Lisboa Lisboako metroa 1959 46
Porto Portoko metroa 2002 68
Almada Almadako metroa 2007 19
 Puerto Rico
San Juan San Juango metroa 2004 16
 Singapur
Singapur Singapurko metroa 1987 69
 Suedia
Stockholm Stockholmeko metroa[27] 1950 100
 Suitza
Lausana/Lausanne Lausanako metroa[28] 2008 14
 Taiwan
Taipei Taipeiko metroa 1996 80
Kaohsiung Kaohsiungeko metroa 2008 36
Taoyuan Taoyuang metroa 2016 25
 Thailandia
Bangkok Bangkokeko metroa 2004 18
 Turkia
Adana Adanako metroa 2009 13
Bursa Bursako metroa 2003 22
Ankara Ankarako metroa 1997 22
Istanbul Istanbulgo metroa 2000 10
Izmir Izmirko metroa 2000 10
 Txekia
Praga Pragako metroa 1974
 Txina
Beijing Beijingo metroa 1969 148
Changchun Changchungo metroa 2002 33
Chongqing Chongqingeko metroa 2005 18
Dalian Daliango metroa[29] 2003 20
Guangzhou Guangzhouko metroa 1997 60
Nanjing Nanjingeko metroa 2005 17
Shanghai Shanghaiko metroa 1995 196
Shenyang Shenyangeko metroa 2009 18
Shenzhen Shenzhengo metroa 2004 22
Tianjin Tianjingo metroa 1970 26
Wuhan Wuhango metroa 2004 10
 Txile
Santiago Santiagoko metroa 1975 108
Valparaíso Valparaísoko metroa 2005 20
 Ukraina
Dnipropetrovsk Dnipropetrovskeko metroa 1995 6
Kharkiv Kharkiveko metroa 1975 28
Kiev Kieveko metroa 1960 46
 Uzbekistan
Tashkent Tashkenteko metroa 1977 29
 Venezuela
Caracas Caracasko metroa 1983 44
Los Teques Los Tequesko metroa 2006 2
Maracaibo Maracaiboko metroa 2006 6
Valencia Valenciako metroa 2006 7

Erreferentziak[aldatu | aldatu iturburu kodea]

  1.   «The Berlin metro (U-Bahn)», Means of Transport & Routes (BVG), http://www.bvg.de/index.php/en/Bvg/Index/folder/670/name/Underground. Noiz kontsultatua: 2008-02-24 .
  2.   Schwandl, Robert, Boston T, UrbanRail.net, http://www.urbanrail.net/am/bost/boston.htm. Noiz kontsultatua: 2008-02-25 .
  3.   About the T - Financials - Appendix: Statistical Profile, MBTA, 2007, http://www.mbta.com/uploadedFiles/About_the_T/Financials/9_Appendix.pdf. Noiz kontsultatua: 2008-02-25 .
  4.   Facts at a Glance, Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority, http://www.metro.net/news_info/facts.htm. Noiz kontsultatua: 2008-03-25 .
  5.   New York City Transit - History and Chronology, Metropolitan Transportation Authority, http://mta.info/nyct/facts/ffhist.htm. Noiz kontsultatua: 2008-01-18 .
  6.   MTA New York City Transit - 2006 Preliminary Budget, Metropolitan Transportation Authority, http://www.mta.info/mta/budget/pdf/Section%20VIId%20-%20Agency%20Financial%20Plans%20-%20NYCT.pdf. Noiz kontsultatua: 2008-02-25 .
  7.   Jeremy Olshan (2006-08-21), Lone riders of the Rockaways, New York Post, http://www.nypost.com/seven/08212006/news/regionalnews/lone_riders_of_the_rockaways_regionalnews_jeremy_olshan__transit_reporter.htm. Noiz kontsultatua: 2008-03-24 .
  8.   BART System Facts, San Francisco Bay Area Rapid Transit District, http://www.bart.gov/about/history/systemFacts.asp. Noiz kontsultatua: 2008-04-23 .
  9. http://www.trafikdage.dk/papers_2008/alex_landex_199.pdf
  10.   Rohde, Mike, Cairo, Metro Bits, http://mic-ro.com/metro/metrocity.html?city=126. Noiz kontsultatua: 2008-03-22 .
  11.   «Key facts», London Underground (Transport for London), http://www.tfl.gov.uk/corporate/modesoftransport/londonunderground/1608.aspx. Noiz kontsultatua: 2008-02-24 .
  12.   Kazan Subway, http://www.kazantransport.by.ru/metro/index~e.htm. Noiz kontsultatua: 2008-06-12 .
  13.   Moscow Metro, Moscow Metro, http://engl.mosmetro.ru/pages/page_0.php?id_page=2. Noiz kontsultatua: 2008-09-29 .
  14.   Moscow Metro Map, Moscow Metro, http://engl.mosmetro.ru/flash/scheme01.html. Noiz kontsultatua: 2008-09-29 .
  15. http://mic-ro.com/metro/table.html
  16.   Les Transports en commun, Syndicat des Transports d'Ile-de-France, http://www.stif-idf.fr/IMG/pdf/STIF_Les_chiffres_2005.pdf. Noiz kontsultatua: 2008-02-24 .
  17.   Paris: new section of Metro Line 14 opened, Infrasite.net, 2007-07-02, http://www.infrasite.net/news/news_article.php?ID_nieuwsberichten=7579&language=en&refresh=1. Noiz kontsultatua: 2008-02-24 .
  18.   Information on Line 1 - Technical Data, ISAP, http://www.isap.gr/eng/page.asp?id=46. Noiz kontsultatua: 2008-12-28 .
  19.   Operation, Attiko Metro S.A., http://www.amel.gr/index.php?id=22&L=1. Noiz kontsultatua: 2008-12-28 .
  20.   Schwandl, Robert, Athens Metro, UrbanRail.net, http://www.urbanrail.net/eu/ath/athens.htm. Noiz kontsultatua: 2008-12-28 .
  21.   World Metro List, metro bits, 2008-01-10, http://mic-ro.com/metro/metrolist.html. Noiz kontsultatua: 2008-01-31 .
  22.   Train Services, MTR Corporation, http://www.mtr.com.hk/eng/train/intro_index.html. Noiz kontsultatua: 2008-09-24 .
  23.   Megha Suri Singh (2009-11-13), Metro steps out, Times of India, http://timesofindia.indiatimes.com/city/delhi/TNN12noidatimattn-all-centres-from-delhi-metro-deskPRASANNAMETRO-STEPS-OUT/articleshow/5224265.cms .
  24.   Schwandl, Robert, Napoli, UrbanRail.net, http://www.urbanrail.net/eu/nap/napoli.htm. Noiz kontsultatua: 2008-02-23 .
  25. Parts of Line 1 and Line 3 overlaps with conventional railways that were built before 1974.
  26.   Datos de operacion, Metro de la Ciudad de Mexico, http://www.metro.df.gob.mx/operacion/cifrasoperacion06.html. Noiz kontsultatua: 2008-05-27 .
  27.   SL Annual Report 2007, Storstockholms Lokaltrafik, 2008-06-27, 29. orrialdea, http://www.sl.se/upload/eng_text/uploads/annual_reports/annual_report_07.pdf. Noiz kontsultatua: 2008-09-10 .
  28.   Metro m2, Transports publics de la région lausannoise, http://web-anc.t-l.ch/m2_old/080918m2factsheet.pdf. Noiz kontsultatua: 2008-12-28 .
  29.   Schwandl, Robert, Dalian, UrbanRail.net, http://www.urbanrail.net/as/dalian/dalian.htm. Noiz kontsultatua: 2008-02-28 .