Hizkuntzen zerrenda hiztun kopuruaren arabera

Wikipedia(e)tik
Hona jo: nabigazioa, Bilatu

Hizkuntzen zerrenda hiztun kopuruko antolatuta dago. Ama hizkuntza hartuz egin da zerrenda, baina hizkuntza batzuetan hiztun kopuru osoa ageri da.

Zerrenda honetan milioi bat hiztun baino gehiagoko hizkuntzak agertzen dira bakarrik, Euskara izan ezik. Hizkuntza batzuk ez dira egiazko hizkuntza bakarrak (adibidez, arabiera); aldiz, beste batzuek, hizkuntza bat bera izan arren, arrazoi politikoengatik hainbat izen dituzte (adibidez, eskandinaviera). Beste batzuetan, jakitunek ez dute argi hizkuntza den ala ez (adibidez, punjabiera).

Herrialdeak ez daude hurrenkera alfabetikoan.

Hizkuntza Familia Estatus ofiziala eta non mintzatua, gutxienez populazioaren %1a bada Hiztun kopurua
Mandarin
txinera
Sino-Tibetarra, Txinera Txina, Taiwan, Hong Kong, Makau, Singapur. talde esanguratsuak non Brunei, Kanbodia/Kanputxea, Indonesia, Laos, Costa Rica, Maurizio, Mongolia, Filipinak, Errusia, Thailandia, Erresuma Batua, Ameriketako Estatu Batuak, Vietnam 873 milioi jatorrizko hiztun, 178 milioi bigarren hizkuntza, = 1,051 milioi guztira (1999).
Gaztelania
(Espainiera)
Indo-Europarra, Italikoa, Erromantzea, Iberiarra Argentina, Bolivia, Txile, Kolonbia, Costa Rica, Kuba, Dominikar Errepublika, Ekuador, Ekuatore Ginea, Espainia, Guatemala, Honduras, Mexiko, Nikaragua, Panama, Paraguai, Peru, Filipinak, Puerto Rico, El Salvador, Uruguai, Venezuela. talde esanguratsuak non Andorra, Aruba, Belize, Brasil, Kanada, Gibraltar, Israel, Maroko, Holandar Antillak, Trinidad eta Tobago, Ameriketako Estatu Batuak, Birjina uharteak 322 milioi jatorrizko hiztun, 60 milioi bigarren hizkuntza, = 382 milioi guztira
Ingelesa Indo-Europarra, Mendebaldeko Germanikoa, Anglikoa Amerikar Samoa, Angila, Antigua eta Barbuda, Australia, Bahamak, Bangladesh, Barbados, Belize, Bermudak, Birjina uharte amerikarrak, Birjina uharte britainiarrak, Botswana, Brunei, Kamerun, Kanada, Kaiman uharteak, Christmas uhartea, Keeling Uharteak, Cook Uharteak, Dominika, Malvinak, Fiji, Gambia, Ghana, Gibraltar, Granada, Guam, Guernsey, Guiana, Hong Kong, India, Irlanda, Isle of Man, Jamaika, Jersey, Kenya, Kiribati, Lesotho, Liberia, Malawi, Costa Rica, Maldivak, Malta, Marshall Uharteak, Maurizio, Mikronesia, Montserrat, Namibia, Nauru, Zeelanda Berria, Nigeria, Niue, Norfolk uhartea, Iparraldeko Mariana Uharteak, Pakistan, Palau, Papua Ginea Berria, Filipinak, Pitcairn Uharteak, Puerto Rico, Ruanda, Santa Helena, Saint Kitts eta Nevis, Santa Luzia, Saint Vincent eta Grenadinak, Samoa, Seychelleak, Sierra Leona, Singapur, Solomon Uharteak, Hegoafrika, Sri Lanka, Swazilandia, Tanzania, Tokelau, Tonga, Trinidad eta Tobago, Turks eta Caicos Uharteak, Tuvalu, Uganda, Erresuma Batua, Ameriketako Estatu Batuak, Vanuatu, Zambia, Zimbawe 309 milioi jatorrizko hiztun, 199 milioi bigarren hizkuntza, = 508 milioi guztira (1999 WA)
Arabiera Afro-Asiatikoa, Hego Erdiko Semitikoa, Aljeria, Bahrain, Txad, Komoreak, Djibuti, Egipto, Eritrea, Irak, Israel, Jordania, Kuwait, Libano, Libia, Mauritania, Maroko, Oman, Palestina, Qatar, Saudi Arabia, Sudan, Turkia, Tunisia, Arabiar Emirerri Batuak, Mendebaldeko Sahara, Yemen. talde esanguratsuak non Belgika, Frantzia, Alemania, Iran, Herbehereak, Turkia, Erresuma Batua, Ameriketako Estatu Batuak 206 milioi jatorrizko hiztun, 24 milioi bigarren hizkuntza, = 230 milioi guztira, arabiera aldaera guztiak hartuta, Maltera barne (1999, WA). Egiptoko arabiera: 46 milioi jatorrizko hiztun.
Portugesa Indo-Europarra, Italikoa, Erromantzea, Iberiarra Angola, Brasil, Cabo Verde, Ekialdeko Timor, Ginea Bissau, Makau, Mozambike, Portugal, eta São Tomé eta Principe. talde esanguratsuak non Andorra, Bermudak, Kanada, Frantzia, India (Daman eta Goa), Luxenburgo, Namibia, Holandar Antillak, Paraguai, Hegoafrika, Suitza, eta Venezuela 206 milioi jatorrizko hiztun, 12 milioi bigarren hizkuntza, = 218 milioi guztira (Galiziera 3 milioi zenbatu gabe)
Hindi Indo-Europarra, Indo-Iraniarra, Indo-Ariarra, Indiatalde esanguratsuak non Australia, Bahrain, Bangladesh, Belgika, Botswana, Kanada, Danimarka, Alemania, Guyana, Kenya, Malawi, Maurizio, Oman, Qatar, Saudi Arabia, Hegoafrika, Surinam, Tanzania, Trinidad eta Tobago, Uganda, Arabiar Emirerri Batuak, Erresuma Batua, Ameriketako Estatu Batuak, Yemen, Zambia 181 milioi jatorrizko hiztun, 120 milioi bigarren hizkuntza, = 301 milioi guztira, Fijiar "Hindi" zenbatu gabe (1999, WA)
Bengalera Indo-Europarra, Indo-Iraniarra, Indo-Ariarra, Magadhan hizkuntzak, Assamdar-Bengali hizkuntzak Bangladesh, India (Mendebaldeko Bengala). talde esanguratsuak non Saudi Arabia, Arabiar Emirerri Batuak 171 milioi jatorrizko hiztun, 40 milioi bigarren hizkuntza, = 211 milioi guztira, 15 milioi Assamdar hizkuntza zenbatu gabe, 14 milioi Khittagoniar hizkuntza
Frantsesa Indo-Europarra, IItalikoa, Erromantzea, Oïl hizkuntza Belgika, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Kanada, Afrika Erdiko Errepublika, Komoreak, Kongoko Errepublika, Kongoko Errepublika Demokratikoa, Boli Kosta, Djibuti, Frantzia, Frantziar Guiana, Frantziar Polinesia, Gabon, Guadalupe, Haiti, Luxenburgo, Madagaskar, Mali, Martinika, Maurizio, Mayotte, Monako, Kaledonia Berria, Reunion, Ruanda, Senegal, Seychelleak, Suitza, Togo, Vanuatu. Talde esanguratsuak non Aljeria, Kanbodia, Guernsey, India (Pondicherry), Italia, Jersey, Laos, Libano, Mauritania, Maroko, Tunisia, Ameriketako Estatu Batuak, Vietnam 130 milioi jatorrizko hiztun, 120 milioi bigarren hizkuntza, = 250 milioi guztira
Errusiera Indo-Europarra, Ekialdeko Eslaviarra, Belarus, Kazakhstan, Kirgizistan, Errusia, Tadjikistan. talde esanguratsuak non Armenia, Azerbaijan, Kanada, Estonia, Georgia, Alemania, Israel, Letonia, Lituania, Moldavia, Turkmenistan, Ukraina, Ameriketako Estatu Batuak, Uzbekistan 145 milioi jatorrizko hiztun, 110 milioi bigarren hizkuntza, = 255 milioi guztira (2000, WCD)
Japoniera Japonikoa Japonia. Talde esanguratsuak non Brasil, Filipinak, Ameriketako Estatu Batuak 122 milioi jatorrizko hiztun, Milioi 1 bigarren hizkuntza (Ryukyu)
Alemana Indo-Europarra, Mendebaldeko Germanikoa, Goi Germanikoa Austria, Alemania, Liechtenstein, Luxenburgo, Suitza. talde esanguratsuak non Argentina, Belgika, Brasil, Kanada, Txile, Txekia, Danimarka, Hungaria, Italia, Kazakhstan, Namibia, Paraguai, Polonia, Errumania, Errusia, Ameriketako Estatu Batuak 95 milioi jatorrizko hiztun, 28 milioi bigarren hizkuntza, = 123 milioi guztira (Aleman estandarra bakarrik; suitzarra etab. zenbatu gabe)
Punjabiera Indo-Europarra, Indo-Iraniarra, Indo-Ariarra, (Ekialdeko Punjabiera eta Mendebaldeko Punjabiera) India, Pakistan. talde esanguratsuak non Afganistan, Kanada, Fiji, Kenya, Costa Rica, Maurizio, Singapur, Arabiar Emirerri Batuak, Erresuma Batua, Ameriketako Estatu Batuak Mendebaldekoak: 61-62 milioi (2000, WCD), Ekialdekoak: 28 milioi, = 90 milioi guztira
Shanghaiera
Wu Txinera
Sino-Tibetarra, Txinera Txina 77 milioi (1984, Ethnologue)
Javera Austronesiarra, Malaio-Polinesiarra, Mendebaldeko Sundikoa Indonesia (batez ere Java), Costa Rica. talde esanguratsuak non Herbehereak, Kaledonia Berria, Singapur, Surinam 76 milioi
Koreera Hizkuntza bakartua Ipar Korea, Hego Korea. talde esanguratsuak non Australia, Txina, Japonia, Filipinak, Errusia Ameriketako Estatu Batuak 75 milioi jatorrizko hiztun, 7 milioi bigarren hizkuntza, = 82 milioi guztira
Telugu Dravidiarra India (Andhra Pradesh). talde esanguratsuak non Bahrain, Fiji, Costa Rica, Maurizio, Singapur, Arabiar Emirerri Batuak, Ameriketako Estatu Batuak 70 milioi jatorrizko hiztun, 5 milioi bigarren hizkuntza, = 75 milioi guztira
Marathera Indo-Europarra, Indo-Iraniarra, Indo-Ariarra India (Maharashtra). talde esanguratsuak non Andhra Pradesh, Goa, Gujarat, Karnataka eta Madhya Pradesh (India), eta Israel eta Maurizio. 68 milioi jatorrizko hiztun, 3 milioi bigarren hizkuntza, = 71 milioi guztira
Vietnamera Austro-Asiatikoa, Mon-Khmer, Viet-Muong Vietnam. talde esanguratsuak non Australia, Kanbodia, Kanada, Txina, Frantzia, Alemania, Laos, Herbehereak, Kaledonia Berria, Filipinak, Thailandia, Erresuma Batua, Ameriketako Estatu Batuak, Vanuatu 67 milioi jatorrizko hiztun, agian 17 milioi bigarren hizkuntza, = ~ 84 milioi guztira
Tamilera Dravidiarra, Hegokoa India (Tamil Nadu), Singapur, Sri Lanka. talde esanguratsuak non Bahrain, Fiji, Costa Rica, Maurizio, Reunion, Arabiar Emirerri Batuak, Erresuma Batua, Ameriketako Estatu Batuak 66 milioi jatorrizko hiztun, 8 milioi bigarren hizkuntza, = 74 milioi guztira
Italiera Indo-Europarra, Italikoa, Erromantzea, Italiarra Italia, San Marino, Suitza, Vatikano Hiria. Talde esanguratsuak non Albania, Argentina, Australia, Belgika, Kanada, Kroazia, Frantzia, Alemania, Luxenburgo, Malta, Monako, Eslovenia, Ameriketako Estatu Batuak, Venezuela 61 milioi, Italiako bigarren-hizkuntzako hiztunak barne Italia
Urdua Indo-Europarra, Indo-Iraniarra, Indo-Arianra, Erdikoa India, Pakistan. Talde esanguratsuak non Afganistan, Bahrain, Bangladesh, Botswana, Fiji, Alemania, Guyana, Malawi, Maurizio, Nepal, Oman, Qatar, Saudi Arabia, Hegoafrika, Thailandia, Arabiar Emirerri Batuak, Erresuma Batua, Zambia 60.5 milioi jatorrizko hiztun, 43.5 milioi bigarren hizkuntza, = 104 milioi guztira
Persiera Indo-Europarra, Indo-Iraniarra, Iraniarra, Mendebaldeko-Iraniar Hizkuntzak Afganistan, Iran, Tajikistan. Talde esanguratsuak non Bahrain, Frantzia, Oman, Alemania, Irak, Pakistan, Qatar, Saudi Arabia, Turkia, Arabiar Emirerri Batuak, Ameriketako Estatu Batuak, Uzbekistan, Erresuma Batua, India, Kanada, Australia, Siria, Errusia, Kuwait, Israel 57 milioi jatorrizko hiztun, 53 milioi bigarren hizkuntza, = 110 milioi guztira (2005)2
Kantonera
Yue txinera
Sino-Tibetarra, Txinera Txina, Hong Kong, Macau. Talde esanguratsuak non Australia, Brunei, Kanada, Costa Rica, Honduras, Indonesia, Laos, Malasia, Maurizio, Nauru, Herbehereak, Zeelanda Berria, Panama, Filipinak, Singapur, Hegoafrika, Thailandia, Erresuma Batua, Ameriketako Estatu Batuak, Vietnam 55 milioi (1984).
Turkiera Altaikoa, Turkikoa, Oghuz Zipre, Turkia. Talde esanguratsuak non Austria, Azerbaijan, Belgika, Bulgaria, Danimarka, Frantzia, Alemania, Grezia, Mazedonia, Herbehereak, Errumania, Uzbekistan, Erresuma Batua 51 milioi jatorrizko hiztun, 21 milioi bigarren hizkuntza, = 72 milioi guztira
Poloniera Indo-Europarra, Eslaviarra, Mendebaldekoa Polonia. Talde esanguratsuak non Belarus, Txekia, Frantzia, Alemania, Israel, Letonia, Lituania, Ukraina, Bielorrusia, Alemania, Eslovakia, Erresuma Batua, Ameriketako Estatu Batuak 50 milioi
Gujaratera Indo-Europarra, Indo-Iraniarra, Indo-Ariarra, Erdikoa India (Gujarat, Daman eta Diu, Dadra eta Nagar Haveli). Talde ezanguratsuak non Fiji, Kenya, Pakistan, Tanzania, Uganda, Erresuma Batua, Ameriketako Estatu Batuak, Zimbawe, Zambia 46 milioi
Min Nan (Taiwanera) Sino-Tibetarra, Txinera Txina, Taiwan. Talde esanguratsuak non Brunei, Indonesia, Malasia, Filipinak, Singapur, Thailandia, Ameriketako Estatu Batuak 46 milioi (1984).
Jin Txinera Sino-Tibetarra, Txinera Txina 45 milioi (1995).
Malaysiera
edo
Indonesiera
Austronesiarra, Malaio-Polinesiarra, Mendebaldekoa, Sundikoa, Malayikoa Indonesia, Malasia, Thailandia, Singapur, Brunei, Herbehereak, Birmania, Saudi Arabia, Ekialdeko Timor 41 milioi jatorrizko hiztun, 145 milioi ala gehiago bigarren hizkuntza, = 185+ milioi guztira
Ukrainera Indo-Europarra, Eslavikoa, Ekialdekoa Ukraina. Talde esanguratsuak non Belarus, Kanada, Moldavia, Polonia, Portugal, Errusia, Eslovakia, Ameriketako Estatu Batuak, 39 milioi
Malabarera dravidarra, Hegokoa India (Kerala, Lakshadweep). Talde esanguratsuak non Malasia, Singapur, Arabiar Emirerri Batuak 35,706.000
Xiang Txinera Sino-Tibetarra, Txinera Txina 36 milioi (1984).
Kannada Dravidiarra, Hegokoa India (Karnataka). Talde esanguratsuak non Kanada, Erresuma Batua, Ameriketako Estatu Batuak. 35,346.000
Oriya Indo-Europarra, Indo-Iraniarra, Indo-Arianra, Magadhi India (Orissa). 32,300.000
Birmaniera Sino-Tibetarra, Tibeto-Burmarra, Lolo-Burmarra Birmania. Talde esanguratsuak non Bangladesh, Laos, Malasia, Singapur, Thailandia, Erresuma Batua, Ameriketako Estatu Batuak 32 milioi jatorrizko hiztun, 10 milioi bigarren hizkuntza, = 42 milioi guztira
Azerbaijanera Altaikoa, Turkikoa, Hego-mendebaldeko, Oghuz Azerbaijan, Iran. Talde esanguratsuak non Georgia, Irak, Errusia, Turkia 31,423.000
Hakka Txinera Sino-Tibetarra, Txinera Txina, Taiwan. Talde esanguratsuak non Brunei, Frantziar Guiana, Frantziar Polinesia, Indonesia, Malasia, Maurizio, Zeelanda Berria, Panama, Singapur, Thailandia, Erresuma Batua, Ameriketako Estatu Batuak 30 milioi (1984).
Sondanera Austronesiarra, Malaio-Polinesiarra, Mendebaldekoa, Sundikoa Indonesia (Mendebaldeko Java) 27.000.000
Paxtuera Indo-Europarra, Indo-Iraniarra, Iraniarra, Hego-ekialdekoa Afganistan, Pakistan. Talde esanguratsuak non India, Iran, Arabiar Emirerri Batuak, Erresuma Batua 27.000.000
Errumaniera Indo-Europarra, Italikoa, Erromantzea, Ekialdeko Erromantzea Moldavia, Errumania. Talde esanguratsuak non Grezia, Hungaria, Israel, Serbia eta Montenegro, Errusia, Ukraina 26.265.555
Euskara Hizkuntza bakartua Espainia eta Frantzia (Euskal Herria) talde esanguratsuak non Argentina, Mexiko, Estatu Batuak 700.000 hiztun.